ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ
Κάηκαν σπίτια - απειλήθηκαν χωριά

Η γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και στη Σκιάθο. Ο αριθμός των πυροσβεστών, μόνιμοι και εποχικοί, φτάνει μόλις τους 28 την καλοκαιρινή περίοδο

Eurokinissi

Στην «πύρινη» λαίλαπα παρέδωσε για μια φορά ακόμα το καταπράσινο νησί της Σκιάθου, η εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από χτες το πρωί στην περιοχή της Παναγιάς Κουνίστριας - εκτιμάται ότι ξεκίνησε από σκουπιδότοπο, αν και ορισμένοι υποστήριζαν ότι ξέσπασε, ταυτόχρονα, σε πολλά σημεία - επεκτάθηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων στο νησί κατακαίγοντας μεγάλες εκτάσεις δάσους με πεύκα και κουκουναριές και απειλώντας κατοικημένους οικισμούς, αρχικά την Αγία Παρασκευή (όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική κάηκαν τρία σπίτια), τον Τρούλο και τον Κολιό, απ' όπου κάτοικοι και τουρίστες πανικόβλητοι μεταφέρθηκαν στην πόλη της Σκιάθου, ύστερα από τη σχετική εντολή εκκένωσης που δόθηκε.

Η γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς, που μαινόταν ανεξέλεγκτη μέχρι το απόγευμα, ήρθε να αναδείξει με τον πιο τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, σε προσωπικό και μέσα και στη Σκιάθο. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, ήταν αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο. Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, εμπόδιζαν όχι μόνο την επιχείρηση κατάσβεσης, από τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά και την ενίσχυσή τους με οχήματα και πυροσβέστες, καθώς δεν μπορούσε μέχρι αργά το απόγευμα, λόγω απαγόρευσης απόπλου, να γίνει η μεταφορά τους στο νησί με οχηματαγωγό πλοίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σκιάθο, όπου ο βαθμός επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών είναι υψηλός ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, δεδομένου ότι είναι «πνιγμένο» στο πράσινο και ο πληθυσμός του πενταπλασιάζεται από τους τουρίστες, ο αριθμός των μόνιμων πυροσβεστών φτάνει μόλις στους 11 και τους 28 το καλοκαίρι, μαζί με τους εποχικούς. Είναι, δε, η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια που το νησί καίγεται, καθώς μεγάλη πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί και το 1999 προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Πρόβλημα λόγω των ισχυρών ανέμων αντιμετώπιζαν χτες και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, που δεν μπορούσαν ν' ανεφοδιαστούν με νερό λόγω κυματισμού της θάλασσας, με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμο χρόνο. Βεβαίως, εάν υπήρχαν λιμνοδεξαμενές και άλλα αναγκαία έργα υποδομής, όπως αντιπυρικές ζώνες, η πυρκαγιά θα μπορούσε να σβήσει ή έστω να περιοριστεί. Ομως, στα πλαίσια της δασοκτόνας πολιτικής των κυβερνώντων παραμένει το νησί εντελώς απροστάτευτο. Κι όπως καταγγέλλουν οι Σκιαθίτες, οι ελλείψεις αυτές έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος στους διάφορους αετονύχηδες να «πατήσουν πόδι» στο νησί τους, που είναι από τους βασικούς πόλους έλξης τουριστών στη χώρα μας, και να στήσουν τις επιχειρήσεις τους για να κερδοσκοπήσουν. Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε, είχε διακοπεί το ηλεκτρικό σε όλο το νησί που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου στις 7 το απόγευμα, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως ο κίνδυνος αναζωπύρωσης ήταν ορατός.

  • Υπό έλεγχο η πυρκαγιά, αλλά και υπό επιτήρηση από την Πυροσβεστική βρίσκεται η περιοχή των Βασιλικών Υπάτης, στη Φθιώτιδα, για τυχόν αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει προχτές και απείλησε κατοικημένη περιοχή. Πριν τεθεί υπό έλεγχο, όμως, έκαψε 700 στρέμματα, περίπου, χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια. Σε άλλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Μώλας, χτες το πρωί, στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγ. Σεραφείμ, κάηκαν ξερά χόρτα και ελαιόδεντρα, ενώ η φωτιά πλησίασε και σε κατοικημένη περιοχή.
Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους
  • Τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Τάκης Τσιόγκας
  • Κηδεύτηκαν οι τρεις πυροσβέστες

«Απαιτούμε να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα του θανάτου των τριών εποχικών πυροσβεστών στο Ρέθυμνο». Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας μιλώντας χτες κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Α' Θερινού Τμήματος της Βουλής.

Στη συνέχεια ο Τ. Τσιόγκας έκανε λόγο για τις «σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης για την εμπορευματοποίηση της γης, που ευνοεί τους εμπρηστές των δασών. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε μέσα και σε εκπαίδευση υπονομεύουν το μηχανισμό δασοπυρόσβεσης εκθέτοντας διαρκώς σε μεγάλους κινδύνους τις ζωές των πυροσβεστών. Εγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει και τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους με καταγγελίες για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αλλά και για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας. Απαιτούμε τη μονιμοποίηση όλων των εποχικών για να καλύψουν τα κενά».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρωνας Πολύδωρας, δήλωσε πως «η πολιτεία στέκει πλάι στις οικογένειες των θυμάτων και στην οικογένεια του τραυματία. Ζήτησα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η έρευνα - και η διοικητική - για τα αίτια του τραγικού συμβάντος να τεθεί υπό τη δικαστική εγγύηση». «Θέλουμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας για το χαμό των τριών δασοπυροσβεστών», δήλωσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Αγγελος Μανωλάκης.

Κηδεύτηκαν οι τρεις πυροσβέστες

Στις ιδιαίτερες πατρίδες τους κηδεύτηκαν χτες οι τρεις εποχικοί πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Δοξαρό Ρεθύμνου που τέθηκε υπό έλεγχο. Το γιατί μπήκαν στο δύσβατο σημείο, που είχε ως αποτέλεσμα την τραγωδία, εξακολουθεί να αιωρείται ως ερώτημα και να ακούγεται από τα στόματα των συγγενών και φίλων τους. Οι Στυλιανός Μαρκάκης και Ηρακλής Τζανακάκης τάφηκαν στα χωριά Θέρισος και Μπόμπια Ηρακλείου, ενώ ο Νικήτας Κορομηλάς στην Καλαμάτα.

Την ίδια στιγμή, «μάχη» δίνει να κρατηθεί στη ζωή, ο τέταρτος εποχικός πυροσβέστης που βρέθηκε στο ίδιο σημείο με τα θύματα και που έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Ο 35χρονος Μανόλης Μανωλιτσάκης νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» όπου και μεταφέρθηκε χτες το πρωί. Προχτές το βράδυ, βρέθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου τρεις στρατιωτικοί γιατροί από το «401» Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, προκειμένου να εξετάσουν τον τραυματία.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Φονική για ανθρώπους και δάση η πολιτική τους

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη στις 11 π.μ., στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Τη λύπη και την αγανάκτηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τον άδικο θάνατο των τριών εποχικών πυροσβεστών και για το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Δίνοντας άμεση απάντηση στην πολιτική που σκοτώνει ανθρώπους και δάση, το ΠΑΜΕ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας - καταγγελίας για την εμπρηστική αντιδασική πολιτική, την Τρίτη 17 Ιούλη, στις 11 π.μ. στο ΥΠΕΧΩΔΕ (οδός Χαριλάου Τρικούπη 182).

«Και αυτό το γεγονός αποκαλύπτει, με δραματικό τρόπο, τη δασοκτόνα και ανθρωποκτόνα πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, που αποτελεί συνέχεια της ίδιας πολιτικής και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και προσθέτει:

«Η εμπορευματοποίηση της γης και ο αποχαρακτηρισμός των δασών που συνιστούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών κατά του δασικού περιβάλλοντος με τραγικές συνέπειες, ακόμα και με ανθρώπινα θύματα. Ιδιαίτερα ο χαμός των συγκεκριμένων εποχικών πυροσβεστών αναδείχνει από τη μία την ευσυνειδησία και αυτοθυσία αυτών των συνανθρώπων μας και από την άλλη την εγκληματική αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που για χρόνια έχουν αυτούς τους εργαζόμενους πυροσβέστες στη διαρκή ανασφάλεια του συμβασιούχου και της πολιτικής και εργασιακής ομηρίας.

Το ΠΑΜΕ θεωρεί ότι είναι αναγκαίο και με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές και απαιτεί:

  • Μέτρα προστασίας της ζωής και της αρτιμέλειας των πυροσβεστών.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Ουσιαστική προστασία και αναγέννηση των δασικών εκτάσεων».
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση την Πέμπτη

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, συνδικάτα της πόλης και άλλοι μαζικοί φορείς καλούν σε συγκέντρωση την Πέμπτη 19 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα, ενάντια στην αντιδασική πολιτική και για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ