Τρίτη 24 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΣΔΙΤ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Διπλός «θεμέλιος λίθος» στη Μίκρα

«Ο συμπράττων ιδιώτης θα είναι αρμόδιος - με το αζημίωτο βέβαια - για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως αυτές της καθαριότητας, της σίτισης, των χώρων στάθμευσης και της διαχείρισης των αποβλήτων» δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Το θεμέλιο λίθο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας έθεσαν χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο δήμαρχος Μίκρας Θεόδωρος Γκουστίδης, με το μνημόνιο συνεργασίας για την ανέγερση Ογκολογικού και Παιδιατρικού Νοσοκομείου στον παραπάνω δήμο. Η υπογραφή του μνημονίου έγινε μετά την παραίτηση της Μονής Βατοπεδίου απ' τη διεκδίκηση της έκτασης - η οποία της είχε παραχωρηθεί απ' το δημόσιο - όπου έχει σχεδιαστεί η ανέγερση των δύο νοσοκομείων.

Τα δύο νέα Νοσοκομεία θα έχουν ως φορέα υλοποίησης τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), ενώ ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να συγκαλύψει την εκχώρησή τους στους επιχειρηματίες, δηλώνοντας ότι «για την παροχή του συνόλου των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, αποκλειστικά αρμόδιο και υπεύθυνο είναι το δημόσιο». Ωστόσο, όμως, στη συνέχεια αποκάλυψε ότι οι επιχειρηματίες θα έχουν - σε πρώτη τουλάχιστον φάση - την εκμετάλλευση όλων των άλλων τομέων των νοσοκομείων: «Ο συμπράττων ιδιώτης, είπε κομψά ο υπουργός, επιφορτίζεται με την υποχρέωση κάλυψης όλων των εξόδων για τη μελέτη και κατασκευή των έργων και απόκτησης του απαραίτητου ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, ενώ είναι αρμόδιος για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως αυτές της καθαριότητας, της σίτισης, των χώρων στάθμευσης και της διαχείρισης των αποβλήτων».

Μέσω των ΣΔΙΤ - όπως προκύπτει απ' τις δηλώσεις του υπουργού - θα διευρυνθεί το πεδίο της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας καθώς «στο πέριξ των νοσοκομείων σύμπλεγμα, προβλέπεται και η δημιουργία μιας σειράς ευεργετικών υποδομών, και για την κοινωνία αλλά και για την οικονομία». Ετσι θα δημιουργηθεί παιδικός σταθμός, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Περιφερειακό Ιατρείο, ενώ ο «δήμος επίσης θα προσποριστεί τα οφέλη από την αξιοποίηση ενός εμπορικού κέντρου που ο συμπράττων ιδιώτης θα αναλάβει να κατασκευάσει για το σκοπό αυτό».

Την υπόκλισή του στις ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας εξέφρασε και ο Θεόδωρος Γκουστίδης καθώς «η συγκεκριμένη επένδυση προϋπολογισμού 700 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί τη μοναδική επένδυση αυτού του μεγέθους που πραγματοποιείται στην ανατολική Θεσσαλονίκη», που θα συμβάλλει «εκτός των άλλων, στην κάλυψη μερικών από τις μεγάλες ανάγκες στον τομέα των υποδομών, που έχει ο Δήμος της Μίκρας».

Με τη στάση του αυτή ο δήμαρχος - που είναι εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ - δείχνει πόσο υποκριτική είναι η θέση του κόμματός του που σε κεντρικό επίπεδο δηλώνει - βλέπε συνέντευξη Τύπου του Τομέα του ΠΑΣΟΚ στις 2.5.2007 - ότι αν και συμφωνεί γενικά με τις ΣΔΙΤ τάσσεται κατά των ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας καθώς ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να είναι σαν μια γέφυρα.

Κατά τα άλλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποκάλυψε ότι οι παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Υγεία θα σημάνουν τη συρρίκνωση της δευτεροβάθμιας φροντίδας, αναφέροντας ως παράδειγμα το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «που θα μπορούσε να γίνει πρότυπο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γοργά βήματα στις ανθυγιεινές ΣΔΙΤ (2008-09-04 00:00:00.0)
Το σαθρό επιχείρημα.... (2007-07-25 00:00:00.0)
Προσφορά στο κεφάλαιο η αποκατάσταση (2007-06-19 00:00:00.0)
Επικοινωνιακές καρικατούρες αντί για πρόληψη (2007-06-15 00:00:00.0)
Ούτε με το μισό προσωπικό! (2007-03-28 00:00:00.0)
Διεκδικούν το υγιές «φιλέτο» (2006-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ