Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μήδεια»... εις μνήμην Κάλλας

Η κατά Γιάννη Κόκκο παράσταση της «Μήδειας»
Η κατά Γιάννη Κόκκο παράσταση της «Μήδειας»
Το Σάββατο (14/7, 9 μ.μ.) στην Επίδαυρο, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας, το Ελληνικό Φεστιβάλ θα παρουσιάσει την οπερατική «Μήδεια» του Κερουμπίνι.

Ο τελευταίος θρίαμβος της Κάλλας στην Ελλάδα, ήταν το 1961, στην Επίδαυρο, με τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή, με σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη. Παράσταση που παίχτηκε (1962) και στη «Σκάλα» του Μιλάνου. Η Κάλλας ερμήνευσε τη Μήδεια το 1953 (Φλωρεντία) και με αυτήν θριάμβευσε (1954) στη «Σκάλα». Ερμήνευσε τη Μήδεια 31 φορές στο θέατρο, και στον κινηματογράφο, με σκηνοθέτη τον Πιερ Πάολο Παζολίνι και παραγωγό τον Ρομπέρτο Ροσελίνι.

Η τρίπρακτη όπερα του Λουίτζι Κερουμπίνι, γράφτηκε με λιμπρέτο (στα γαλλικά) του Φρανσούα - Μπενό Χόφμαν. Το ιταλικό λιμπρέτο - που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο - είναι του Κάρλο Τζανγκαρίνι. Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στο παρισινό θέατρο «Ζορζ Φεντό» (13/3/1797). Πολλά χρόνια αργότερα οι Lachner (1854) και Arditi (1865) μελοποίησαν τους διαλόγους.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, ανεβάζοντας την όπερα, μετακάλεσε ως ερμηνεύτρια του ρόλου την Ιταλίδα σοπράνο Anna-Caterina Antonacci, η ερμηνεία της οποίας ενθουσίασε τους Γάλλους μουσικοκριτικούς. Ερμηνευτές, επίσης, είναι οι: Enzo Capuano (Κρέων), Anna Maria dell' Oste (Γλαύκη), Jon Ketilsson (Ιάσων), Enkelejda Shkosa (Νέρι), Δημήτρης Κασιούμης (Φρούραρχος), Ειρήνη Κυριακίδου και Μίνα Πολυχρόνου (θεραπαινίδες).

Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά - κοστούμια είναι του διάσημου στην Ευρώπη, Ελληνα (σκηνογράφου, αρχικά και αργότερα σκηνοθέτη) Γιάννη Κόκκου, του οποίου η παράσταση επαινέθηκε ως «υποβλητικά κλασικό ανέβασμα, που σκιαγραφεί με τον απλούστερο και τέλειο τρόπο την ειδεχθή πράξη της παιδοκτονίας». Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Συμπράττουν η Ορχήστρα Cappella Coloniensis με όργανα εποχής και η Χορωδία της ΕΡΤ, σε διδασκαλία Αντώνη Κοντογεωργίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ