ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συναγερμός για τις συνθήκες εργασίας

Να απαιτήσουν και να επιβάλουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα τις ημέρες του καύσωνα, καλεί τα σωματεία το ΠΑΜΕ

Να σταματούν οι εργασίες στις 11 π.μ. χωρίς περικοπές στις αποδοχές, όσο θα διαρκεί ο καύσωνας, απαιτεί το ΠΑΜΕ

ICON

Να σταματούν οι εργασίες στις 11 π.μ. χωρίς περικοπές στις αποδοχές, όσο θα διαρκεί ο καύσωνας, απαιτεί το ΠΑΜΕ
Σε συναγερμό για την προστασία των εργαζομένων, καθώς ο καύσωνας σε συνδυασμό με τις καταστροφές στα δάση θα δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους, καλεί η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ «για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και για να κάμψουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία». Σε ανακοίνωσή του καλεί Ομοσπονδίες, Σωματεία και εργαζόμενους να απαιτήσουν ανυποχώρητα:

  • Από σήμερα και όσο διαρκούν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα οι εργαζόμενοι να σχολάνε από την εργασία τους στις 11 το πρωί χωρίς καμιά περικοπή στις αποδοχές τους. Το μέτρο να ισχύει για όσους απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες (καθαριότητα, κήπους, οικοδομικές εργασίες και, γενικά, χώρους επιβαρυμένους).
  • Συχνά διαλείμματα, παροχή δωρεάν πόσιμου δροσερού νερού στους εργαζόμενους.
  • Περιορισμό της εργασίας κατά 75%, με ανάπαυση 25% ανά ώρα, όταν το θερμόμετρο φθάνει στους 37 βαθμούς Κελσίου, για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαίρεση.
  • Αμεση λήψη μέτρων για εξαερισμό και κλιματισμό όλων των εσωτερικών χώρων εργασίας.
  • Να γίνουν εξορμήσεις στα μεγάλα εργοτάξια, ενημερώσεις και έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τονίζει το ΠΑΜΕ, θα δώσει τη μάχη της περιφρούρησης της υγείας των εργατών και τη λήψη πρόσθετων μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας για την περίοδο του καύσωνα. Θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλιάς, διεκδικώντας:

  • Σύσταση και ενεργοποίηση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, που θα πρωτοστατούν - μεταξύ άλλων - στην παρεμπόδιση διεξαγωγής εργασίας όταν δεν εξασφαλίζονται οι όροι Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Κατάργηση της εμπορευματοποίησης της εργασιακής υγείας και ασφάλειας. Αμεση παύση των ιδιωτικών υπηρεσιών πρόληψης και δημιουργία Δημόσιων Υπηρεσιών Υγιεινής και Ασφάλειας, ενταγμένες σε ένα Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Προσανατολισμό της Επιθεώρησης Εργασίας στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και την εφαρμογή του συνόλου της κατακτημένης νομοθεσίας.
  • Κατοχύρωση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου με ουσιαστική αύξηση του μισθού.
  • Τσάκισμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς.
  • Κατοχύρωση δημόσιας, δωρεάν καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας.
Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά

Το υπουργείο Απασχόλησης δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να ανακουφίσει τους μεταλλεργάτες στις επιχειρήσεις της περιοχής Πειραιά, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Το ΚΕΠΕΚ, τονίζεται, διενεργεί περιορισμένους ελέγχους, δε διαθέτει επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Το Συνδικάτο απαιτεί τη μείωση του ωραρίου και ειδικά για τους εργαζόμενους σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες να δουλεύουν το μισό ωράριο. Να κατοχυρωθούν με νόμο τα διαλείμματα σε ειδικά διαμορφωμένους δροσερούς χώρους. Την καταγγελία του Συνδικάτου κατέθεσαν χτες με αναφορά τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Βέρα Νικολαΐδου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου...

Να παλέψουν ενάντια στην Υπουργική Απόφαση που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλεί τους εργαζόμενους η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ

Αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ, ΟΛΘ) και σε όλους τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν την πάλη τους για να ανακληθεί η κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ που τινάζει στον αέρα τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του προσωπικού στα δύο λιμάνια, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ. Η ΚΟΠ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους «ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσουν με το ταξικό εργατικό κίνημα μόνιμη και σταθερή δουλιά, με ουσιαστικές αυξήσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, Εκπαίδευση, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Υπουργική Απόφαση, που προβλέπει ότι οι διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ θα καθορίζουν τους όρους αμοιβής των νεοπροσλαμβανόμενων, δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους στα λιμάνια, αλλά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να προωθηθούν αντίστοιχες αντιδραστικές αλλαγές σε όλες τις ΔΕΚΟ με ανάλογες υπουργικές αποφάσεις. «Στρέφεται γενικότερα ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων και στη συλλογική δράση της εργατικής τάξης» και στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας εφοπλιστών και μονοπωλίων, «παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή και εθνική εργατική νομοθεσία», θεμελιώδη μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα, που με πολύχρονους αγώνες και θυσίες κατάκτησε η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι.

Ανάλογες ευθύνες - όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση - φέρει και το ΠΑΣΟΚ, που ως κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ πρωτοστάτησε στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Επιπλέον, «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με την ψήφιση στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 12 Ιούλη 2007 της σχετικής έκθεσης για τη μελλοντική ναυτιλιακή πολιτική της ΕΕ, συμφωνούν στο ξεπούλημα των λιμανιών και σε μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους».

Τέλος, η ΚΟΠ υπογραμμίζει: «Χρειάζονται ριζικές αλλαγές, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις τα λιμάνια να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και να αξιοποιηθούν για τη λαϊκή ευημερία» και καλεί τους εργαζόμενους «με τους αγώνες και με την ψήφο τους να ενισχύσουν το ΚΚΕ».

ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδήλωση τιμής

Στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ θα βρεθούν εργαζόμενοι και νεολαίοι για να τιμήσουν την Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μεθαύριο, Πέμπτη 26 Ιούλη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα (συμβολή Αγίας Αννης και Ιερά Οδός) και διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας και το Σύλλογο Φοιτητών Παντείου. Στο σημείο της εκδήλωσης, 27 χρόνια πριν, η 21χρονη ΚΝίτισσα και φοιτήτρια της Παντείου δολοφονήθηκε από τους τραμπούκους της εργοδοσίας, την ώρα που μαζί με συντρόφους της από την Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και την Αχτίδα ΑΕΙ της ΚΟΑ πραγματοποιούσαν εξόρμηση στους εργαζόμενους με θέμα τη λιτότητα, την ανεργία και τις απολύσεις.

ΛΟΥΡΟΣ - ΠΡΕΒΕΖΑ
Εργάτης νεκρός από ηλεκτροπληξία

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» έγινε χτες το πρωί στα έργα οδοποιίας του Λούρου στην Πρέβεζα. Νεκρός είναι ο Βασίλης Παναγιώτου του Παύλου, 23 χρονών, από τις Φιλιάτες. Ο άτυχος εργάτης βρήκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία, όταν κατά την ανύψωση σιδεροκολόνας από γερανοφόρο όχημα με την οποία ήταν σε επαφή, ακούμπησε σε ηλεκτροφόρο καλώδιο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διοχετευτεί υψηλή τάση ρεύματος στον εργαζόμενο που αποδείχτηκε και μοιραία.

ΚΗΥΚΥ
Μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία

Δρόμο στους ιδιώτες και τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής ανοίγει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή, με το οποίο το μέχρι τώρα Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστού Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ) μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία και θα διέπεται από το νόμο περί ΔΕΚΟ (3429/2005).

Με τον τρόπο αυτό, και αφού για χρόνια σκόπιμα το ΚΗΥΚΥ απαξιώθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ένας δημόσιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός γίνεται ανώνυμη εταιρεία, η οποία θα λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς, θα επιδιώκει το κέρδος - το οποίο βέβαια θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία - και θα αναθέτει μεγάλα έργα μηχανοργάνωσης και πληροφορικής των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ανατροπές αναμένονται και στο εργασιακό καθεστώς των 400 περίπου εργαζομένων από τη στιγμή που πλέον θα διέπονται από τον αντεργατικό νόμο 3429/2005 περί ΔΕΚΟ.

Νέα απεργία στην «ΚΑΖΗΣ»

Σε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης στις 9.30 το πρωί προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «ΚΑΖΗΣ», στο Κρυονέρι, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς ο εργοδότης τους οφείλει μισθούς σχεδόν οκτώ μηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ