ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με «σημαία» σκάνδαλα και πρόγραμμα

Σε εκλογικούς ρυθμούς, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του λαού, κινείται το ΠΑΣΟΚ, καθώς το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση που έγινε ενόψει και του σημερινού Εθνικού Συμβουλίου, κατέληξε τόσο για τη σύνθεση της Εκλογικής Επιτροπής όσο και για την εκλογική τακτική. Ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε και έγινε δεκτό η εκλογική τακτική να πατάει τόσο πάνω στη σκανδαλολογία όσο και στην προβολή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο γραμματέας του κόμματος Ν. Αθανασάκης υπεραμυνόμενος της τακτικής αυτής χαρακτήρισε ως ψευτοδίλημμα τον προβληματισμό γύρω από το εάν θα προβληθεί το ένα ή το άλλο από τα παραπάνω.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα συμμετέχουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τα μέλη του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, καθώς και οι Κ. Λαλιώτης, Π. Γερουλάνος και Α. Κόκκος, ενώ θα προεδρεύει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης. Εκλογικές επιτροπές θα συγκροτηθούν και ανά νομό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια μίλησε για «όσα θλιβερά και πρωτοφανή συμβαίνουν, όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη χώρα» που «πληγώνουν την αξιοπρέπειά μας, πληγώνουν το φιλότιμό μας» και αναφώνησε το «φτάνει πια», που όπως είπε εκφράζει τους πολίτης που έχουν αγανακτήσει, και το ΠΑΣΟΚ «δεσμεύεται να προστατεύσει την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά» τους. Επικεντρώθηκε έτσι σε ζητήματα που αφορούν την κούφια αντιπαράθεση με τη ΝΔ χωρίς, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο, να αναδείξει καμία ουσιαστική διαφορά από το κυβερνητικό κόμμα.

ΣΥΝεπείς προσπάθειες για πιο ισχυρή αντιλαϊκή ΕΕ

Η «εντολή» της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πάση θυσία επαναφορά του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος», με την ονομασία «μεταρρυθμιστική συνθήκη» αυτή τη φορά, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο σκόπελος δημοψηφισμάτων, εξετελέσθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως φαίνεται από την Εκθεση που υιοθέτησε σχετικά με τη γνωμοδότησή του για τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης η οποία και θα εγκρίνει τη «μεταρρυθμιστική συνθήκη». Μάλιστα, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση και από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ.

Η έκθεση υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα σημείο της δέχτηκε θετική ψήφο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. Το σημείο αυτό λέει: «Χαιρετίζει (σ.σ. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) παρά ταύτα το γεγονός ότι η εντολή (σ.σ. η απόφαση της Συνόδου Κορυφής) διασφαλίζει πολλά από τα ουσιαστικά στοιχεία της συνταγματικής συνθήκης, κυρίως την ενιαία νομική προσωπικότητα της Ενωσης και την κατάργηση της δομής των πυλώνων, την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο και τη συναπόφαση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, τα στοιχεία της συμμετοχικής δημοκρατίας, το νομικά δεσμευτικό καθεστώς του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την ενίσχυση της συνοχής της εξωτερικής δράσης της Ενωσης και την ισορροπημένη θεσμική δέσμη».

Ο Δ. Παπαδημούλης με τη θετική του ψήφο στάθηκε συνεπής στην πάγια θέση του Συνασπισμού υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ («ενιαία νομική προσωπικότητα»), της παραπέρα δηλαδή ισχυροποίησης και θωράκισης του αντιλαϊκού και αντιδραστικού οικοδομήματος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των λαών των χωρών - μελών του. Υπερψήφισε την κατάργηση της δυνατότητας που ως τώρα υπήρχε για άσκηση «βέτο» από κάποια χώρα στο Συμβούλιο σε περιπτώσεις που προωθούμενες αποφάσεις θίγουν συμφέροντά της («επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας»). Εδωσε θετική ψήφο στην ενιαία εξωτερική δράση της ΕΕ, στην ενίσχυση δηλαδή του επιθετικού της χαρακτήρα, συνεπής κι αυτή η ψήφος με τη θέση του ΣΥΝ υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής, της συγκρότησης ευρωστρατού κλπ.

Ας τις σταθμίσουν καλά οι εργαζόμενοι αυτές τις θετικές ψήφους και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τον ΣΥΝ...

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Γιατί είμαι κυνικός

1. Γιατί οι τρεις παίδες εν τη καμίνω από το Ρέθυμνο πλήρωσαν με τη ζωή τους την υπακοή σε λάθος εντολές από έναν ανύπαρκτο μηχανισμό που αγγίζει τα όρια μιας αφηρημένης ιδέας.

2. Γιατί συνεχίζουν παραπλανητικά να ξεσκεπάζουν ψευδοπροβλήματα στην Παιδεία όπως αυτό της νοθείας στις εξετάσεις. Αποσιωπούν την καταστροφή που συντελείται μπροστά στα μάτια μας από το σαράκι των φροντιστηρίων που κατατρώει τους σπουδαστές, αυτή τη Μέκκα της κλοπής που νομιμοποίησε το κράτος υποβιβάζοντας σε κερδοφόρο εμπόρευμα τη γνώση.

3. Γιατί ο πρωθυπουργός είναι μια σκιά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να σημαδέψει ούτε για καλό ούτε για κακό κανέναν στο πέρασμά του. Τον απρόσωπο Κωστάκη δε θα κουραστούμε καθόλου να ξεχάσουμε, αφού καμία φράση του δεν έχει καταφέρει να τον κάνει παρόντα. Είναι κι αυτός άλλος ένας με αυστηρή ανατροφή που μας αντιμετώπισε σαν ένα αίνιγμα αντί να έρθει να κολυμπήσει μαζί μας. Ενας μεταπράτης που ξέπεσε σε απειλές μπροστά στα δύσκολα με τον αέρα εκείνου που στηρίζεται στους μπάτσους του.

4. Γιατί οι διανοούμενοι, από την εποχή που ανακάλυψαν ότι η ταβανοσκόπηση, όπως και η σιωπή, είναι χρυσός, περνούν την τρυφηλή εποχή της ζωής τους. Τα γραφτά τους μοιάζουν μ' εκείνες τις ταπετσαρίες που ταιριάζουν με όλα κι ως εκ τούτου άπαντες μένουν ευχαριστημένοι. Το κράτος όχι μόνο δε φοβάται τη σκέψη τους, αλλά με δυσκολία συγκρατεί το χασμουρητό του.

5. Γιατί ακόμη κυκλοφορούν ανάμεσά μας ανερυθρίαστα πρώην αριστεροί, πρώην απ' όλα, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σαν Φιλιππινέζες στα σπίτια των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων. Τους συναντάς παντού και σε βάζουν σε μεταφυσικές σκέψεις για την ικανότητά τους ν' αντέχουν στο φως του ήλιου.

6. Γιατί κλέβουμε την παιδική μας ηλικία όταν καίμε την πατρίδα της, που είναι κάθε μαγικό δάσος.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά Αλαβάνου

«Η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να οδηγεί στην εικόνα όπου όλοι υβρίζουν όλους» ήταν η απάντηση του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, όταν ρωτήθηκε (Ρ/Σ SKY) για τη φραστική επίθεση του Αλ. Αλαβάνου προς τον Κ. Καραμανλή, προσθέτοντας τον εαυτό του στα στελέχη που ήδη έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για τη συγκεκριμένη εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΝ στη Βουλή.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι «ο πολιτικός λόγος πρέπει να περιέχει και την αγωνιστικότητα και την υπευθυνότητα και τον ριζοσπαστισμό και την ηθική και την αισθητική και το σεβασμό και κυρίως την ανάληψη ευθυνών. Δεν μπορεί με μεγάλη ευκολία να υιοθετούμε και να θεωρητικοποιούμε βαρύτατες εκφράσεις στο δημόσιο βίο της χώρας, που στον ιδιωτικό βίο της χώρας τις θεωρούμε μέγιστη προσβολή (...). Πιστεύω ότι δεν πρέπει οι βασικές αρχές της πολιτικής αντιπαράθεσης να υποχωρούν σε επικοινωνιακές εντυπώσεις».

Απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς, στα όσα του προσάπτει ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε χτες (Ρ/Σ ΝΕΤ) «η πολιτική είναι σκληρή, δεν πρέπει να έχουμε την άποψη ότι όλα μπορούν να λυθούν "με το σεις και το σας" και με έναν καθωσπρεπισμό».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις Πάγκαλου για τις οποίες αφού δήλωσε «δε συμφωνώ με τέτοιου είδους απόψεις που εύκολα εκτοξεύονται κάθε φορά και εμπεριέχουν κάτι το αναπόδειχτο, το αφοριστικό χωρίς την αντίστοιχη ανάληψη των ευθυνών», συμπλήρωσε αναφερόμενος σε ένα προς ένα τα κόμματα της Βουλής ότι όλα βάλλουν εναντίον όλων με αποτέλεσμα «στην πολιτική σκηνή να επικρατεί μια λασπομαχία, μια σκανδαλολογία και ένα διαφθορολόγιο με αντίστοιχο υβρεολόγιο».

Χτες, ωστόσο, το συλλογικό δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΝ, η «Αυγή», υιοθέτησε πλήρως τη λάσπη που εκτοξεύει ο Θ. Πάγκαλος εναντίον του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ