ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκεντρώσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη την Πέμπτη

Σήμερα, η παράσταση μαζικής διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ, στις 11 π.μ. στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, Πέμπτη 19 Ιούλη στις 8 το βράδυ, απευθύνουν η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και δεκάδες ταξικά κλαδικά συνδικάτα της πόλης σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό του Λεκανοπεδίου «που αγανακτούν με την εμπρηστική πολιτική και τους δασοκτόνους νόμους, που οργίζονται με τους καταπατητές». Της συγκέντρωσης θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχουν οι Β. Λέκκας, Δ. Τσακνής, Λ. Χαλκιάς και άλλοι καλλιτέχνες.

Αντίστοιχη συγκέντρωση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου την Πέμπτη στις 8 το βράδυ. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας των δασών που έχουν απομείνει, ενάντια στη δασοκτόνα πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στους τραπεζίτες και τους άλλους επιχειρηματίες «που επιχειρούν να βάλουν στο χέρι τα δάση και τα βουνά όπως και τόσα άλλα φιλέτα μέχρι τώρα». Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα συνυπογράφουν τα σωματεία: Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ηλεκτρολόγων, Ιδιωτικών Κλινικών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Καθαριστριών, Κλωστοϋφαντουργών, Λιθογράφων, Λογιστών, Μετάλλου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ξύλου, Οδοντοτεχνιτών, Οικοδόμων, Προπονητών και Γυμναστών, Τηλεπικοινωνιών, Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου και Χαρτεργατών.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ΠΑΜΕ οργανώνει σήμερα παράσταση μαζικής διαμαρτυρίας - καταγγελίας για την εμπρηστική αντιδασική πολιτική, στις 11 π.μ. στο ΥΠΕΧΩΔΕ (οδός Χαριλάου Τρικούπη 182).

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΣΠΙΤΙΑ
Στις φλόγες ο Υμηττός

Κάηκαν δεκάδες στρέμματα δάσους. Καταγγελίες για εμπρησμό από κατοίκους της περιοχής. Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεκδικούν εδώ και χρόνια τμήματα του βουνού

Με ό,τι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά

Eurokinissi

Με ό,τι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά
Μετά την Πάρνηθα ήρθε χτες και η σειρά του Υμηττού. Ενα βουνό που πολιορκείται ήδη από το τσιμέντο, αλλά και από μεγαλοκαταπατητές, μεγαλοεργολάβους που το βλέπουν ως «φιλέτο», έτοιμο να το κατασπαράξουν, με την ανοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σε περιοχές του Υμηττού είχαν σημειωθεί πυρκαγιές το 1998, το 2000 και το 2001 και στη συνέχεια πολλές από τις καμένες εκτάσεις ...αξιοποιήθηκαν οικιστικά.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες γύρω στις 3 το μεσημέρι, πάνω από τις περιοχές της Καισαριανής και του Καρέα. Οι φλόγες πέρασαν και στην κάτω πλευρά της λεωφόρου Κατεχάκη και απείλησαν σπίτια στον Καρέα και τον Βύρωνα, από τα οποία έφθασαν σε απόσταση λίγων μέτρων. Κάτοικοι της περιοχής και εθελοντές προσπάθησαν να απωθήσουν τη φωτιά στη λεωφόρο Καρέα με κλαδιά και μάνικες. Λόγω της κατάστασης που επικρατούσε, η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε για αρκετή ώρα στη λεωφόρο Κατεχάκη στο κατερχόμενο ρεύμα κυκλοφορίας από τη διασταύρωση προς την Καισαριανή και το ανερχόμενο από την οδό Πίνδου. Οι οδηγοί που κινούνταν στην Αττική Οδό οδηγούνταν υποχρεωτικά προς τη Μεσογείων από την έξοδο της Κατεχάκη.

Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, τα μέτωπα της φωτιάς είχαν φτάσει σε μήκος τα δύο χιλιόμετρα. Το ένα έκαιγε κοντά στο στρατόπεδο Σακέττα και το άλλο κοντά στον οικισμό του Καρέα.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε συνδυασμό με τις ρίψεις νερού από 6 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα και 22 υδροφόρες επιχείρησαν να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές. Το έργο τους ήταν δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων. Τρεις πυροσβέστες κι ένας εθελοντής αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ άλλοι 15 πολίτες στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα με αναπνευστικά προβλήματα.

Η κυκλοφορία στην Κατεχάκη διακόπηκε για αρκετή ώρα

Eurokinissi

Η κυκλοφορία στην Κατεχάκη διακόπηκε για αρκετή ώρα
Από τις πέντε το απόγευμα, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής δήλωναν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα κατάφερναν σύντομα να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό, ωστόσο οι πολύ ισχυροί άνεμοι έντασης έως οκτώ μποφόρ προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η φωτιά ελέγχθηκε μερικά στις 5.50' το απόγευμα, ενώ η κυκλοφορία στη λεωφόρο Κατεχάκη αποκαταστάθηκε στις 6.50' το απόγευμα.

Τα αίτια της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των εθελοντών πυροσβεστών Αττικής, Δ. Ζέρβας, έκανε λόγο για εμπρησμό. Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι λίγο πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά ακούστηκαν εκρήξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Πυροσβεστική η φωτιά ξεκίνησε από τρία σημεία. Το ένα από το δάσος Καισαριανής, το άλλο από τον Καρέα και το τρίτο κοντά στο Βύρωνα. Στην Καισαριανή βρέθηκαν φωτοβολίδες, ενώ υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν δίκυκλο χωρίς πινακίδες να κινείται ύποπτα στο δάσος.

Διαχρονική καταστροφή και διεκδικήσεις

Μία από τις μεγαλύτερες πληγές για τον Υμηττό είναι η δυτική περιφερειακή λεωφόρος (τμήμα της Αττικής Οδού). Η κατασκευή της έγινε με τρόπο τέτοιο που καταστράφηκε ένα μέρος του δάσους του Υμηττού με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επιπλέον, άνοιξε το δρόμο για εκτεταμένους αποχαρακτηρισμούς ζωνών προστασίας του βουνού, ενώ με την επέκτασή της ανατολικά και την ένωσή της με τη Λ. Ποσειδώνος είναι ορατός ο κίνδυνος να εμπορευματοποιηθούν τμήματά του.

Εξάλλου, οι κληρονόμοι του Νάστου διεκδικούν 15.000 στρέμματα του Υμηττού, 6.000 από τα οποία βρίσκονται στον οικιστικό ιστό της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και του Αλίμου. Παράλληλα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση της Εκκλησίας να τσιμεντοποιήσει δασική έκταση γύρω από το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου στην Καισαριανή.

  • Ενα αυτόματο όπλο καλάσνικοφ, τρεις γεμιστήρες, ένα πιστόλι, ένα δίκαννο, ρωσικής κατασκευής και με κομμένη κάννη, μία χειροβομβίδα αμυντικού τύπου, τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί, χειροβομβίδες, ένα μαχαίρι και φυσίγγια Νο 7,62, βρέθηκε στις 6 το απόγευμα στην περιοχή του Βύρωνα, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Απαιτείται λαϊκή κινητοποίηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την πυρκαγιά στον Υμηττό:

«Στις 2 Ιουλίου αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ πραγματοποίησε διάβημα στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, καταθέτοντας υπόμνημα με το οποίο επισήμαινε τις κρατικές και κυβερνητικές ευθύνες και προειδοποιούσε για την ανάγκη λήψης μέτρων στις περιοχές του Υμηττού, της Πεντέλης και του Ποικίλου Ορους Αιγάλεω. Δυστυχώς, και αυτή τη φορά η φωνή ήταν βοώντος εν τη ερήμω.

Η πολιτική που εμπορευματοποιεί τη γη, που δε διαμορφώνει το κτηματολόγιο - δασολόγιο και που νομιμοποιεί τους καταπατητές, έδωσε και πάλι τα θλιβερά της αποτελέσματα. Μετά την Πάρνηθα, το Πήλιο και άλλες περιοχές, ήρθε η σειρά του Υμηττού να υποστεί τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται τουλάχιστον εδώ και 20 χρόνια απ' όλες τις κυβερνήσεις.

Η λαϊκή κινητοποίηση πρέπει να ενταθεί με στόχο καίριο: Την κατάργηση των δασοκτόνων νόμων, την επάνδρωση της Πυροσβεστικής με εκπαιδευμένο και επαρκές προσωπικό, τη λήψη άμεσων μέτρων για να ενισχυθεί ο τομέας της πρόληψης, της προστασίας και της δασοπυρόσβεσης. Και ενός μέτρου καμένης γης πρέπει να εμποδιστεί η οικοπεδοποίηση, καθώς και να απαιτήσει ο λαός την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Να εμποδίσουμε τη γενική καταστροφή»

Μετά τη σημερινή πυρκαγιά στον Υμηττό, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τους κομμουνιστές, τους κνίτες και όλους τους κατοίκους να πάρουν πρωτοβουλίες και να συμβάλουν άμεσα στην προστασία των δασών με κάθε τρόπο.

Χρειάζεται λαϊκή παρέμβαση για την προστασία των δασών και ειδικά για τον Υμηττό, το Ποικίλον Ορος, την Πεντέλη, την Πάρνηθα. Να εμποδίσουμε τη γενική καταστροφή. Ούτε ένα μέτρο δασικής γης σε ιδιώτες και επιχειρηματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ