ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Εξι προτάσεις για τη σωτηρία των δασών

Η εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

Η σημερινή συνέντευξή μας αφιερώνεται σε ένα και μοναδικό ζήτημα, στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και εμπρός προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να αποκατασταθούν οι συνέπειες από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της χώρας, όσο και στην κατεύθυνση της αποτροπής εμπρησμών στο μέλλον.

Εκτιμάμε ότι δεν έχουν πια κύρος και πρακτική αξία τα κλάματα και τα δάκρυα για τις καμένες δασικές εκτάσεις, ιδιαίτερα όταν αυτά προέρχονται από κόμματα και πολιτικούς παράγοντες που διαχειρίστηκαν το πρόβλημα αυτό, προσπαθούν να μεταφέρουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη.

Δεν παραγνωρίζουμε ούτε ξεχνάμε ζητήματα που ανέκυψαν στις τελευταίες πυρκαγιές ιδιαίτερα της Πάρνηθας και στο Ρέθυμνο της Κρήτης, που είχε τρία τραγικά θύματα, όπως: προβλήματα επιχειρησιακής δράσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, έλλειψη συντονισμού, προχειρότητα και κυρίως έλλειψη και σύγχρονων μέσων προστασίας των πυροσβεστών.

Δεν παραγνωρίζουμε ούτε ξεχνάμε τις ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, τους εποχιακούς.

Δεν ξεχνάμε τη διάσπαση της πρόληψης από την πυρόσβεση, με τον παραμερισμό των δασικών υπηρεσιών.

Ολα αυτά τα έχουμε θίξει επανειλημμένα.

Σήμερα δίνουμε βάρος στις διαχρονικές ουσιαστικές αιτίες που οδηγούν στους εμπρησμούς, ή στην αξιοποίηση των καμένων εκτάσεων, όταν έχουν προκύψει σε κάποιες περιπτώσεις από ανευθυνότητα ή τυχαία περιστατικά.


ΠΡΩΤΟ: Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλες τις καμένες εκτάσεις και όχι αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια για την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε. Οσο συνεχίζεται η πολιτική "ό,τι έγινε, έγινε", οι πυρκαγιές θα επανέρχονται, η συνείδηση θα ελαστικοποιείται.

Να ανοίξει ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗ, επίσης της ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ώστε να καταγραφεί όλη η διαδικασία με την οποία οικοπεδοποιήθηκαν οι περιοχές και συνεχίζεται ως σήμερα το έγκλημα. Πρόκειται για δυο καραμπινάτα εγκλήματα, οι ένοχοι των οποίων δεν πρέπει να μείνουν άγνωστοι, έστω και αν θεωρηθεί ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματά τους.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή άλλες εταιρείες, επίσης και από την Εκκλησία. Μόνο τότε μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν βιώσιμα δάση και μετά την όποια αναδάσωση προκύψει. Εφόσον διατηρείται η ιδιοκτησία ποιος μας λέει ότι μετά από 5 και 10 χρόνια δε θα ξαναγίνουν εμπρησμοί; Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους ορεινούς όγκους της Ελλάδας.

ΤΡΙΤΟ: Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για κάποια μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη, που μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περιοχή στο Βοτανικό, όπου για ένα γήπεδο που απαιτεί 40-50 στρέμματα (το οποίο εμείς έχουμε καταψηφίσει) να διατίθενται 220 στρέμματα. Να μην τσιμεντοποιηθεί ο Ελαιώνας. Το ίδιο ισχύει για το Φαληρικό Δέλτα, με βάση τη συμφωνία με το ίδρυμα Νιάρχου όπου αντί για υψηλό πράσινο θα γίνουν ορισμένα πολιτιστικά συγκροτήματα και επίσης ξενοδοχειακά. Να μην τσιμεντοποιηθεί ο χώρος του Ελληνικού, ούτε ένα τετραγωνικό τσιμέντου στο Δάσος Συγγρού, Φιλαδέλφεια, Πάρκο Βασιλίσσης, Βεΐκου. Να σταματήσει η επέλαση των απογόνων Νάστου στην Ηλιούπολη. Ανάλογη πρόβλεψη σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Αν δεν ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, όταν γίνει το ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ και ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι διαχρονικές παρανομίες που έχουν γίνει. Τότε θα είναι πολύ αργά.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Να θεωρούνται βλαπτικοί και καταργημένοι οι νόμοι 998 της ΝΔ του 1979, που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, τα οποία χαρακτήρισε χορτολιβαδικά, και του ΠΑΣΟΚ του 1987 που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα είπε βοσκοτόπια.

ΠΕΜΠΤΟ: Να θεωρηθεί βλαπτικός ο εκτελεστικός νόμος του 2003, που έγινε σε αντιστοιχία με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, που τον εφαρμόζει η ΝΔ σήμερα. Να σταματήσει η αντιδασική συνταγματική αναθεώρηση της ΝΔ.

ΕΚΤΟ: Ειδικότερα για την Πάρνηθα, το καθεστώς του Εθνικού Δρυμού να συμπεριλάβει και την ευρύτερη περιοχή στο Τατόι.

Επαναφέρουμε τις προτάσεις για ενιαίο φορέα πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης, στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό και εκπαιδευμένο, με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές.

Αμεσα μέτρα για την προστασία, από τις βροχές και τις πλημμύρες, του εδάφους των καμένων περιοχών.

Αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες που θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς στην παραγωγή και του αγροτικού κεφαλαίου. Πάγωμα των δανείων για μια πενταετία και προνομιακή δανειοδότηση.


ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
Πολιτικό το πρόβλημα, πολιτική και η λύση του
  • Η συζήτηση της Αλ. Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους
  • Πρόσχημα η επ[ιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη συντήρηση του πράσινου
  • Αν οι επιχειρηματίες θέλουν να δώσουν χρήματα για την αναδάσωση, να τα δώσουν στο δημόσιο ταμείο

Αμέσως μετά την εισηγητική της ομιλία, η Αλέκα Παπαρήγα δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους και είχε τον παρακάτω διάλογο μαζί τους:

-- Αναφέρατε και το Ελληνικό κι επειδή επίκειται η δημοσιοποίηση της σχετικής μελέτης και θα ακολουθήσει και το Προεδρικό Διάταγμα, ο κ. Σουφλιάς έχει δηλώσει ότι περίπου 1.000 στρέμματα θα πάνε για ημιαστική ανάπτυξη, ξενοδοχεία κλπ., με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη συντήρηση του πάρκου. Θα ήθελα το σχόλιό σας, αν έχετε κάποια άλλη πρόταση.

-- Λοιπόν, ας τα αφήσει αυτά ο κ. Σουφλιάς και η κυβέρνηση, διότι στο όνομα τού να βρούμε χρήματα, τα αφήνουμε όλα τσιμέντο να γίνουν. Χρήματα υπάρχουν.

Χρήματα υπάρχουν και μπόλικα χρήματα. Μόνο που δε διατίθενται προς όφελος της ανθρώπινης ζωής, προς όφελος της στήριξης των εργαζομένων, προς όφελος της ποιότητας ζωής. Χρήματα υπάρχουν. Αυτό είναι πρόσχημα. Δεν έχω χρήματα, άρα πουλάω, τσιμεντοποιώ και σε ό,τι απομείνει βάζω και μερικούς θάμνους πράσινο.

Αυτά που λέμε για το Ελληνικό, παίρνουν υπόψη και τις δηλώσεις Σουφλιά.

-- Αυτή η συρροή πυρκαγιών σε προεκλογική περίοδο, πιστεύετε ότι μπορεί να υποκρύπτει και πολιτικά κίνητρα ή άλλου είδους σκοπιμότητες και συμφέροντα;

-- Δεν έχω κάποια στοιχεία για να υποστηρίξω κάτι τέτοιο, γιατί εμείς κάνουμε πολιτικές εκτιμήσεις και στις πολιτικές εκτιμήσεις δεν είναι απαραίτητο, αυτό σημαίνει πολιτική εκτίμηση, δεν είναι απαραίτητο σε όλες τις περιπτώσεις να έχεις και τις δυνατές αποδείξεις.

Είναι γεγονός ότι είχαμε πολλές φορές πυρκαγιές σε προεκλογική περίοδο, όπως το 1980, το θυμάστε; Και στα επόμενα χρόνια και μάλιστα είχαμε και περιπτώσεις που λεγόταν ότι αυτές πιθανόν να προκαλούνται για λόγους τουριστικού ανταγωνισμού με τη γειτονική χώρα και τα λοιπά. Αυτά δεν τα λέω εγώ πρώτη φορά, έχει γραφτεί ότι είναι κι άλλοι λόγοι, δηλαδή πέρα από την οικοπεδοποίηση.

Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποια στοιχεία γι' αυτό το πράγμα. Τα παρακολουθούμε, τα μελετάμε. Κοιτάξτε, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αλλά αυτή τη στιγμή να σας πω ότι έχω κάποιο στοιχείο να το τεκμηριώσω, δεν μπορώ.

Ο εμπρησμός ωφελεί την ...οικοπεδοποίηση

-- Με αφορμή την πυρκαγιά στον Υμηττό, υπήρξαν καταγγελίες από κατοίκους για τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας στην περιοχή και την εμπορευματοποίηση που πρόκειται να επέλθει με το άνοιγμα, την επέκταση της Περιφερειακής.

-- Ναι, κι αυτά τα έχουμε υπόψη μας, γι' αυτό ακριβώς λέμε ότι πρέπει να δημευτούν οι περιοχές. Εάν κάποιος έχει τίτλους ιδιοκτησίας, να τους χάσει. Δεν μπορεί να έχεις τίτλους ιδιοκτησίας στα βουνά και στα δάση. Από πού τα βρήκαν δηλαδή, από τον μπαμπά τους τα έφεραν; Για να καταλάβουμε, δηλαδή. Κι αν ακόμη τους τα έδωσε ο μπαμπάς τους, μία κυβέρνηση έχει δικαίωμα να πει ότι «αυτά τα παίρνω και τα διαθέτω για δημόσια χρήση».

Βεβαίως, έχει σχέση και με το δρόμο, το έχουμε υπόψη μας, έχει σχέση και με τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας, έχει σχέση με πολλά. Αλλά κοιτάξτε, για να μην παρεξηγηθούμε, εγώ δε λέω τώρα ότι αυτός που διεκδικεί έκανε και τον εμπρησμό, έτσι δεν είναι; Να το ξεκαθαρίσουμε. Εμείς όμως θεωρούμε ότι ακριβώς όταν μετά από κάθε εμπρησμό γίνεται οικοπεδοποίηση - εμπορευματοποίηση και τα λοιπά, άρα ο εμπρησμός ωφελεί.

Τώρα, υπάρχουν τίποτα Νέρωνες, ψυχασθενείς, που το κάνουν; Ακόμη και σε τέτοια περίπτωση, εγώ να δεχτώ και τέτοιες περιπτώσεις, ότι υπάρχουν πυρομανείς, ανεξάρτητα από την αιτία που έγινε η πυρκαγιά, από τη στιγμή που δεν πωλείται τίποτα και δεν μπορεί να οικοπεδοποιηθεί, το γλιτώνεις. Δηλαδή, ακόμη και τον πυρομανή πώς θα τον αντιμετωπίσεις; Εμείς λέμε, είτε γίνεται εμπρησμός είτε αξιοποιείται η φωτιά, που μπορεί να γίνει κι από ένα τυχαίο περιστατικό, αμέσως όμως τα αρπαχτικά πέφτουν πάνω στη γη. Αρα, το πρόβλημα είναι πολιτικό.

Υπόθεση του κράτους

-- Αμέσως μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας, ο υφυπουργός Οικονομίας, ο κ. Δούκας, βγήκε και δήλωσε ότι «25 επιχειρηματίες θα μπορούσαν να αναλάβουν την αναδάσωση εκ μέρους της πολιτείας». Πώς το κρίνετε εσείς αυτό;

-- Εμείς τοποθετηθήκαμε και δημόσια γι' αυτό το ζήτημα. Η αναδάσωση πρέπει να είναι υπόθεση του κράτους, της κυβέρνησης, των δημόσιων υπηρεσιών, του δημόσιου κορβανά. Αμα θέλουν οι επιχειρηματίες να δώσουν τα χρήματα, να τα δώσουν εκεί, στο δημόσιο ταμείο.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναλάβουν την αναδάσωση, δεν τους εμπιστευόμαστε περισσότερο από τις δημόσιες υπηρεσίες, πολύ περισσότερο που θεωρούμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ενδιαφέρονται για τη χρήση γης. Μπορεί να μην μπορούν να πάρουν την ιδιοκτησία, αλλά ξέρετε τώρα, στην ελεύθερη αγορά και στην ελεύθερη οικονομία, μπορείς να πάρεις για τριάντα - σαράντα χρόνια τη χρήση της γης και από κει και πέρα να τη δώσεις πίσω αφού έχεις βγάλει τα κέρδη σου.

Και με την ευκαιρία, να πω ότι εμείς δεν ευλογούμε καθόλου τη λεγόμενη «κοινωνική εταιρική ευθύνη», όπου εμφανίζονται οι επιχειρηματίες να γίνονται χορηγοί, να κάνουν δωρεές, μέχρι και μουσικές βραδιές οργανώνουν, στη λογική ότι «όλοι μαζί, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, έχουμε κοινό συμφέρον, συνεργαζόμαστε από κοινού για να σώσουμε τον τόπο». Ο τόπος θα σωθεί μόνο με τον αγώνα εναντίον των επιχειρηματιών.


Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ ήδη ξεδιπλώνουν μια σειρά από δραστηριότητες, στο πλαίσιο ενός πλατιού πολιτικού ανοίγματος συζήτησης με το λαό για τα προβλήματά του και την πολιτική του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Μαρούσι, στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, σε καφενείο (Μαραθωνοδρόμων και Αγίας Ελεούσης).

-- Αλιμος, στις 5 π.μ. κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Π. Πάλμο θα επισκεφτεί τους εργάτες του Δήμου.

-- 2ος Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών (Μαραθωνομάχων 49, Κολωνός), στις 9 π.μ. επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κόμματος με επικεφαλής τον Δ. Χαρό.

-- Ν. Ηράκλειο, στις 8 μ.μ. εξόρμηση στις καφετερίες στελεχών της Βορειοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ με επικεφαλής τον Γ. Φραγκογιάννη.

-- Θριάσιο, στις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ θα περιοδεύσει κλιμάκιο της Αχτιδικής Επιτροπής του ΚΚΕ στις 11 π.μ.

-- Πέραμα, περιοδεία στις 9 π.μ. στις εταιρείες πετρελαιοειδών και στις 7 μ.μ. στη συνοικία Αγ. Φανουρίου Δραπετσώνας, του Γ. Μανουσογιαννάκη.

-- Πέραμα, περιοδεία στις 10.30 π.μ. στις υπηρεσίες και στις 7 μ.μ. στις γειτονιές του Σ. Πουλικόγιανννη.

-- Αμφιάλη, περιοδεία στις 10.30 π.μ. στις υπηρεσίες και στις 7 μ.μ. στις καφετερίες, του Η. Πατίδη.

-- Κορυδαλλός, περιοδεία στις 9.30 π.μ. στα εμπορικά καταστήματα οδού Αθηνάς, του Δ. Μπουρνά.

-- Βαθύλακκος Θεσσαλονίκης στις 9 μ.μ. θα μιλήσει ο Αγγ. Τζέκης.

-- Μακρινίτσα στις 9 μ.μ. θα μιλήσει ο Απ. Νάνος.

-- Γιάννενα, περιοδεία του Θ. Παφίλη στις 11 π.μ. στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στις 9 μ.μ. θα μιλήσει στην πλατεία Μαβίλη.

-- Αρτα, στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ανέζας θα μιλήσει ο Θ. Γουλής.

-- Εύβοια, Δήμος Ληλαντίων, στις 10 π.μ. επίσκεψη στους εργαζόμενους του Γ. Αργύρη, ενώ την ίδια ώρα ο Θ. Παπάς θα επισκεφτεί την Εφορία Χαλκίδας.

-- Λαμία, επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ Φθιώτιδας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στις 7 π.μ., και στη συνέχεια περιοδεία σε γιαπιά της πόλης. Στις 9 π.μ. περιοδεία στο Νοσοκομείο Λαμίας.

-- Λαμία, στις 8 μ.μ. σε σύσκεψη γυναικών στην καφετερία «ΕΝΑ» θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη.

-- Ηράκλειο Κρήτης, στο χωριό Γέργερη, του Δήμου Ρούβα, στις 8 μ.μ. στην καφετερία του χωρίου ομιλία του Μ. Συντυχάκη.

Αύριο, Πέμπτη

-- Ελληνικό, στις 6.45 π.μ. επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στους εργάτες του Δήμου.

-- Κουκάκι, στις 8 π.μ. περιοδεία στα υποκαταστήματα των τραπεζών της Αλ. Μπαλού.

-- Ν. Ηράκλειο, στις 9 π.μ. επίσκεψη στους εργαζόμενους της Εφορίας κλιμακίου του Κόμματος με επικεφαλής τον Π. Τσουκαλά.

-- Μεταμόρφωση, στο δημαρχιακό κτίριο, στις 9 π.μ. επίσκεψη στους εργαζόμενους του Κ. Μαρκέτης

-- Περιστέρι, στον Πυροσβεστικό Σταθμό στις 9 π.μ. επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μ. Σελέκο.

-- Αμπελόκηποι, στον ΟΑΕΔ, στις 12 μ. θα περιοδεύσει ο Γ. Πάσουλας.

-- Νέα Πεντέλη, στις 7.30 μ.μ. κλιμάκιο με επικεφαλής τον Β. Δημόπουλο θα επισκεφτεί τα καταστήματα και θα έχει συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο στο Πνευματικό Κέντρο και στη συνέχεια την πλατεία Πεντέλης και το δημοτικό κατάστημα.

-- Βύρωνας, στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στη Μ. Ασίας και Κωνσταντιλιέρη, όπου θα μιλήσει ο Π. Πάλμος.

-- Ελευσίνα, περιοδεία κλιμακίου της Αχτιδικής Επιτροπής Θριασίου του ΚΚΕ στις εγκαταστάσεις Πυροσβεστικής, στις 9 π.μ. και στη 1η ΕΜΑΚ στις 11 π.μ.

-- Θεσσαλονίκη, στις 9 μ.μ. συγκέντρωση στο Λουδία με ομιλητή τον Κ. Αβραμόπουλο.

-- Φίλυρο Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο Γ. Ζιώγας.

-- Χαλκίδα, στις 6.30 π.μ. το εργοτάξιο και στις 8.30 π.μ. τις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου θα επισκεφτεί ο Θ. Παπάς.

-- Λαμία, στις 7 π.μ. περιοδεία στα ΕΛΤΑ και στις 8.30 π.μ. συγκέντρωση στην Αμπλιανη όπου θα μιλήσει η Ελένη Συργουνιώτη.

-- Αγρίνιο, Αγιος Κωνσταντίνος, στις 8.30 μ.μ. στο καφενείο του «Θανάση Πρεβεζάνου», θα μιλήσει ο Χρήστος Μπούρας.

-- Βόλος, συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με θέμα το «Περιβάλλον και η προστασία των ελεύθερων χώρων», στις 11 π.μ., στην Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας.

-- Αγριά Μαγνησίας, στις 9 μ.μ. θα μιλήσει ο Απ. Ριζόπουλος.

-- Ράξα Τρικάλων, στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει η Βάσω Μπακάση.

-- Αρχάνες Ηρακλείου, στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη γυναικών στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αρχανών με ομιλητή τον Δ. Βρύσαλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ