ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
Σελ. /28
Ασύδοτοι στη ρύπανση

Ασύδοτοι δρουν και ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες οι βιομηχανίες στην περιοχή του Κορωπίου, όπως απέδειξε έρευνα του ΙΓΜΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, που ανακοινώθηκε προ ημερών από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, εντοπίστηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου και πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου σε μια περιοχή έκτασης 1.000 περίπου στρεμμάτων. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου αποδίδονται σε φυσικούς παράγοντες και σε βιομηχανικές εστίες ρύπανσης, ενώ οι πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου αποδίδονται αποκλειστικά σε βιομηχανική ρύπανση.

Εγιναν αυτοψίες σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και πέρα από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις ρυπογόνες βιομηχανίες, σε οκτώ από αυτές απαγορεύτηκε η υπεδάφια εναπόθεση αποβλήτων και τους δόθηκε προθεσμία 40 ημερών να υποβάλουν μελέτη για την αποθήκευση, διαχείριση και διακίνηση ως επικίνδυνων των αποβλήτων τους, με παράλληλη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους.

Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι θα «ιδρώσει το αυτί» των βιομηχάνων με τέτοια μέτρα (πρόστιμα - «χαϊδέματα», τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων κ.ά.) και θα λυθεί το πρόβλημα, είναι οικτρά γελασμένοι. Σε λίγο διάστημα - αφού περάσει η ...«μπόρα» των ελέγχων, δηλαδή - αυτοί θα εξακολουθήσουν το βιολί τους. Την ασυδοσία τους την εκτρέφει η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στον καπιταλισμό, άλλωστε, για όλους αυτούς το περιβάλλον δεν είναι τίποτε άλλο από εμπόρευμα ή χώρος εναπόθεσης των αποβλήτων τους...

Ετσι αυξάνονται τα κέρδη...

Στο αστρονομικό ποσό των 4,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έφτασαν - στο δεύτερο τρίμηνο του 2007 - τα επίσημα καθαρά κέρδη της «JP Morgan Chase & Co» καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Μια απλή διαίρεση μας πληροφορεί πως τα κέρδη της γνωστής - και στην Ελλάδα - αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας, αυξάνονταν πάνω από 1,4 δισ. δολάρια το μήνα ή 47 εκατ. δολάρια τη μέρα!

Σίγουρα τα κέρδη είναι και μεγάλα και προκλητικά, αν ληφθεί υπόψη ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ δεν υπερβαίνει το 2%. Και βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ, πως στην προκλητική αύξηση των κερδών της «JP Morgan Chase & Co» - που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ - έχουν βάλλει τη δική τους σφραγίδα και οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις της Ελλάδας.

Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, θυμίζουμε πως τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και - στη συνέχεια - οι κυβερνήσεις της ΝΔ ανέθεταν μια σειρά εργασίες του ελληνικού Δημοσίου, στη «JP Morgan». Πρόσφατο παράδειγμα, η ανάθεση της διακίνησης «αμαρτωλών» ομολόγων - γνωστών και ως «δομημένων» - του ελληνικού Δημοσίου, στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, όπως του ΤΕΑΔΥ κλπ.

Ετσι για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή...

Το ... κοινωνικό συμφέρον του ΣΕΒ

Τον νέο τίτλο του και το νέο λογότυπο παρουσίασε προχτές ο ΣΕΒ, ο - πλέον- Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που προσδοκά να εντάξει στους κόλπους του ευρύτερους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέρα από τη μεταποίηση.

Το εγχείρημά του συναντά ωστόσο αντιδράσεις, τόσο από τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, όσο και από τους επιχειρηματίες του τουρισμού, που δε θέλουν να «καπελωθούν» από τους βιομήχανους. Αυτά, βεβαίως, είναι και εσωτερικά τους θέματα, καθώς σε κύρια ζητήματα, όπως είναι η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων για την αύξηση των κερδών τους, όλοι οι κεφαλαιοκράτες είναι ενωμένοι και με το παραπάνω.

Ομως, άλλοι καιροί επιβάλλουν άλλες επικοινωνιακές τακτικές. Μέχρι που οι μεγαλοβιομήχανοι έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν σε έντυπο που τυπώθηκε ειδικά για τη χτεσινή περίσταση πως «υπηρετούμε το συνολικό κοινωνικό συμφέρον και δεν επιδιώκουμε μόνο το ιδιωτικό κέρδος». Πού να το επιδίωκαν κι όλας, αν σκεφτεί κανείς ότι τώρα που υπηρετούν το ...κοινωνικό συμφέρον δεν μπορούμε να πλησιάσουμε ούτε τη λαϊκή, ούτε τα βενζινάδικα, ούτε τα περίπτερα έτσι όπως πάνε οι τιμές. Κι αυτοί, εκεί, με κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ...

Μας ... δουλεύουν

ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, όμως, αυτό με το ποσοστό της ανεργίας. Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει μιαν έντονη πτωτική τάση στη χώρα, ακριβώς κάθε προεκλογική χρονιά.

Ετσι και φέτος, η κυβέρνηση βγήκε και πανηγύρισε τη μείωση του σχετικού ποσοστού στο 8,4%. Ολως παραδόξως, την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομίας και όχι ο υπουργός Εργασίας, αλλά υποθέτουμε ότι ο Γιώργος Αλογοσκούφης θέλει τη ...δόξα λόγω της αναπτυξιακής του πολιτικής.

Εκτός κι αν ο Βασίλης Μαγγίνας θεώρησε πολύ ...αστεία μια τέτοια ανακοίνωση και είπε να προστατεύσει τον εαυτό του παίρνοντας αποστάσεις.

Πάντως, αυτά τα «μαγικά» της κυβέρνησης δε μας εκπλήσσουν καθόλου. Σας θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες είχε καταφέρει να ανεβάσει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κατά ...25% μέσα σε μια μέρα υπολογίζοντας δείκτες παραοικονομίας.

Οσο εσείς τότε γίνατε κατά 25% πλουσιότεροι, άλλο τόσο μειώθηκε και η ανεργία...

ΓΙΑ «ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ» στο Ασφαλιστικό κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι άλλα μας λέει πριν τις εκλογές και άλλα θα κάνει μετά.

Υποθέτουμε, βέβαια, ότι βρίσκει τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό ...διαυγείς και κρυστάλλινες. Ε, ας κάνει έναν κόπο να ρωτήσει τους οπαδούς του κόμματός του. Κι αν βρει έναν που να κατανοεί την κρυστάλλινη αυτή θέση, «να μας γράψει».

Κι όταν βλέπει κανείς περίπλοκες και ακατανόητες διατυπώσεις (όπως αυτές που υπάρχουν στα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), τότε καταλαβαίνει ...πού το πάνε.

Αλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου για το Ασφαλιστικό, «το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι η πλήρης αναξιοπιστία της κυβέρνησης». Δεν είναι, δηλαδή, οι πολιτικές της κατευθύνσεις αλλά το πώς θα τις εφαρμόσει.

Η κερδοσκοπία της «γνώσης»

Από την αναζήτηση της αλήθειας στην αναζήτηση περισσότερων κερδών. Από την πρόοδο της ανθρώπινης γνώσης και της ανθρωπότητας, στην πρόοδο των μετοχών και των μετόχων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που προκρίνει η κυβέρνηση για την Ερευνα και Τεχνολογία - σύντομα θα κατατεθεί με τη μορφή σχεδίου νόμου στη Βουλή - φαίνεται να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους και της ερευνητικής κοινότητας και των πανεπιστημιακών φορέων. Νέα δομή, νέοι χρηματοδοτικοί στόχοι, νέες κατευθύνσεις στην επιστημονική έρευνα. Η «οικονομία της γνώσης», η ανάπτυξη της «καινοτομίας», η ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» είναι βασικοί πυλώνες του νέου πλαισίου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά την έγκρισή του από την κυβερνητική Επιτροπή την περασμένη Τρίτη.

Στα βασικά όργανα χάραξης της «εθνικής» πολιτικής για την έρευνα, αλλά και αξιολόγησής της, θα συμμετέχουν επιχειρηματίες. Και με τη δική τους «συμβολή» θα αξιολογούνται ερευνητικές προτάσεις και ερευνητές, η πρόοδος των έργων, το ζητούμενο, οι χρόνοι, η κατανομή των κονδυλίων. Η χρηματοδότηση των ερευνητικών φορέων θα εξαρτάται από την «αποδοτικότητά» τους. Εννοείται, δε, πως η «αποδοτικότητα» των ερευνητικών φορέων, θα κρίνεται με γνώμονα τόσο από το αν εξασφαλίζονται εξωτερικές χρηματοδοτήσεις όσο - και κυρίως - από το αν θα εξυπηρετείται η «ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ επιστήμης και βιομηχανίας, για την επίτευξη απτών αξιοποιήσιμων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών». Προϊόντα και υπηρεσίες που θα φέρουν χρήμα. Βελτιώσεις στην παραγωγική διαδικασία που θα εξοικονομήσουν χρήμα. Αμεσα αποτελέσματα, συγκεκριμένοι στόχοι, άμεσο κέρδος στην αρένα της παγκοσμιοποίησης και στην «υγειά» των πολυεθνικών.

Εδώ και χρόνια, το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει να εισβάλει στο εκπαιδευτικό σύστημα και το κατορθώνει με τη βοήθεια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απαίτησε να γίνει μάθημα η «επιχειρηματικότητα», προκειμένου να διδαχτούν οι εκμεταλλευτικές αρχές του στα παρθένα μυαλά και να δημιουργηθεί μια νέα γενιά που όχι μόνο θα αποδέχεται, αλλά και θα επικροτεί την τυραννία του κεφαλαίου. Παρεμβαίνει διαρκώς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για τη διαμόρφωση της διδακτέας ύλης. Ο τομέας της έρευνας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι ένα καίριο σημείο αυτής της παρέμβασης. Ερευνα στην υπηρεσία του κεφαλαίου και με δημόσια χρηματοδότηση. Ολα τα νέα μυαλά, φρέσκα και διψασμένα για νέα γνώση να αποτελέσουν «γρανάζι» στη μηχανή της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας.

Ξαφνικά το κράτος κόπτεται για τη χρηματοδότηση της Ερευνας, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και από τα πανεπιστήμια. Στόχος είναι η αύξηση της χρηματοδότησης από 0,6% στο 1,5% του ΑΕΠ, με μόλις 40% συμβολή των επιχειρήσεων στις σχετικές δαπάνες, που κι αυτό χρηματοδοτείται από άλλους δρόμους. Με ελάχιστα έως καθόλου χρήματα, με ένα σύστημα που τους εξασφαλίζει άμεσο έλεγχο, αλλά και με γενικές κατευθύνσεις που έτσι κι αλλιώς προς το συμφέρον τους κινούνται, ιδού το αντιλαϊκό μεγαλείο της κυβερνητικής πολιτικής για την Ερευνα και Τεχνολογία. Με «σπόνσορα» τη Στρατηγική της Λισαβόνας και με αερολογίες για το «κοινωνικό όφελος», αλλοιώνεται ο ρόλος των πανεπιστημίων και μετατρέπονται σε «παραμάγαζα» των πολυεθνικών. Ταυτόχρονα, τα ερευνητικά κέντρα θα δίνουν «εξετάσεις» με κριτήριο τι μπορούν να φτιάξουν που να μπορεί να πουληθεί καλά.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Παιδεία των τραπεζών...

Η βρετανική τράπεζα «Barclays» επιθυμεί να επενδύσει 20 εκατομμύρια ευρώ σε ένα νέο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, το οποίο θα απευθύνεται σε στελέχη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του πλάνου συνεργασίας της «Barclays» με το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, η οικονομική ενίσχυση του σχεδίου εκ μέρους της τράπεζας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της προσπάθειας εξαγοράς της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro! Οπως σημειώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Barclays Φριτς Ζίγκερς, η εταιρεία του επιθυμεί να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες στο χρηματοοικονομικό τομέα. Αυτή είναι η κατάληξη της περίφημης αναδιάρθρωσης στην Παιδεία, η ιδιωτικοποίησή της και η άμεση υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στα συμφέροντα των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Αυτό επιδιώκει και η κυβέρνηση με την προωθούμενη μεταρρύθμιση. Την ίδια πολιτική έχει και το ΠΑΣΟΚ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ