ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
O «τυφώνας Μπους» συμπληρώνει την ... «Κατρίνα»

Κλείνουν δύο χρόνια από τότε που ο τυφώνας «Κατρίνα» χτύπησε τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ και ειδικά τη Νέα Ορλεάνη, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Σύμφωνα με στοιχεία των εργατικών συνδικάτων, σε πάνω από 213.000 υπολογίζονται οι «εκτοπισμένοι» κάτοικοι της πόλης, που δεν μπορούν να επιστρέψουν, αφού δεν έχουν ούτε σπίτι, ούτε δουλιά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του προγράμματος της κυβέρνησης Μπους για την ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης.

Ομως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «ανασυγκρότηση» της Ν. Ορλεάνης έχει προχωρήσει αρκετά, μόνο που αυτή η «ανασυγκρότηση» δεν περιλαμβάνει τους φτωχούς και τους έγχρωμους κατοίκους. Αντίθετα, περιλαμβάνει την κατασκευή πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, αλλά και κέντρων διασκέδασης, με στόχο να γίνει η νέα πόλη στα πρότυπα της «Ντίσνεϊλαντ».

Η τοπική εφημερίδα «Times Picayune», στις 27 Αυγούστου, επιχειρώντας έναν απολογισμό της κατάστασης, δύο χρόνια μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα, σημείωνε ότι τα διαθέσιμα νοσοκομειακά κρεβάτια σήμερα στη Ν. Ορλεάνη είναι κατά 42% λιγότερα σε σχέση με το 2005. Σήμερα, εξάλλου, μόνο το 50% των σχολείων λειτουργούν.

Θυμίζουμε ότι δύο από τις βασικές αιτίες των καταστροφών ήταν η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και η ελλιπής συντήρηση των αναχωμάτων του ποταμού Μισισιπή, από την κατάρρευση των οποίων πλημμύρισε το μεγαλύτερο (και φτωχότερο) τμήμα της πόλης. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες των τοπικών αρχών, η κυβέρνηση Μπους είχε απορρίψει τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για ενίσχυση των αναχωμάτων, μεταφέροντας τα σχετικά κονδύλια στις πολεμικές δαπάνες για το Ιράκ!

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, μόνο το 20% των αναχωμάτων αποκαταστάθηκαν, γεγονός που καθιστά πιθανότατη μιαν ανάλογη καταστροφή σε περίπτωση καταιγίδας.

Σε ένα πρόσφατο δημοσίευμα της γνωστής αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», αναφέρεται ότι από τα 110 δισ. δολάρια που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Μπους για την ανοικοδόμηση της πόλης διατέθηκαν μέχρι σήμερα μόνο τα 3,39 δισ. δολάρια...

Εντύπωση, εξάλλου, προκαλούν οι αποκαλύψεις της οργάνωσης «Εκστρατεία για το μέλλον της Αμερικής» ότι οι κυβερνητικές αρχές μεθοδεύουν την «έξωση» των φτωχών νοικοκυριών (που κατά «σύμπτωση» είναι οι έγχρωμοι και οι λατινόφωνοι) με αντικίνητρα για την επανεγκατάστασή τους. Ετσι τα δάνεια που χορηγούνται για την ανακατασκευή των σπιτιών είναι υψηλότοκα (χωρίς καμιά επιδότηση), ενώ αυξάνουν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Από την άλλη, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των «επενδυτών» που συμμετέχουν στην «ανοικοδόμηση» της Ν. Ορλεάνης, προσφέρονται δάνεια με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατάργησε σειρά νόμων και συμβάσεων για τα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων!

Ομολογία υποκλοπών

Για πρώτη φορά, την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση Μπους ομολόγησε δημοσίως ότι όλες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών παρακολουθούν και καταγράφουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των πελατών τους. Η ομολογία έγινε από τον Μάικ Μακ Κόνελ, διευθυντή της Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση και ο κ. Μακ Κόνελ υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν το «κρατικό μυστικό», εξαιτίας της σωρείας των μηνύσεων κατά των εταιρειών από πελάτες τους που αντελήφθησαν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνταν συστηματικά.

Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας καταδίκης των εταιρειών που θα επέφερε και βαρύτατα πρόστιμα, οι ίδιες οι εταιρείες ζήτησαν κάλυψη από την κυβέρνηση.

Ο κ. Μακ Κόνελ ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να μη δώσουν έκταση στο θέμα, γιατί έτσι θα πληγεί το σύστημα συλλογής πληροφοριών για την τρομοκρατία και οι τρομοκράτες θα πάρουν τα μέτρα τους.

Και ενώ οι δηλώσεις Μακ Κόνελ συνιστούν ομολογία της μαζικής παραβίασης των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ζητούν από τη Δικαιοσύνη και την κυβέρνηση «αναδρομική ασυλία»!

Με δύο λόγια θέλουν να μείνουν ατιμώρητες και για παρακολουθήσεις που έκαναν στο παρελθόν, όταν δεν ίσχυαν τα «έκτακτα μέτρα» της κυβέρνησης Μπους για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τον αριθμό των ατόμων, των οποίων παρακολουθούνται οι συνδιαλέξεις με αποφάσεις δικαστηρίων, απέφυγε να απαντήσει, αλλά στο δικαστήριο όπου δικαζόταν η εταιρεία ΑΤ&Τα αποκαλύφθηκε ότι μόνον η συγκεκριμένη εταιρεία παρακολουθεί με εντάλματα 2.181 πολίτες.

ΗΠΑ - ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ Σε κατάσταση ομηρίας των συνεπειών από την κρίση στα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης εξακολουθούν να βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ από ό,τι φαίνεται η μείωση των επιτοκίων δεν προσφέρει επαρκή ανακούφιση. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων ελαττώθηκαν για δεύτερη συνεχή βδομάδα, όπερ σημαίνει ότι η ζήτηση είτε για αγορά κατοικίας είτε για αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων εξασθένησε. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Στεγαστικών Τραπεζών, ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης αιτήσεων για έγκριση στεγαστικού δανείου τη βδομάδα 20-24 Αυγούστου 2007 υποχώρησε κατά 4%.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Απρόβλεπτη άνοδο παρουσίασαν οι νέες αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλη. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 9.000 και έφτασαν στις 334.000, έναντι προβλέψεων για 322.000.

ΕΕ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ Η συρρίκνωση της πιστωτικής αγοράς πιθανόν θα μεταθέσει την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για μετά το Σεπτέμβρη και η όποια μετέπειτα αύξηση πάνω από το 4,25% φαίνεται αυτή τη στιγμή πολύ απίθανη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Εξήντα δύο από τους 82 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν στο διάστημα 28-30 Αυγούστου προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4% στη συνεδρίαση της 6ης Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ