ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι διοικήσεις στα εργοστάσια «ΦΟΥΛΓΚΟΡ», στην Κόρινθο, και «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ», στην Ελευσίνα, δεν επιτρέπουν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να πραγματοποιήσει περιοδεία στα εργοστάσια! Το απαράδεκτο αυτό γεγονός το κατήγγειλε η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Κέρκυρα και την Πρέβεζα, το Σαββατοκύριακο. «Μέσα σε δύο, τρεις μέρες έχω πάρει απαγόρευση να μπω ως επισκέπτρια, περιοδεύουσα σε δύο εργοστάσια», υπογράμμισε και επισήμανε πως «αυτό είναι ένα μεγάλο καμπανάκι γιατί αποδεικνύει ότι εδώ και αρκετά χρόνια -αλλά χρόνο με το χρόνο γίνονται τα πράγματα χειρότερα - υπάρχει κυριολεκτικά τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλιάς».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία της από την Πρέβεζα, το Σάββατο το βράδυ, όπου μίλησε σε κομματική συγκέντρωση στην παραλία της πόλης, τονίζοντας: «Το μεγαλύτερο άριστα και στα δυο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έδιναν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι». Την Κυριακή επισκέφθηκε την Κέρκυρα, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου, καταγγέλλοντας τις απαγορεύσεις. Νωρίτερα, είχε περιοδεύσει στο νοσοκομείο του νησιού και διαπίστωσε, από κοντά, τις άθλιες συνθήκες όπου νοσηλεύονται ασθενείς. Ιδιαίτερα μαζική, αλλά και δυναμική ήταν η συγκέντρωση που έγινε στο κέντρο της πόλης του νησιού, στο Πεντοφάναρο, όπου η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ και να καταδικάσουν το δικομματισμό.

ΚΕΡΚΥΡΑ
«Καμπανάκι» η απαγόρευση δύο περιοδειών του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Κέρκυρας

«Θέλω να θέσω ένα στοιχείο που δεν αφορά μόνο την προεκλογική περίοδο, γιατί ακούγεται πως στην Ελλάδα η πολιτική αντιπαράθεση, η εκλογική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται ωραία, με επιχειρήματα, χωρίς φωνές και τα λοιπά. Ηδη μέσα σε δύο, τρεις μέρες έχω πάρει απαγόρευση να μπω ως επισκέπτρια, περιοδεύουσα σε δύο εργοστάσια, το ένα είναι στην Ελευσίνα και το άλλο είναι στην Κόρινθο»... Με αυτή την καταγγελία ξεκίνησε η Αλέκα Παπαρήγα τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου της Κέρκυρας.

Υπογράμμισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που απαγορεύεται η είσοδος εκπροσώπου του Κοινοβουλίου, και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, δεν είναι η πρώτη φορά που εμποδίζεται η είσοδός του στο χώρο δουλιάς. Αυτό είναι ένα μεγάλο καμπανάκι γιατί αποδεικνύει ότι εδώ και αρκετά χρόνια -αλλά χρόνο με το χρόνο γίνονται τα πράγματα χειρότερα- υπάρχει κυριολεκτικά τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλιάς. Και πριν απ' όλα στους ιδιωτικούς χώρους, εκεί δηλαδή που είναι ιδιωτική επιχείρηση, αλλά και σε άλλους χώρους, σε νοσοκομεία και στις πρώην ΔΕΚΟ, όπου δηλαδή έχει προκύψει ιδιωτικοποίηση. Και το θεωρούμε τρομοκρατία να απαγορεύεται η επίσκεψη ενός εκπροσώπου κόμματος να κάνει, εάν θέλετε, τον φυσιολογικό κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Και συνέχισε: «Δε λέμε να κάνει κανείς κατάχρηση και να πηγαίνεις όλη μέρα να κάνεις περιοδείες. Μάλιστα, ζητάς άδεια για να πας. Εμείς πάντα στέλνουμε ένα χαρτί που λέει ότι επιθυμούμε να μπούμε, να επισκεφθούμε το χώρο. Μάλιστα, εάν μας πει ο εργοδότης ή ο διοικητής όχι αυτή τη μέρα, ελάτε την άλλη, αυτό κάνουμε. Παρά το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος λογικά πρέπει να γίνεται και απροειδοποίητα, χωρίς να τους λες έρχομαι, γιατί συνήθως τότε ασπρίζουν, σφουγγαρίζουν και παρουσιάζεται ένας χώρος διαφορετικός απ' ό,τι στην πραγματικότητα».

Τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης

Οπως επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο φόβος μέσα στους χώρους δουλιάς. Σήμερα δε χρειάζεται ούτε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ούτε τίποτα. Ο φόβος της απόλυσης, η πίεση, ο φόβος της μετάταξης είναι σοβαρό θέμα, το οποίο δεν προβάλλεται από τα άλλα κόμματα. Εννοείται κάθε φορά ότι το κυβερνητικό κόμμα δεν ενδιαφέρεται να το προβάλλει. Αυτό δείχνει την πορεία και την όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων στη χώρα μας, δείχνει ότι έχει επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων και ακριβώς όταν επιδεινώνεται η θέση υπάρχει και αντίδραση».

Σημείωσε ότι «προλαβαίνεται αυτή η αντίδραση με το όπλο της ανεργίας, της μετάταξης ή με την υπόσχεση... "μη μιλάς εγώ μπορώ να σε βολέψω". Δε λέω ότι είναι ένα θέμα της προεκλογικής περιόδου. Απλώς, στην προεκλογική περίοδο, που και εμείς πιο αποφασιστικά επιθυμούμε να μπούμε μέσα σε χώρους δουλιάς, έρχεται αυτή η απάντηση. Είναι κάτι που δε θα το αφήσουμε έτσι και δεν είναι μόνο θέμα προεκλογικό, διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα από χτες, προχτές και αντιπροχτές θέλουν να αγωνιστούν, θέλουν να απεργήσουν, στο βαθμό που έχουν εξαντλήσει όλα τα άλλα όπλα. Θέλουν να αντιδράσουν, να δείξουν αυτό που πιστεύουν και ακόμα παραμένει μια αναστολή».

Οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν τα όπλα τους

«Εμείς αυτό που ως Κόμμα επιδιώκουμε», πρόσθεσε η Αλ. Παπαρήγα, «είναι να βοηθήσουμε οι διεργασίες που υπάρχουν στη συνείδηση των εργαζομένων, και είναι θετικές, με βάση και τις εμπειρίες που έχουν, η διάθεση που υπάρχει για διεκδίκηση, για απόκρουση των χειρότερων που έρχονται, να στηριχτεί και να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι έχουν μεγάλα όπλα στα χέρια τους. Δεν τα έχουν εξαντλήσει, δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει.

Ενωμένοι μέσα στους αγώνες και σε αγωνιστική κατεύθυνση μπορούν να αντιμετωπίσουν και την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Αλλωστε έχει αποδειχθεί ότι το να μη μιλάς, να κάνεις πως δε βλέπεις, δεν ακούς και δε λες τίποτα, δε σε γλιτώνει ούτε από τις συνέπειες της ανεργίας, ούτε τις συνέπειες που φέρνει η προσωρινή δουλιά, ούτε οι χαμηλοί μισθοί μεγαλώνουν επειδή είσαι ένας πειθαρχικός εργαζόμενος. Ολοι οι εργαζόμενοι, είτε πειθαρχούν είτε όχι, είναι στο ίδιο τσουβάλι».

Βρώμικο παιχνίδι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τους συμβασιούχους

Η Αλέκα Παπαρήγα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα των συμβασιούχων σημειώνοντας: «Θέλουμε επίσης να εκδηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στους απλήρωτους στο Δήμο της Κέρκυρας. Είναι ένα πανελλαδικό πρόβλημα, ήταν το μεγάλο και βρώμικο παιχνίδι που παίχτηκε προεκλογικά για τη μονιμοποίηση των 250.000 εργαζομένων. Και ακριβώς φάνηκε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να δίνει κανείς σημασία στις προεκλογικές υποσχέσεις, δεν πρέπει να δίνει γενικά σημασία σε όποιες υποσχέσεις δίνουν κόμματα τα οποία στο πρόγραμμά τους μιλάνε περί ευρωπαϊκής ενοποίησης, παγκοσμιοποίησης, περί ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας, περί ελεύθερης αγοράς, ελεύθερης οικονομίας, απελευθέρωσης της αγοράς και τα λοιπά. Αυτά αρκούν για να πουν "θα σας ρουφήξουμε το αίμα"».

Πριν τη συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον νομάρχη Κέρκυρας, Στέφανο Πουλημένο.

Ερχεται τσιμεντοποίηση των ορεινών όγκων

Η αναδάσωση να γίνει από τις δημόσιες υπηρεσίες, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων

Η αναδάσωση να γίνει από δημόσιες υπηρεσίες και όχι να ανατεθεί σε ιδιώτες, να τεθεί ζήτημα ιδιοκτησίας και να γίνει απογραφή υπογράμμισε, αναφερόμενη στο θέμα των πυρκαγιών, η Αλέκα Παπαρήγα, φτάνοντας το Σάββατο το μεσημέρι στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

«Επειδή βρίσκομαι στην ορεινή Ηπειρο», τόνισε, «θέλω να υπογραμμίσω το εξής πράγμα: Σωστά επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σήμερα στην αναδάσωση της Πάρνηθας και γενικότερα των καμένων ορεινών όγκων. Το ζήτημα είναι ότι η αναδάσωση πρέπει να γίνει από τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι με ανάθεση στους ιδιώτες. Το κυριότερο είναι τι γίνεται με το σύνολο των ορεινών όγκων. Με τους ορεινούς όγκους που δεν έχουν καεί και ελπίζουμε να μείνουν έτσι».

Επισήμανε ότι «υπάρχει το σοβαρό ζήτημα της ιδιοκτησίας το οποίο δε θίγεται καθόλου και πρέπει να θιχτεί. Εστω με τα σημερινά δεδομένα να γίνει μια απογραφή: Τι έχουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, τι έχει η εκκλησία, τι έχουν άλλοι φορείς. Διότι αυτό που έρχεται τα επόμενα χρόνια είναι και η τσιμεντοποίηση και η εκχώρηση της χρήσης γης των ορεινών όγκων σε ιδιώτες, σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άλλες δράσεις. Δίχως το πέρασμα κατά 100% αυτής της ιδιοκτησίας στο Δημόσιο, ακόμα και αν δεν έχουμε πυρκαγιές στους ορεινούς όγκους, την επόμενη εικοσαετία θα τους χάσει ο λαός».

Δε γίνεται λόγος για μεγάλα ζητήματα που αφορούν το λαό

«Το δεύτερο ζήτημα που θα ήθελα να θίξω», συνέχισε, «είναι ότι ενώ κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση, με κόντρες, με διαξιφισμούς, με ρητορικά σχήματα και ατάκες βγαλμένες μέσα από βιβλία και λόγια μεγάλων αντρών, υπάρχουν θέματα που δε γίνεται λόγος και τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης. Π.χ. ποια είναι η θέση των κομμάτων για τον Καποδίστρια 2 που έρχεται; Πρόκειται για μια σοβαρή αλλαγή στη διοικητική δομή της χώρας. Κι αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι θα πληγούν θανάσιμα τομείς όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια και γενικότερα η όποια κοινωνική υποδομή υπάρχει στη χώρα. Πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα. Εμείς είμαστε αντίθετοι όχι μόνο για το οργανωτικό σχήμα, αλλά κυρίως για το στόχο και το ρόλο που θα υπηρετήσει αυτή η διοικητική αλλαγή».

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως «υπάρχουν κι άλλα θέματα. Κοσσυφοπέδιο: Ποιες είναι οι θέσεις όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υποτίθεται ένα από τα δυο κόμματα θα το διαχειριστεί και κυβερνητικά; Αλλο ερώτημα: Ισχύει η συμφωνία της Μαδρίτης (Σημίτη - Ντεμιρέλ) και του Ελσίνκι για το Αιγαίο; Τι γίνεται μ' αυτά τα πράγματα; Δεν ακούμε καμιά συζήτηση, ενώ είμαστε σε μια περίοδο που δρομολογούνται εξελίξεις. Θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς αποφάσεις και χειρισμοί. Και από αυτή την άποψη δεν μπορεί να πάμε σε εκλογές συζητώντας μόνο θέματα της επικαιρότητας, όσο κι αν αυτά είναι τραγικά. Υπάρχουν κι άλλα που απ' τη δική τους πλευρά είναι τραγικά και θα έχουν σοβαρές συνέπειες στο λαό και στην κατάσταση στην περιοχή».

Αθλιες οι συνθήκες στο νοσοκομείο

Δέκα ασθενείς στο δωμάτιο και κοινόχρηστες τουαλέτες, ελλείψεις σε προσωπικό, κτιριακά προβλήματα. Αυτά είναι λίγα από όσα είδε από κοντά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην περιοδεία της στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Η Αλέκα Παπαρήγα περιόδευσε στη χειρουργική και την παθολογική πτέρυγα του νοσοκομείου και είδε από κοντά την κατάσταση. Αργότερα, σε ομιλία της προς τους εργαζόμενους, χαρακτήρισε απαράδεκτες αυτές τις συνθήκες, για ένα νοσοκομείο τον 21ο αιώνα. Και είναι απαράδεκτο δυο φορές, είπε, αφού υποτίθεται πως η Κέρκυρα έχει τουριστική υποδομή. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως προσλήψεις δε γίνονται απ' τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί θέλουν, πρώτα, να εφαρμόσουν πλήρως τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μετά να προσλάβουν εργαζόμενους, με αυτούς τους όρους. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το νέο κτίριο, όπου θα μετεγκατασταθεί το νοσοκομείο κτίζεται απ' το 1998 και οι υποσχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τότε, πέφτουν βροχή!

ΠΡΕΒΕΖΑ
Απαντάμε με σύγχρονα αιτήματα πάλης

Σε συγκέντρωση στην παραλία της Πρέβεζας μίλησε το Σάββατο το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα τελευταία 15 χρόνια «τα δεδομένα άλλαξαν, αυτό όμως που δεν άλλαξε ήταν η ταξική επιλογή των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου» υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της στην παραλία στην Πρέβεζα. Το ΚΚΕ σ' αυτήν «την πρόκληση απαντάει αποφασιστικά με νέα σύγχρονα αιτήματα και με το σύνθημα και αίτημα της πάλης». Παράλληλα, υπενθύμισε πως το «μεγαλύτερο άριστα και στα δύο κόμματα έδιναν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι που η μόνη κριτική τους ήταν σε κάθε 4ετία προς τα δύο κόμματα μην τυχόν και αργοπορήσουν την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος».

Μπροστά στην κάλπη, συνέχισε, «ο κάθε ψηφοφόρος στέκεται ελάχιστα λεπτά μέχρι να επιλέξει το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας και της προτίμησής του και να το ρίξει στην κάλπη. Αυτά τα λίγα λεπτά, όμως, έχουν παρά πολύ μεγάλη σημασία ειδικά ύστερα από τα χρόνια που πέρασαν όπου οι εργαζόμενοι έχουν ζήσει διαδοχικά στις πλάτες τους τόσο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ». Τέλος, επισήμανε πως «όχι απλώς πρέπει να παραιτήσουμε την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά ο λαός πρέπει να βάλει στο στόχαστρό του την υπόθεση της πάλης για αλλαγή εξουσίας, για να κυβερνήσει ο λαός για λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Μαζική και δυναμική η συγκέντρωση

Γέμισε η Ανω Πλατεία, στο Πεντοφάναρο της Κέρκυρας. Η συγκέντρωση του ΚΚΕ ήταν και μαζική και δυναμική. «Χωρίς πλουτοκράτες μπορούμε να ζήσουμε, χωρίς εργαζόμενους δε γίνεται», υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τα συνθήματα έπεφταν βροχή. Ο λαός, πρόσθεσε, πρέπει να έχει κριτήριο τα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων 15 χρόνων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε τους εργαζόμενους σ' αυτές τις εκλογές να εκφράσουν την οργή και τη δυσαρέσκειά τους στην κάλπη, ώστε να έχουμε ισχυρό ΚΚΕ και ανίσχυρη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του τουρισμού, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να είναι ο βασικός μοχλός και η μοναδική πηγή για έναν τόπο.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Πισωγύρισμα στο όνομα της «ισότητας»

Σε σύσκεψη μαζική, με γυναίκες κάθε ηλικίας, με συζήτηση για πολλά φλέγοντα ζητήματα, μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, το απόγευμα της Κυριακής, στο «Art - Cafe», στο Παλαιό Ανάκτορο. Εισηγητικά υπογράμμισε πως την τελευταία 20ετία «υλοποιούν και επεξεργάζονται πολιτικές για τις γυναίκες», που φέρνουν πισωγύρισμα στις κατακτήσεις που είχαν τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και στις γυναίκες «στο όνομα της "ισότητας"», αλλά και στο «ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν φτάνουν στα 50 χρόνια». Εάν μείνει άνεργη μια γυναίκα σ' αυτήν την ηλικία, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να βρει δουλιά, γιατί δεν έχει τις ...προϋποθέσεις. Μεταξύ των τοποθετήσεων, αυτή μιας ξενοδοχοϋπαλλήλου, η οποία μίλησε για τους αγώνες του κλάδου της και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, αλλά και μιας νεαρής κοπέλας που καυτηρίασε και κατέκρινε το «σύγχρονο» προφίλ που επιβάλλεται απ' το σύστημα για τις νέες.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Ούτε λέξη αποδοκιμασίας!

Τη θέση ότι η δημοκρατία σταματά στις πύλες των εργοστασίων φαίνεται να υιοθετεί στην πράξη η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας πλήρως το «δικαίωμα» των καπιταλιστών να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους στα σύγχρονα κάτεργά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος θεώρησε περίπου ως «φυσιολογική» την απαγόρευση της εισόδου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σε δύο εργοστάσια, στην Ελευσίνα και την Κόρινθο, αποφεύγοντας να ψελλίσει την παραμικρή αποδοκιμασία για την επίδειξη πυγμής και τρομοκρατίας εκ μέρους της εργοδοσίας. Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ο Ευ. Αντώναρος παρέπεμψε σε απαντήσεις που έχει δώσει στο παρελθόν και οι οποίες όπως είπε, «εξακολουθούν να ισχύουν». Η διαφορά είναι ότι οι απαντήσεις που είχε δώσει στο παρελθόν, είτε αφορούσαν την απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων σε πρώην ή νυν κρατικές επιχειρήσεις (ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΕΑΒ) ή απαγόρευση εισόδου πολιτικών στην ΕΑΒ... Ουδέποτε όμως έχει «αγγίξει» το ζήτημα της εισόδου σε εργοστάσια που βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα, και αυτό όχι τυχαία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ