ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2007
Σελ. /32
Η χαμένη τιμή του πετρελαίου και τα παιχνίδια των «κερδοσκόπων»

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Για άλλη μια φορά, τα τελευταία χρόνια, επανέρχεται το ερώτημα: Πού οφείλονται οι συνεχείς ανατιμήσεις του πετρελαίου;

Αφορμή για την επαναφορά του ερωτήματος είναι η τελευταία κούρσα της τιμής του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές και ειδικότερα στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, οι οποίες καθορίζουν τις εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά. Χαρακτηριστικά, την περασμένη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έφτασε τα 78 δολάρια το βαρέλι, μόλις 40 λεπτά κάτω από την τιμή που είχε σημειωθεί πριν ένα χρόνο, εξαιτίας της επιδρομής του Ισραήλ στο Λίβανο.

Οι θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς» ισχυρίζονται ότι η τιμή καθορίζεται κυρίως από τη σχέση προσφοράς - ζήτησης. Τι συμβαίνει όμως όταν η προσφορά καλύπτει επαρκώς τη ζήτηση και παρ' όλα αυτά οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν;

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) με ανακοίνωσή του (στις 12 Ιούλη) σημειώνει ότι οι ποσότητες αργού καλύπτουν απολύτως τις ανάγκες και σε ορισμένες περιπτώσεις τις υπερκαλύπτουν. Για τον ΟΠΕΚ, η παρατηρούμενη άνοδος των τιμών οφείλεται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με πρωταγωνιστές τα «κεφάλαια υψηλού κινδύνου», αλλά και τις πολυεθνικές της πετρελαϊκής βιομηχανίας που αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Ορισμένοι αναλυτές επιχειρούν να αποδώσουν την αύξηση των τιμών στις διεθνείς εξελίξεις και κυρίως στη ρευστότητα που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Ισχυρίζονται ότι αυτή η αστάθεια δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές, οι οποίες σπεύδουν να κεφαλαιοποιήσουν από τώρα τις μελλοντικές αυξήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, διακινούνται εκτιμήσεις «ειδικών» ότι η τιμή του μπρεντ θα φτάσει μέχρι το τέλος του 2007 τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ομως, πώς εξηγείται η τελευταία άνοδος της τιμής, ενώ διανύουμε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας;

«Η κατεύθυνση (για τις τιμές) του αργού πετρελαίου βρίσκεται σταθερά στα χέρια των μεγάλων κερδοσκοπικών funds», δηλώνει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Ολιβιέρ Ζακόμπ, αναλυτής στην εταιρεία Petromatrix. Την ίδια άποψη υποστηρίζουν και άλλοι πολλοί.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ενέργειας (για τις εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια), από το κάθε δολάριο αύξησης της τιμής πετρελαίου τα 58 σεντς οφείλονται στα «παιχνίδια» των κερδοσκόπων, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, τους γνωστούς μεγαλοσχήμονες διεθνείς επενδυτές τύπου Σόρος και τις κυβερνήσεις των μεγάλων βιομηχανικών κρατών.

Μια σημαντική παράμετρος αυτών των εξελίξεων αφορά και στις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία προς τον ΟΠΕΚ για συνεχείς αυξήσεις της παραγωγής του, για να «στραγγίξουν» (στην κυριολεξία) τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Επιλεκτική ευαισθησία

Την τελευταία εβδομάδα συζητήθηκε ιδιαίτερα η παραπομπή της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την κατηγορία της άνισης μεταχείρισης των δύο φύλων, εξαιτίας των χαμηλότερων ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών... Και ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σπεύδει (σε αγαστή σύμπνοια με κυβέρνηση και όσους υποστηρίζουν την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση») για να αποκαταστήσει την «αδικία» αυτή, δε λέει κουβέντα για την καραμπινάτη ανισότητα εις βάρος των εργαζόμενων γυναικών, των οποίων οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλότερες στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι οι αμοιβές των γυναικών με βάση τις καθαρές ωριαίες αποδοχές είναι κατά 15% χαμηλότερες στην ΕΕ των «27» σε σχέση με τις αμοιβές των ανδρών. Το 1995, η διαφορά ήταν 17%, γεγονός που, όπως επισημαίνει η ίδια η έκθεση, δείχνει ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις διακρίσεις των δύο φύλων στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο ακόμη και όταν έχουν καλύτερα προσόντα, τονίζοντας μάλιστα ότι το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίου είναι γυναίκες. Τη μεγαλύτερη ανισότητα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών παρουσιάζουν η Κύπρος και η Εσθονία με 25% και ακολουθεί η Σλοβακία με 24%. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, το χάσμα διευρύνθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 1995, στο 22%. Στη Φινλανδία το χάσμα διευρύνθηκε σε 20% από 17% το 1996, ενώ στη Βρετανία το χάσμα ναι μεν είναι υψηλό, 20%, αλλά έχει μειωθεί από 26% μία δεκαετία πριν. Για την «ανισότητα» αυτή ποιος θα παραπεμφθεί;

ΚΙΝΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 12 ετών, αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, όμως, σημειώθηκε μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 11,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο, από 11,1% το πρώτο τρίμηνο. Ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 4,4% τον Ιούνη. Η κυβέρνηση μελετά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Μετά τους σιδηροδρόμους και το μετρό του Λονδίνου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στα χέρια των ιδιωτών. Την περασμένη Τρίτη η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, η ΜΕΤΡΟΝΕΤ, δήλωσε αδυναμία να υλοποιήσει το εκσυγχρονισμό του δικτύου. Τώρα η κυβέρνηση της Βρετανίας και η δημοτική αρχή του Λονδίνου αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο διακοπής κάποιων γραμμών σε συνδυασμό με αύξηση των κομίστρων.

H PUMA AΛΛΑΖΕΙ ΧΕΡΙΑ Σημαντική εξέλιξη στο χώρο της βιομηχανίας αθλητικών ειδών συνιστά η απόκτηση του απόλυτου ελέγχου της «Puma», της γνωστής γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών ένδυσης, από τον όμιλο όμιλος PPR του Γάλλου μεγιστάνα Φρανσουά Πινό. Η διαδικασία ξεκίνησε τον Απρίλη, όταν ο όμιλος απέκτησε το 27,1% των μετοχών της «Puma» και σήμερα ελέγχει το 62,1%. Η εξαγορά αποτιμάται σε 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια και θωρακίζει την «Puma» στην τρίτη θέση διεθνώς μετά τις «Nike» και «Adidas».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ