ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ ΟΕΝΓΕ
Συμπλέουν στη διάλυση του χρόνου εργασίας

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αποκρούσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, που συνδράμει μέσω του διαβόητου διαλόγου η ηγεσία της Ομοσπονδίας

Ενα ακόμα βήμα υποταγής στην κυβερνητική πολιτική, που στοχεύει στη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, έκανε χτες η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τις ψήφους των παρατάξεων ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚ και Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών (ΑΕΓ).

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει την ολοκληρωμένη πρότασή της και τόνισε ότι αποδέχεται την «ατζέντα Αβραμόπουλου». Και για να «θολώσει τα νερά», προσθέτει ότι θα απαντήσει στο έγγραφο της κυβέρνησης και τι απ' αυτές τις προτάσεις αποδέχεται... Ενώ είναι γνωστό ότι η «ατζέντα Αβραμόπουλου» είναι συγκεκριμένη και με τις προτάσεις του υπουργείου καταργείται η έννοια της εφημερίας - και της υπερωρίας - και αντικαθίσταται από επίδομα εφημέρευσης. Ο υπουργός προτείνει επίσης να γίνει ενσωμάτωση των εφημεριών στις τακτικές αποδοχές - άγνωστο ποιο ποσό - και μέρος αυτού του ποσού να ενσωματωθεί βαθμιαία στο βασικό μισθό.

Την απόφαση αυτή καταψήφισε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το «όχημα του διαλόγου» της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, ετοιμάζεται να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, με την οποία προχωρά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας υποχρεώνοντας τους γιατρούς να δουλεύουν με απλήρωτη εργασία. Η ΔΗΠΑΚ κατέθεσε ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πάρουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων και να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους τόσο με τους άλλους υγειονομικούς όσο και με τους άλλους εργαζόμενους που παλεύουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Επίσης η ΑΡΣΙ υπερψήφισε το δικό της πλαίσιο στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΓ.

Εγκαιρα η ΔΗΠΑΚ - και ιδιαίτερα μετά την τελευταία συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο - είχε προειδοποιήσει για τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ που -προσηλωμένη στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΟΕΝΓΕ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό έπεσαν οι μάσκες και οι παρατάξεις ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται απ' τη ΝΔ), ΠΑΣΚ (στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ) και ΑΕΓ (στηρίζεται από το ΣΥΝ) ευθυγραμμίστηκαν με το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα:

  • Η ΔΗΚΝΙ, πιστή στη λογική του διαλόγου με αντικείμενο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα πλαίσια του κοινοτικού και εθνικού δικαίου, ξεπουλάει το δίκαιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών για ουσιαστικές αυξήσεις σε βασικούς μισθούς και συναινεί στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους.
  • Στο ίδιο μήκος κύματος η ΠΑΣΚ Γιατρών αποδέχεται την κυβερνητική πρόταση για κατάργηση της αμοιβής της εφημερίας και την αντικατάστασή της με ένα επίδομα. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός των προσλήψεων γιατρών που έχει εξαγγείλει ο υπουργός - μιας και δε χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικευόμενων - προβάλλοντας ξανά το ιδεολόγημα του πληθωρισμού γιατρών, που είναι πρόσχημα για να προχωρήσει η αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας και η παραπέρα εμπορευματοποίηση.
  • Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών, στηρίζεται απ' το Συνασπισμό, κάνοντας ξεκάθαρη την ευθυγράμμισή της με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, η ΑΕΓ ...βάφτισε «αντισταθμιστικό ρεπό» την ημερανάπαυση που σχεδιάζει ο υπουργός Υγείας για τους γιατρούς που θα εφημερεύουν 9 και 10 φορές το μήνα (όπως σήμερα), ώστε να βγαίνει ο μέσος όρος του εβδομαδιαίου ωραρίου, υπολογιζόμενος σε βάθος χρόνου 4 ή 12 μηνών (για τους ειδικευόμενους). Αυτή την ξεκάθαρη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών και συνεπάγεται την παραπέρα αποδιοργάνωση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων, η ΑΕΓ τη θεωρεί ...μη ελαστικό ωράριο!

Στον αντίποδα των παραπάνω θέσεων η ΔΗΠΑΚ, μεταξύ των άλλων, προβάλλει για διεκδίκηση:

- Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο και με μία εφημερία την εβδομάδα.

- Ουσιαστικές αυξήσεις στο βασικό μισθό με 1.600 ευρώ στον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο γιατρό με την ανάλογη κλιμάκωση σε όλες τις βαθμίδες. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων (υπερωρίες, εφημερίες κλπ.).

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Ασθενούν βαριά» από έλλειψη προσωπικού

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισίας

Τεράστια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν και εντείνονται στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνη και Β. Νικολαΐδου, προς τον υπουργό Υγείας για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Αλλά και αυτά που καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λαμίας.

Οπως σημειώνει το ΚΚΕ στην Ερώτησή του, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό φθάνουν το 50% του συνόλου των θέσεων. Δε λειτουργεί η Ψυχιατρική Κλινική και η Μονάδα Εμφραγμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος και ωτορινολαρυγγολόγος. Υπάρχουν κενά στις δύο Παθολογικές Κλινικές, σε γιατρούς και σε νοσηλευτικό προσωπικό, στα επείγοντα. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί με δανεικούς γιατρούς από το Νοσοκομείο Πύργου. Δεν υπάρχει Νευροχειρουργικό Τμήμα και θωρακοχειρουργός, με αποτέλεσμα να διακομίζονται με κίνδυνο της ζωής τους όλα τα βαριά περιστατικά. Σοβαρά κενά υπάρχουν σε μια σειρά βοηθητικές υπηρεσίες. Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στην οποία η απουσία νεφρολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού εμποδίζουν τη λειτουργία της σε όλες τις βάρδιες. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν το Τμήμα Αιμοδοσίας και οι Κλινικές. Στα Κέντρα Υγείας του Νομού δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες και εντοπίζονται σοβαρά κενά σε λοιπό προσωπικό.

Γι' αυτή την κατάσταση οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τι θα κάνει η κυβέρνηση για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό με μόνιμες θέσεις εργασίας και για να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δραματική κατάσταση και στη Λαμία

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λαμίας, που λειτουργεί λιγότερο από ένα χρόνο. Το Σωματείο Εργαζομένων τονίζει ότι η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί δυσκολίες στη σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών. Στην ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο μαστογράφος δε λειτουργεί εδώ κι ένα μήνα, ο αξονικός τομογράφος έπαψε να εφημερεύει, το κλασικό ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργεί οριακά και με σοβαρές ελλείψεις, τα επείγοντα και το τμήμα βραχείας νοσηλείας λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, αδυνατώντας να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες των έκτακτων περιστατικών. Οι τραυματιοφορείς σπανίζουν και όσοι υπάρχουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Τα νοσηλευτικά τμήματα καλύπτονται όπως - όπως από νοσηλευτές που δουλεύουν ακούραστα.

Το σωματείο καλεί τον φθιωτικό λαό να απαιτήσουν, μαζί, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της υγείας και διεκδικεί αποκλειστικά δωρεάν δημόσια υγεία.

ΟΒΣΑ
Να γίνουν προσλήψεις γιατρών

Να πάρει μέτρα «για την πρόσληψη ιατρών σε όλες τις ειδικότητες, για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και μικρών Εμπόρων», καλεί το διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Κ. Κόντο, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας με επιστολή της.

Σ' αυτήν επισημαίνει ότι σύμφωνα με καταγγελίες υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών στον Πειραιά, το Αιγάλεω και προφανώς και σε άλλες περιοχές για τις οποίες δεν έχει πληροφορίες η Ομοσπονδία. Στο Αιγάλεω υπάρχουν μόνο δύο αλλεργιολόγοι, με έδρα την Ελευσίνα και τους Αγίους Ανάργυρους και καλύπτουν τη μισή Αττική, την ίδια στιγμή που ο μισός πληθυσμός πάσχει από αλλεργίες.

Εξαγορές του «Υγεία» στην Κύπρο

Αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευνοϊκό για επενδύσεις στην Υγεία περιβάλλον που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» χρησιμοποιεί τη χώρα μας ως βάση για τη διεύρυνση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ετσι προχτές το «Υγεία» ανακοίνωσε την εξαγορά - έναντι 8.266.756 λιρών Κύπρου - ποσοστού 56,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Χρυσαφιλιώτισσα Δημόσια Λτδ» στην οποία ανήκει το ιδιωτικό Νοσοκομείο «Αχίλλειον» στη Λεμεσό της Κύπρου. Πρόκειται για νοσοκομείο που κατασκευάστηκε το 2004 και διαθέτει 86 κλίνες (κυρίως σουίτες και μονόκλινα), 8 χειρουργικές αίθουσες, 5 αίθουσες τοκετών, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και όλα τα σύγχρονα εργαστήρια (αξονικό, μαγνητικό τομογράφο κλπ). Σύμφωνα με πληροφορίες - που είδαν και το φως της δημοσιότητας - το «Υγεία» σχεδιάζει δυο ακόμα εξαγορές στην Πάφο και στη Λευκωσία, καθώς η Κύπρος - πέραν των άλλων - είναι και η έδρα της Τράπεζας του Ομίλου «Marfin - Egnatia Bank», που έχει εξαγοράσει το «Υγεία»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ