Τρίτη 24 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συναγερμός για τις συνθήκες εργασίας

Να απαιτήσουν και να επιβάλουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα τις ημέρες του καύσωνα, καλεί τα σωματεία το ΠΑΜΕ

Να σταματούν οι εργασίες στις 11 π.μ. χωρίς περικοπές στις αποδοχές, όσο θα διαρκεί ο καύσωνας, απαιτεί το ΠΑΜΕ

ICON

Να σταματούν οι εργασίες στις 11 π.μ. χωρίς περικοπές στις αποδοχές, όσο θα διαρκεί ο καύσωνας, απαιτεί το ΠΑΜΕ
Σε συναγερμό για την προστασία των εργαζομένων, καθώς ο καύσωνας σε συνδυασμό με τις καταστροφές στα δάση θα δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους, καλεί η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ «για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και για να κάμψουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία». Σε ανακοίνωσή του καλεί Ομοσπονδίες, Σωματεία και εργαζόμενους να απαιτήσουν ανυποχώρητα:

  • Από σήμερα και όσο διαρκούν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα οι εργαζόμενοι να σχολάνε από την εργασία τους στις 11 το πρωί χωρίς καμιά περικοπή στις αποδοχές τους. Το μέτρο να ισχύει για όσους απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες (καθαριότητα, κήπους, οικοδομικές εργασίες και, γενικά, χώρους επιβαρυμένους).
  • Συχνά διαλείμματα, παροχή δωρεάν πόσιμου δροσερού νερού στους εργαζόμενους.
  • Περιορισμό της εργασίας κατά 75%, με ανάπαυση 25% ανά ώρα, όταν το θερμόμετρο φθάνει στους 37 βαθμούς Κελσίου, για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαίρεση.
  • Αμεση λήψη μέτρων για εξαερισμό και κλιματισμό όλων των εσωτερικών χώρων εργασίας.
  • Να γίνουν εξορμήσεις στα μεγάλα εργοτάξια, ενημερώσεις και έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τονίζει το ΠΑΜΕ, θα δώσει τη μάχη της περιφρούρησης της υγείας των εργατών και τη λήψη πρόσθετων μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας για την περίοδο του καύσωνα. Θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλιάς, διεκδικώντας:

  • Σύσταση και ενεργοποίηση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, που θα πρωτοστατούν - μεταξύ άλλων - στην παρεμπόδιση διεξαγωγής εργασίας όταν δεν εξασφαλίζονται οι όροι Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Κατάργηση της εμπορευματοποίησης της εργασιακής υγείας και ασφάλειας. Αμεση παύση των ιδιωτικών υπηρεσιών πρόληψης και δημιουργία Δημόσιων Υπηρεσιών Υγιεινής και Ασφάλειας, ενταγμένες σε ένα Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Προσανατολισμό της Επιθεώρησης Εργασίας στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και την εφαρμογή του συνόλου της κατακτημένης νομοθεσίας.
  • Κατοχύρωση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου με ουσιαστική αύξηση του μισθού.
  • Τσάκισμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς.
  • Κατοχύρωση δημόσιας, δωρεάν καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας.
Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά

Το υπουργείο Απασχόλησης δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να ανακουφίσει τους μεταλλεργάτες στις επιχειρήσεις της περιοχής Πειραιά, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Το ΚΕΠΕΚ, τονίζεται, διενεργεί περιορισμένους ελέγχους, δε διαθέτει επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Το Συνδικάτο απαιτεί τη μείωση του ωραρίου και ειδικά για τους εργαζόμενους σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες να δουλεύουν το μισό ωράριο. Να κατοχυρωθούν με νόμο τα διαλείμματα σε ειδικά διαμορφωμένους δροσερούς χώρους. Την καταγγελία του Συνδικάτου κατέθεσαν χτες με αναφορά τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Βέρα Νικολαΐδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ