ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
Σελ. /28
Το «μεγάλο κόλπο»...

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή πρωτοσέλιδη αποκάλυψη του «Ρ» για ευρείς αποχαρακτηρισμούς καμένων δασικών εκτάσεων, με το μεγάλο «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση, το οποίο μετέρχονται η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως απέδειξε ο «Ρ», παραθέτοντας και τα σχετικά ντοκουμέντα, η τακτική αυτή ακολουθήθηκε τόσο από το ΠΑΣΟΚ, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1998 στην Πεντέλη, όσο και από τη ΝΔ, μετά την πυρκαγιά στη Ραφήνα το 2005. Η ίδια μάλιστα «επιχείρηση» φαίνεται ότι εξελίχτηκε και μετά από πολλές άλλες μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν την τελευταία εικοσαετία στη χώρα, όπως και μετά την περσινή στη Χαλκιδική, συμπληρώνοντας και παγιώνοντας έτσι την καταστροφή. Δίκαια, επομένως, ο λαός μας φοβάται ότι η φάμπρικα αυτή των αποχαρακτηρισμών θα εφαρμοστεί και μετά τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα, το Πήλιο, τον Κίσαβο και αλλού...

Πίσω από όλα αυτά δεν κρύβεται παρά η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την εμπορευματοποίηση της γης, ακόμη και του δημόσιου δασικού πλούτου, των ακτών, των βιοτόπων, κάθε περιοχής φυσικού κάλλους της χώρας, απαραίτητων όχι μόνο και κυρίως για αισθητικούς λόγους, αλλά επειδή είναι σύμφυτες με την ίδια τη ζωή του λαού. Πρόκειται για μια πολιτική που εξυπηρετεί μόνο τα άνομα συμφέροντα των καταπατητών, των εμπόρων της γης, του μεγάλου κεφαλαίου. Μια πολιτική, που, όπως είναι φυσικό, πυροδοτεί όλο και νέους «φαύλους κύκλους» εμπρησμών, που αναπόφευκτα θα έχουμε τα επόμενα χρόνια. Με αποτέλεσμα, βέβαια, στη θέση των καμένων δασών, που πλέον θα έχουν μεταβληθεί σε οικόπεδα - «φιλέτα», να βλέπουμε συνεχώς να ξεφυτρώνουν πανάκριβες βίλες ή να υλοποιούνται επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός της εμμονής τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, στην κατάθεση και ψήφιση δασοκτόνων νόμων και στο διαρκή ανταγωνισμό τους για το ποιο θα κάνει την πιο καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν προκαλεί καμιά εντύπωση η ξεκάθαρη δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, στη Βουλή ότι θα εφαρμόσει τους σχεδιασμούς της... κυβέρνησης Σημίτη για την οικοπεδοποίηση μεγάλης έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με πρόσχημα ότι «το κράτος δεν έχει λεφτά και ότι μόνο με αυτοχρηματοδότηση μπορεί να γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο». Αντίθετα, βέβαια, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ιδιαίτερα γαλαντόμα όταν παραδίδει άλλους ελεύθερους χώρους, όπως τον Ιππόδρομο Φαλήρου - και μάλιστα δωρεάν - στο εφοπλιστικό κεφάλαιο ή όπως τον Ελαιώνα - και με προίκα εκατοντάδες εκατ. ευρώ για τις υποδομές - σε μεγάλη ποδοσφαιρική ΠΑΕ...

Το γεγονός και μόνο ότι η δήλωση αυτή του υπουργού γίνεται μόλις λίγες μέρες μετά την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, δε φανερώνει παρά: Την αταλάντευτη θέση της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα όσων θέλουν να καταληστεύσουν κάθε σπιθαμή γης, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, σε αντίθεση με το αίτημα του λαού για προστασία της δημόσιας περιουσίας και αύξηση του πρασίνου. Και βέβαια ο λαός έχει κάθε λόγο να δώσει τη δική του απάντηση: Να τους μαυρίσει και τους δυο. Να ψηφίσει ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται τη δημόσια περιουσία, που δε βλέπει το περιβάλλον και τη γη ως εμπόρευμα αλλά ως κοινωνική ιδιοκτησία.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Εγκεφαλικό μετά από διπλοβάρδια

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ χτυπάει το καμπανάκι για τους ολοένα και περισσότερους κινδύνους που δημιουργούν για εργαζόμενους και ασθενείς οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Ελλείψεις που αποτελούν συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της ραγδαίας ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας. Μια από τις συνέπειες αυτών των τεράστιων κενών σε προσωπικό είναι και η φυσική εξάντληση των εργαζομένων, με αντίκτυπο βέβαια στις υπηρεσίες που καλούνται να προσφέρουν μετά από αμέτρητες ώρες στο πόδι.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι και το περιστατικό το οποίο καταγγέλλουν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, σχετικά με έναν τραυματιοφορέα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ο οποίος μετά από διπλοβάρδια έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι βέβαιο ότι ακόμα και αν η εξάντληση και η πίεση της δουλιάς δεν αποτελούν τον αποκλειστικό παράγοντα για το επεισόδιο, σίγουρα συντέλεσαν στη δραματική αυτή κατάληξη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από τους 70 τραυματιοφορείς που προβλέπει ο κανονισμός του νοσοκομείου (ούτε λόγος βέβαια για τις πολλαπλάσιες πραγματικές ανάγκες) σήμερα εργάζονται μόλις 50.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Μοναδική απάντηση σ' αυτό το επικίνδυνο για εργαζόμενους και ασθενείς χάλι στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διεκδίκηση μαζικών προσλήψεων σε μόνιμες θέσεις με πλήρη δικαιώματα και δουλιά σε 5ήμερη - 6ωρη - 30ωρη βάση, με μια εφημερία την εβδομάδα.

Παραμένουν σε επιφυλακή

Προθεσμία 10 ημερών έδωσαν στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι και άνεργοι των χωριών Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου του Δήμου Ελλησπόντου Κοζάνης, προκειμένου να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου, που καθορίστηκε να γίνει στις 20 Ιούλη, με συγκεκριμένες λύσεις που να ικανοποιούν τις διεκδικήσεις τους, για προσλήψεις στη ΔΕΗ, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Μέσα από τη συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι και άνεργοι της περιοχής αποφάσισαν αναστολή της κατάληψης των ταινιοδρόμων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισαν πως σε περίπτωση που και η νέα πρόταση διαλόγου του υπουργείου Ανάπτυξης αποδειχθεί και πάλι κενό γράμμα, την επόμενη στιγμή ξαναβγαίνουν στο δρόμο του αγώνα με κινητοποιήσεις διαρκείας.

... γιατί ξέρουν τα τερτίπια τους

Πάντως σε κάθε περίπτωση παραμένουν σε επιφυλακή, με δεδομένη την προηγούμενη εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τη μέχρι τώρα στάση της ΔΕΗ ΑΕ και της κυβέρνησης απέναντι στις διεκδικήσεις τους. Οι 50 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ μόλις προχτές δε δίνουν λύση στο πρόβλημα, διότι με τα κριτήρια που τίθενται ως προϋπόθεση αποκλείονται αρκετοί εργαζόμενοι.

Εξάλλου, είναι πρόσφατη η τοποθέτηση της κυβέρνησης στη Βουλή, μέσα από την οποία έβγαλε «λάδι» την πολιτική της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η κυβέρνηση είπε πως η ΔΕΗ ΑΕ δε μολύνει το περιβάλλον, το προσωπικό που προσλαμβάνει είναι υπεραρκετό κι ότι δεν τίθεται θέμα μετεγκατάστασης οικισμών, εφόσον κάτω από τους οικισμούς δεν υπάρχουν κοιτάσματα που να δικαιολογούν οικονομικά κάτι τέτοιο. Με τέτοιες δηλώσεις, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς και το περιεχόμενο του «διαλόγου» που θα ακολουθήσει...

Οι φωνές δεν κρύβουν τις πομπές

Πρόκληση αποτελεί η απόφαση για την αναστολή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων δεκάδων συμβασιούχων εργαζομένων στο Δήμο Κέρκυρας, την οποία πήρε η πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ του νησιού, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» τους συμβασιούχους που βρίσκονται υπό διωγμό και είναι απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν, αλλά και η χτεσινή συμβολική κατάληψη του δημαρχείου στην προοπτική κλιμάκωσης για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία ενόχλησαν την ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστές της οποίας επιδόθηκαν σε λασπολογίες ενάντια στο ΚΚΕ.

Αυτό που τους πείραξε βέβαια είναι το γεγονός ότι οι κομμουνιστές και άλλοι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αποκαλύπτουν στους εργαζόμενους τον υπονομευτικό και συναινετικό ρόλο των δυνάμεων της συναίνεσης, με πρώτο βιολί την ΠΑΣΚΕ. Η παράταξη της ΔΑΣ στο ΔΣ του σωματείου των ΟΤΑ έχει καταθέσει αλλεπάλληλες προτάσεις για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αίτημα τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, ενώ ζήτησε να γίνει γενική συνέλευση του σωματείου και να εγγραφούν οι συμβασιούχοι στο σύλλογο. Ποια ήταν η απάντηση της ΠΑΣΚΕ; Οχι μόνο πήρε σαφή θέση αναστολής των αγώνων, αλλά επιπλέον επικαλέστηκε τεχνικές τάχα δυσκολίες για την άμεση εγγραφή τους στο σωματείο.

Ετσι εξηγείται και η επίθεση στο ΚΚΕ και στις ταξικές δυνάμεις. Αφού ξεγυμνώθηκαν μπροστά στους εργαζόμενους, οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ψάχνουν τώρα τρόπο να κρύψουν τις πομπές τους.


Ανοησίες...

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ το καλοκαίρι ενδείκνυται ως εποχή για να μας «δουλεύουν». Ετσι η κυβέρνηση ετοιμάζεται - όπως λέει - να νομοθετήσει τη «Χάρτα των Δικαιωμάτων των Επιβατών» για όσους χρησιμοποιούν τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Δηλαδή, με 40 βαθμούς Κελσίου, με τον ήλιο πάνω από τα κεφάλια μας, φορτωμένοι με ένα σωρό «μπαγκάζια», πρέπει κάθε φορά που θα υπάρχει καθυστέρηση πλοίου ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα να είμαστε έτοιμοι να επικαλεστούμε το ...Διεθνές Δίκαιο.

Κι αυτές τις ανοησίες πρέπει να τις ακούμε αυτή την περίοδο που το βασικό δικαίωμα ενός εργαζόμενου να πάει διακοπές έχει πρακτικά καταργηθεί. Γιατί βέβαια όταν μια οικογένεια χρειάζεται 500 ευρώ μόνο για να φτάσει σε ένα ελληνικό νησί για ποια δικαιώματα μπορούμε να μιλάμε;

Εχουμε κι από πάνω τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να δηλώνει ότι «είμαστε καθ' όλα έτοιμοι να υποδεχτούμε τα 7 εκατομμύρια των επιβατών». Από πού την αντλεί τέτοια σιγουριά, μόνο αυτός το ξέρει.

Μήπως έχει ξεχάσει ότι βρίσκεται στη χώρα του «Σαμίνα» και του «Sea Diamond»;

Το μόνο βέβαιο είναι πως είναι πανέτοιμοι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές να τους ...ξεζουμίσουν και για ένα ακόμη καλοκαίρι να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη. Ετσι κεφάτοι όλο το χειμώνα θα διεκδικούν φοροαπαλλαγές και απαλλαγή από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ που έχουμε τον Ευάγγελο Αντώναρο για να αναδεικνύει τις ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος χτες στο νέο ξεπούλημα μετοχών του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ήταν σαφέστατος.

Το ΠΑΣΟΚ - είπε - προχωρούσε στις αποκρατικοποιήσεις ...βιαστικά και πρόχειρα προκειμένου να καλύψει ελλείμματα του προϋπολογισμού. Αντιθέτως, η ΝΔ αποκρατικοποιεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε προαναγγείλει και δεν το παραβαίνει.


Μιλάμε για ...αβυσσαλέες διαφοροποιήσεις. Οχι αστεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ