Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ
Ομόφωνη ψήφος ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

Ελάχιστα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στη Σχοινούσα και «κατείχε» το αρχαιοκαπηλικό κύκλωμα Μιχαηλίδη - Σάιμς
Ελάχιστα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στη Σχοινούσα και «κατείχε» το αρχαιοκαπηλικό κύκλωμα Μιχαηλίδη - Σάιμς
Από κοινού η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες επί της αρχής, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο για την «προστασία των πολιτιστικών αγαθών».

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση μιας υπηρεσίας στο ΥΠΠΟ, με αποστολή την προστασία των αρχαιολογικών και νεότερων πολιτιστικών αγαθών και την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, καθώς και την επιστροφή «παρανόμως ανασκαφθέντων και εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών».

Ο βουλευτής - εισηγητής από μέρους του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, ψήφισε κατά της αρχής του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι με τις διατάξεις του δεν προβλέπεται ένας πλήρης τρόπος αντιμετώπισης των ιδιωτικών συλλογών και της αρχαιοπωλείας, τομείς που συντηρούν της αρχαιοκαπηλία. «Είναι χαρακτηριστικό», παρατήρησε, ότι «παγκοσμίως, η τρίτη, κατά σειρά, "πηγή" πλουτισμού είναι η αρχαιοκαπηλία».

Ο ΣΥΝ επιφυλάχτηκε για την τελική του ψήφο, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο είπε ότι «με αυτό δημιουργείται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας» και ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει καταγραφή του περιεχομένου όλων των μουσείων, ώστε να μπορεί το υπουργείο να παρακολουθεί, κάθε βδομάδα, οποιοδήποτε ελληνικό πολιτιστικό αγαθό πωλείται στις διεθνείς αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ