ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάρτη 2000 - Κυριακή 26 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Tρόμος για το μέλλον...

Από τη συνάντηση του Λ. Γκεοργκίεφσκι με τον Μπ. Κλίντον

Associated Press

Από τη συνάντηση του Λ. Γκεοργκίεφσκι με τον Μπ. Κλίντον
Αρκεσε να γράψει μια εφημερίδα ότι ένα συνεργείο του CNN έφτασε στα Σκόπια και συνεργεία ξένων μέσων ενημέρωσης ζήτησαν να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης, για να προκληθεί πανικός στους πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Και το ότι το ρεπορτάζ αποδείχτηκε εντελώς αναληθές δεν ανακούφισε κανέναν. Ο Ζέλικο Μπάισιτς, ανταποκριτής της σλοβενικής εφημερίδας «Vecer», μεταδίδει από τα Σκόπια ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ είναι γεμάτοι άγχος και φόβο - και δεν μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει για... μαζική ψύχωση.

Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τον περίγυρό της, τις τελευταίες βδομάδες, συντείνουν στη διατήρηση του φοβικού κλίματος. Αλβανοί πρόσφυγες έχουν αρχίσει να συρρέουν από τη νότια Σερβία, λόγω του νέου κύματος βίας (200 έφθασαν, πριν μερικές μέρες, στα Σκόπια). Οι επιθέσεις «αγνώστων» - που όλοι γνωρίζουν ότι είναι μέλη του UCPMB, του σχήματος που «διαδέχεται» τον «UCK» - εναντίον αστυνομικών τμημάτων αυξάνονται: έφθασαν τις τέσσερις φέτος. Το οργανωμένο έγκλημα απλώνει τα πλοκάμια του παντού. Οι μνήμες των περσινών βομβαρδισμών στοιχειώνουν τους πάντες και κάθε φήμη επανάληψης των πολεμικών επιχειρήσεων παγώνει το αίμα πολλών. Ολοι παρακολουθούν τις ειδήσεις από το Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και τη Μεντέβια. Δεν είναι οι μόνοι που τις φοβούνται: ο αναλυτής Γκάμπριελ Πάρτος είχε γράψει σε μια ανάλυσή του για το BBC online ότι «αν επεκταθούν» οι συγκρούσεις σε αυτές τις περιοχές, θα αποτελέσουν «δυνάμει» έναν μοχλό «αποσταθεροποίησης» για την ΠΓΔΜ.

Aπό τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το έδαφος της ΠΓΔΜ
Aπό τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το έδαφος της ΠΓΔΜ
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, μοιάζει να ξέρει κάτι παραπάνω: οι πληροφορίες λένε ότι σκέπτεται να δημιουργήσει ένα «διάδρομο» για τους πρόσφυγες, ώστε να περνούν με «ασφάλεια» από τη νότια Σερβία στην ΠΓΔΜ και από εκεί στο Κοσσυφοπέδιο.

Φυσικά, οι αρχές στα Σκόπια και οι διεθνείς οργανισμοί υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και διασκεδάζουν τις ανησυχίες του κόσμου με το «επιχείρημα» της παρουσίας αρκετών χιλιάδων στρατιωτών του ΝΑΤΟ στη χώρα. Οι πολίτες δεν ηρεμούν: φοβούνται ότι τους λένε ψέματα. Στους δρόμους κυκλοφορούν ψίθυροι περί του ότι κάποιοι έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν τρόφιμα. «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν τρέχει τίποτα», θα πει ένας κάτοικος των Σκοπίων. «Αλλά ο κόσμος διαισθάνεται ότι κάτι τρέχει».

Στις σελίδες των ταμπλόιντ εφημερίδων βρίσκει κανείς διάχυτο ένα κλίμα ανησυχίας για το ότι το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσει την ΠΓΔΜ ως βασικό ορμητήριο μιας ενδεχόμενης νέας επιχείρησης κατά της Γιουγκοσλαβίας. Τάγματα στρατού από την Ευρώπη περνούν από τους δρόμους, κατευθυνόμενοι στο Κοσσυφοπέδιο, για να ενισχύσουν την KFOR. Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας έχει διατάξει αυξημένη ετοιμότητα και έχει ανακοινώσει σχέδια για κοινές περιπολίες των δυνάμεών του με εκείνες της KFOR. Ο προβαλλόμενος επισήμως λόγος είναι η «αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών», που έχει ενταθεί, και της διείσδυσης συμμοριών.

Πλην όμως, παρά τις διοχετευόμενες πληροφορίες περί «δράσης της μαφίας», τα γεγονότα άλλα καταδεικνύουν. Πριν μία βδομάδα, βρέθηκαν 20 αποθήκες όπλων στο Κοσσυφοπέδιο και συνελήφθησαν 9 άνθρωποι. Η μία είχε και «στρατόπεδο εκπαίδευσης», όπου, όπως μετέδωσε το «Associated Press», «προετοιμάζονται» και πιθανώς «στεγάζονται» οι ένοπλοι που δρουν στο Κοσσυφοπέδιο, στη Σερβία και την ΠΓΔΜ.

Αποθήκες όπλων έχουν βρεθεί και στην ίδια την ΠΓΔΜ, και έχουν συλληφθεί ύποπτοι. Ωστόσο, θα πει ένας συνταξιούχος εκφράζοντας τις απόψεις πολλών, κανένας από τους συλληφθέντες δεν πέρασε από δίκη. «Κι αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση υποσχέθηκαν να πατάξουν το έγκλημα, αλλά δεν πέτυχαν τίποτα».

Η εφημερίδα «Start» μιλά έξω από τα δόντια για σχέδιο κατάτμησης της χώρας σε «εθνοτικά καθαρές» περιοχές (ειδικά του βόρειου και ανατολικού της τμήματος, σημαντικότερη πόλη του οποίου είναι το Τέτοβο και στο οποίο οι Αλβανοί αποτελούν έως και το 90% του πληθυσμού) και προσάρτηση ενός μέρους της, προοπτικά, σε ένα «ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο».

Μέσα σε αυτήν τη δηλητηριασμένη από το φόβο και το μίσος ατμόσφαιρα, στη Βουλή της χώρας συζητείται το ενδεχόμενο συνταγματικής τροποποίησης. Η αλβανική μειονότητα, της οποίας εκπρόσωποι λένε ότι αποτελούν το 40% του πληθυσμού (οι επίσημοι υπολογισμοί τους τοποθετούσαν, ως πέρσι, στο 30%) απαιτούν να αναγνωριστούν ως «συστατικό έθνος» της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ενδέχεται να συμφωνήσουν σε αυτό - όχι και η αντιπολίτευση, κυρίως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που εκφράζει τους Σέρβους της ΠΓΔΜ και προειδοποιεί ότι η έγκριση της τροποποίησης θα σημάνει την «ομοσπονδιοποίηση» της χώρας, το πρώτο βήμα για το διαμελισμό της δηλαδή...

Η «διεθνής κοινότητα» διαρρηγνύει, ασφαλώς, τα ιμάτιά της για το ότι υπεράνω όλων στόχος της είναι η διατήρηση της «σταθερότητας» της ΠΓΔΜ. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), διά των εκπροσώπων του, διατείνεται ότι μια «ανθρωπιστική κρίση με εισροή προσφύγων» θα αποφευχθεί διότι «αυτή τη φορά υπάρχει προετοιμασία» (δήλωση της εκτελούσας χρέη προέδρου του ΟΑΣΕ, Αυστριακής ΥΠΕΞ Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, όπως τη μετέδωσε το «ABCNews»). Και τονίζει την ανάγκη να «στηριχτεί» η ΠΓΔΜ μια και έχει «εύθραυστα» σύνορα και κυκλώνεται από δυνητικούς «εχθρούς». Αντίστοιχες δηλώσεις κάνουν, κατά καιρούς, πολλά εκλεκτά στελέχη της δυτικής διπλωματίας, και τελευταία που έκανε παραινέσεις «στήριξης» ήταν η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ.

Ωστόσο, όλοι ξέρουν ότι οι φραστικές «διαβεβαιώσεις» της Δύσης δε σημαίνουν απολύτως τίποτα, πέρα από τακτική: αν «απαιτηθεί» ένας νέος γύρος πολέμου, η ΠΓΔΜ είναι πολύ εύκολο να είναι το λίκνο του, αφού αρκεί να διαταραχτούν οι σχέσεις των εθνοτήτων της - η αχίλλειος πτέρνα της - για να διαλυθεί. Κάτι που επισήμανε τον περασμένο Νοέμβρη ο απελθείς Πρόεδρός της, Κίρο Γκλιγκόροφ, καλώντας τη Δύση να φροντίσει το Κοσσυφοπέδιο «να παραμείνει τμήμα της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας» διότι «αυτό δεν είναι απλώς προς το συμφέρον της ΠΓΔΜ, αλλά και της Ευρώπης». Το ΝΑΤΟ, είχε πει, «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τον ισχυρό στρατιωτικό του μηχανισμό υπέρ αποσχιστικών κινημάτων».

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τον παλιό πολιτικό, που έπαιζε το ρόλο του «ενοποιητικού παράγοντα» στα πολιτικά πράγματα της ΠΓΔΜ, διαδέχτηκε ο Μπόρις Τράικοφσκι, ο οποίος εκλέχτηκε στις εκλογές του Νοέμβρη με ψήφους της αλβανικής μειονότητας (σε μια διαδικασία για την οποία υπήρξαν 249 καταγγελίες νοθείας). Ο Τράικοφσκι είναι εξαρτημένος από ισορροπίες που «υπαγορεύονται»...

Οσο κι αν «συζητείται» η ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και εγκρίνονται «πακέτα βοήθειας», το γεγονός είναι πως δεν υπάρχουν πραγματικά εχέγγυα της συνοχής της. Η χώρα παραμένει ευάλωτη σε φυγόκεντρες τάσεις και πολιτικές θύελλες αν τα (αλληλένδετα, συγκρουόμενα, χωριστά ή συλλογικά, κατά περίσταση) συμφέροντα εντός της «Συμμαχίας» συγκρουστούν ή το ευνοήσουν...


Μπ. Γ.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Απειλή του φασισμού

Προειδοποίηση από την Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών

Associated Press

Η Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών προειδοποιεί σχετικά με την απειλή του φασισμού σε Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Με την έγκριση των αρχών, οι λεγόμενοι βετεράνοι της λετονικής λεγεώνας των φασιστικών στρατευμάτων πραγματοποίησαν πρόσφατα πορεία στους δρόμους και τις πλατείες της πρωτεύουσας της Λετονίας, Ρίγα. Παρέλασαν επιδεικτικά, ξετσίπωτα, προκαλώντας εκείνους, που στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν ενάντια στο χιτλερικό φασισμό, οι οποίοι, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, υφίστανται τώρα δικαστικές διώξεις στη Λετονία.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μοναδικά γεγονότα παράνομων πράξεων απέναντι στους ανθρώπους που άσκησαν στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας το συνταγματικό τους χρέος. Ετσι, στη Γεωργία, με κατασκευασμένες υποθέσεις έχουν συλληφθεί και βρίσκονται στις φυλακές 15 αξιωματικοί και στρατηγοί, μεταξύ τους και μέλη της Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών.

Στην Ουκρανία, το αστικοεθνικιστικό καθεστώς του Λεονίντ Κούτσμα, αφού ήρθε στην εξουσία, εξαπατώντας τους ψηφοφόρους, πραγματοποίησε αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κοινοβούλιο και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει δικτατορία. Στην πάλη κατά του ΚΚ Ουκρανίας, οι αρχές προχώρησαν σε βίαιες ενέργειες. Οπως είναι γνωστό, στις 9 Μάρτη, στο Κίεβο, με την ανοχή του κυρίαρχου καθεστώτος, έγινε ένοπλη επίθεση ομάδας εθνικιστών στα κεντρικά γραφεία της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας. Ξυλοκοπήθηκαν στελέχη του μηχανισμού της ΚΕ, προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Καθημερινό φαινόμενο έγιναν στη χώρα αυτή οι διώξεις κομμουνιστών και πατριωτών, τα πογκρόμ σε κομματικές επιτροπές και βανδαλισμοί σε σύμβολα του σοβιετικού σοσιαλιστικού παρελθόντος.

Από την πρόσφατη κατάληψη από φασίστες των γραφείων του ΚΚ Ουκρανίας

Associated Press

Από την πρόσφατη κατάληψη από φασίστες των γραφείων του ΚΚ Ουκρανίας
Η Διεθνής Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών (ΔΕΣΑ), αναλύοντας αυτά και άλλα παρόμοια γεγονότα, κυκλοφόρησε μια οδηγία για την απειλή του φασισμού, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΣΑ, υποστράτηγος Γεβγκένι Κόπισεφ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής, αντιναύαρχος Βλαντίμιρ Μπεριόζιν. Στο ντοκουμέντο αναφέρεται ότι «τα εγκαθιδρυμένα σε όλα τα κράτη αντιλαϊκά καθεστώτα και τα κόμματα του κεφαλαίου αναζητούν έντονα την υποστήριξη στο εξωτερικό, προσπαθούν να κρυφτούν από τη λαϊκή οργή πίσω από τις ασπίδες των οργάνων της τάξης και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Τα καθεστώτα των χωρών της Βαλτικής, της Γεωργίας, της Ουκρανίας, του Αζερμπαϊτζάν, τώρα και της Ρωσίας μιλούν για την προθυμία τους να ενταχθούν σ' αυτό το επιθετικό μπλοκ. Ταυτόχρονα, στην εσωτερική στρατιωτική πολιτική υιοθετήθηκε η πολιτική δημιουργίας μισθοφορικών στρατών, η ενίσχυση των αστυνομικών σχηματισμών και η οργάνωση της ολοκληρωτικής παρακολούθησης της αντιπολίτευσης. Η αστική δημοκρατία σε μια σειρά κρατικούς σχηματισμούς στην επικράτεια της ΕΣΣΔ εκφυλίζεται σε ανοιχτό φασισμό. Στην προπαγάνδα, χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά οι γκαιμπελικές μέθοδοι του μεγάλου ψεύδους που συνοδεύεται από τη νοθεία των αποτελεσμάτων των κοινωνιολογικών ερευνών για τις εκλογές».

Από την άλλη μεριά, με γνώμονα την εκτίμηση της κατάστασης και τις προγραμματικές θέσεις της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ για την ανάγκη ετοιμότητας για δράση σαν απάντηση στις ενέργειες των αρχών, η ΔΕΣΑ πρότεινε σε όλες τις οργανώσεις να χρησιμοποιούν εντατικά στην ιδεολογική δουλιά ενάντια στον αντικομμουνισμό και το φασισμό την προετοιμασία για την 55η επέτειο της Νίκης του σοβιετικού λαού στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, να εξηγούν όλα τα συντελούμενα γεγονότα από τις ταξικές θέσεις της πάλης της εργασίας και του κεφαλαίου, να αποκαλύπτουν τον επιθετικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ - της ένοπλης δύναμης του κεφαλαίου, που έχει σα σκοπό την κατάπνιξη του εθνικοαπελευθερωτικού και σοσιαλιστικού κινήματος, το στραγγάλισμα των φιλελεύθερων λαών και κρατών, που ακολουθούν ανεξάρτητη πολιτική. Η Ενωση προσανατολίζει όλες τις οργανώσεις της στην ενεργό αντίσταση στην επικύρωση συμφωνιών για μονομερή αφοπλισμό, στο ξεσκέπασμα των προσπαθειών δημιουργίας μισθοφορικών στρατών με το πρόσχημα της επαγγελματοποίησής τους.

Στην οργανωτική δουλιά, η ΔΕΣΑ θεωρεί χρέος της να βοηθάει τις εργατικές κολεκτίβες στη συγκρότηση και την εκπαίδευση των ομάδων αυτοάμυνας και περιφρούρησης της δημόσιας τάξης στις επιχειρήσεις και στους χώρους διαβίωσης των εργαζομένων των επιχειρήσεων και ιδρυμάτων. Για το σκοπό αυτό, προτείνουν σ' αυτές να συνεργάζονται με τα τοπικά όργανα της έννομης τάξης και γενικά να ενεργούν σε όλες τις εκδηλώσεις, σε αυστηρή αντιστοιχία με τα ισχύοντα Συντάγματα και τις νομοθεσίες των Δημοκρατιών, σε στενή συνεργασία με τα κομμουνιστικά κόμματα των Δημοκρατιών και υπό την ιδεολογική καθοδήγησή τους.


Ναντιέζνα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Η βαρβαρότητα δε θα περάσει

Εμελλε να το δούμε κι αυτό. Εκεί πάνω στο Λιτόχωρο. Εκεί που δεσπόζει το μέγα όρος των Ελλήνων Θεών, ο Ολυμπος. Κάτω από τον αιώνιο θρόνο του Δία και υπό το αυστηρό του βλέμμα, ορδές νεοβαρβάρων ξεχύνονται, για να προσβάλλουν ξανά τους βαλκάνιους λαούς με φωτιά και σίδερο. Οι Ελληνες παρακολουθούμε αυτήν τη βεβήλωση με πικρή γεύση και νεύρα τεντωμένα. Η πικράδα γίνεται πιο σκληρή και στις σφιγμένες γροθιές τα νύχια χώνονται στις σάρκες, όταν ξέρουμε ότι οι δικοί μας Μηδίσαντες ριψάσπιδες Εφιάλτες πρόσφεραν το μονοπάτι της προδοσίας. Ανοιξαν την Κερκόπορτα που «μπήκαν στην Πόλη οι οχτροί». Τη σημερινή μέρα σύμβολο της αιώνιας επαναστατικής σκέψης των Ελλήνων. Τη μέρα της μεγάλης συνάντησης των Λογίων με το επαναστατημένο ράσο και των απόκληρων ραγιάδων με την αφέντρα Μπουμπουλίνα. Την εκρηκτική μέρα που ζωντανεύει το περί ελευθερίας αίσθημα των Ελλήνων, την 25η του Μάρτη του 1821, αυτή τη μέρα, ένας πολιτικός και δημοσιογραφικός εσμός μειωμένης εθνικής συνείδησης προσφέρει στους νέοβαρβάρους τα ιερά και τα όσια, στο όνομα της ρεαλιστικής πολιτικής των νεοκιοτήδων. Κι όμως!

Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή να διαπράξει ένα τόσο μεγάλο έγκλημα κι οι Ελληνες είναι αδύνατον να αντέξουν μια τέτοια προδοσία. Λέγεται πως υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η μία είναι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων Ελλήνων, με υψηλή συνείδηση εθνικής ευθύνης. Η άλλη είναι η οικτρά μειοψηφία της ολιγαρχίας, συνδεδεμένη με κάθε λογής πρακτόρευση ξένων συμφερόντων. Υπάρχει όμως και μια άλλη γνώμη. Αυτή λέει πως η Ελλάδα είναι μία. Μόνο που φέρει μέσα της τη σκωληκοειδή απόφυση κάθε ζωντανού οργανισμού. Το ζήτημα επομένως βρίσκεται σε μια αναγκαία λεπτή χειρουργική επέμβαση. Είναι η ίδια επαναλαμβανόμενη πράξη στο ιστορικό διάβα της ανθρωπότητας. Αυτό έπραξε κάθε φορά που βρέθηκε στον κίνδυνο να απολέσει την ιστορική της ανέλιξη και να αυτοκαταστραφεί. Αυτό επαναλήφθηκε στις μεγάλες ιστορικές στιγμές.

Αυτό έγινε στη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αυτό έγινε στη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση. Το ίδιο και στη Μεγάλη Αμερικανική Επανάσταση. Αυτό ξανάγινε στον εικοστό αιώνα με τις λαϊκές επαναστάσεις, με κορωνίδα τη Ρωσική Επανάσταση του 1917. Αυτό έγινε και στη σύγχρονη Ελλάδα, με διαφορετικούς όρους, στη Μεγάλη Εθνική Αντίσταση κατά της Νέας Τάξης του Τρίτου Ράιχ. Το ίδιο φαίνεται να ξετυλίγεται και να ωριμάζει στις μέρες μας με τη σιδερόφραχτη έλευση του Τέταρτου Ράιχ του ΝΑΤΟ και της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού.

Τούτη τη μέρα, οι Ελληνες και ιδιαίτερα αυτοί της Βόρειας Ελλάδας, βλέποντας τις ορδές των Νατοϊκών νέοβαρβάρων, σκέπτονται τη «Χάρτα» του Ρήγα Φεραίου του Βελεστινλή και σιγοψιθυρίζουν τον «Θούριό» του. Τούτη τη μέρα, η νέα γενιά των σκεπτόμενων Ελλήνων, η γενιά που προοριζόταν να ριχτεί στη χωματερή των χαμένων γενεών από τους μηδίσαντες νέοταξίτες της Ελλάδας, σε πείσμα τους, μαθαίνει την αριθμητική του Σύμπαντος και τη Διαλεκτική της Ιστορίας. Προπάντων, μαθαίνει να σκέπτεται και να «μεθά με το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα». Μαθαίνει τις ελληνικές θάλασσες με τα ατέλειωτα νησιά τους, τις γοργόνες να κολυμπούν και τις Μούσες να αφήνουν τους γλυκούς ψιθύρους στο φύσημα του αγέρα. Μαθαίνει πως είναι πιότερος ο ελεύθερος αγώνας του θανάτου από τα χαλκεία της ζωής των προστατών. Είναι η γενιά που τον πρωθύστερο χρόνο άνοιγε τις πύλες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με δύναμη και θάρρος, για να εμποδίσει την έλευση των βαρβάρων της σύγχρονης Μήδειας. Είναι η γενιά που μπόρεσε και στάθηκε όρθια στο Σύνταγμα, στα «λουλουδάδικα», και στους δρόμους της αδούλωτης Αθήνας. Είναι η γενιά που, αργά και βασανιστικά, μαθαίνει να δίνει τον αρχαίο όρκο των Ελλήνων προς την Πατρίδα (... πατρός τε και μητρός τε...) και την Ελευθερία (... σε γνωρίζω από την κόψη...), και να τον υπερασπίζεται. Είναι η γενιά που δίνει όρκο πίστης να φυλάττει τα νάματα αυτά και να εκτελεί τις εντολές Θεών και Ηρώων Ελλήνων.

Είναι η γενιά που αισθάνεται τη λογική της ανωτερότητα έναντι της ανόου κοσμοπολίτικης Δύσης, ως βίωμα ζωής. Η πανάρχαια οικουμενικότητα της σκέψης των Ελλήνων, είναι ο δότης που γεννήθηκε ο σύγχρονος διεθνισμός. Χρειάστηκε χρόνους πολλούς, σαν την απειρότητα του Σύμπαντος, για να ωριμάσει και να προστεθεί ως ο νεότερος κρίκος στην αλυσίδα της ιστορικής αλληλουχίας. Χρειάστηκε να παρατηρήσει και να ερευνήσει, για να αποδείξει την αξιωματική του ανάγκη. Οσο υπάρχουν Ελληνες, είναι αδύνατη η ολοκληρωτική επιβολή της Δυτικό-συμμαχικής κοσμοπολίτικης βαρβαρότητας...


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ