ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2007
Σελ. /28
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πηγή του εφιάλτη

Το μπαράζ των θερινών πυρκαγιών συνεχίζεται, κατακαίγοντας σιγά σιγά τα δάση της χώρας. Αφού, λοιπόν, έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, κάποιοι άρχισαν να αναδεικνύουν αυτό που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έθεσε ως βασική αιτία αυτής της λαίλαπας και την οποία επιχειρούσαν επιμελώς να κρύψουν. Οτι, για παράδειγμα, στον Υμηττό υπάρχουν αρκετοί με μεγάλες ιδιοκτησίες. Από επιχειρηματίες, εισοδηματίες, την Εκκλησία και διάφορους άλλους επιτήδειους καταπατητές. Το ίδιο, βεβαίως, καταγράφουν και για άλλες δασικές εκτάσεις, ενώ εμφανίζονται και μελέτες ή προγράμματα αξιοποίησης των δασών για εγκαταστάσεις τουριστικής εκμετάλλευσης, δηλαδή κερδοφόρα επιχειρηματική ανάπτυξη. Καταγράφουν, δηλαδή, ότι μέσα σε κάθε δάσος εμφανίζονται τίτλοι ιδιοκτησίας, ή επιδιώξεις για χρήση των δασών με όφελος το κέρδος. Αυτό που δε λένε είναι γιατί υπάρχει αυτή η πραγματικότητα και ποια πολιτική τη δημιούργησε, ποια κόμματα άνοιξαν αυτόν το δρόμο. Δε λένε, δηλαδή, ότι η πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών υλοποιείται από ένα ολόκληρο πλέγμα νόμων και αποφάσεων, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζονται απλόχερα μεταξύ τους ποια θα θεσπίσει πιο ολοκληρωμένα, οπλίζοντας το χέρι των εμπρηστών και των οικοπεδοφάγων.

Αυτήν την ωμή, όσο και απόλυτη αλήθεια, τη συγκαλύπτουν. Θέλουν, τάχα, να εμφανίζονται κατά των συμφερόντων, χωρίς να θίξουν την πολιτική που τα υπηρετεί. Μιλούν για νόμιμη και παράνομη ιδιοκτησία σε δασική γη, υπερασπίζοντας την ιδιοκτησία που φέρνει πλούτο. Και, βεβαίως, αφήνουν στο απυρόβλητο τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Είναι προφανές ότι όσο υπάρχει η δασοκτόνα νομοθεσία και η στήριξη της ιδιοκτησίας στη γη, όλο και περισσότερο θα αυξάνονται οι προσδοκίες όλων αυτών που θέλουν να ικανοποιήσουν επιχειρηματικά σχέδιά τους, καταστρέφοντας τα δάση. Αλλοτε βαφτίζοντας ως ...«χορτολίβαδο» (νόμος 998/1979 της ΝΔ) την καμένη έκταση και άλλοτε ως ...«βοσκότοπο» (νόμος 1734/1987 της ΝΔ) για να την αποχαρακτηρίσουν. Αλλοτε εκμεταλλευόμενοι το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση, που εφαρμόζουν πιστά μετά τις πυρκαγιές οι δύο κυβερνήσεις. Αλλοτε περιμένοντας τη διασταλτική ερμηνεία του νόμου 3127/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, μετά την αναθεώρηση του άρθρου 24 το 2001 και εφαρμόζει η ΝΔ) για το τι είναι δάσος και τι δασική έκταση...

Η μόνη λύση, λοιπόν, για να γλιτώσουμε από τις αδηφάγες πυρκαγιές, που κατατρώνε κάθε χρόνο το δασικό μας πλούτο, είναι η εφαρμογή των προτάσεων που έδωσε την περασμένη βδομάδα το ΚΚΕ στη δημοσιότητα. Να κατοχυρωθούν τα δάση μας ως δημόσια ιδιοκτησία και όλες οι δήθεν «ιδιοκτησίες» ιδιωτών ή άλλων οργανισμών μέσα σε αυτά να δημευτούν. Να καταργηθούν όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι και να ανακληθούν οι καταστροφικές αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Οι αναδασώσεις να συμπεριλαμβάνουν όλες τις καμένες εκτάσεις και όχι μόνον αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Ο λαός, βέβαια, ξέρει καλά ότι αυτές τις προτάσεις οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ποτέ δεν πρόκειται να τις εφαρμόσουν, γιατί θεωρούν τη γη εμπόρευμα. Γι' αυτό και θα δώσει τη δική του απάντηση στις επερχόμενες εκλογές, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Ξεπουλάνε τα «ασημικά»

Ενα νέο κύμα «αξιοποίησης» περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου απειλεί να πάρει τη μορφή ...τσουνάμι. Μετά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομίας με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, τα καζίνο πήραν τη ...σειρά τους για μια «ηρωική έξοδο» από την ιδιοκτησία ή τη διαχείριση του δημοσίου, ανάλογα τις συμβάσεις που θα συναφθούν.

Ωστόσο, αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι το ...μετρητό, εάν ληφθούν υπόψη και τα μεγάλα προβλήματα στην πορεία του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, η μετανοούσα «αμαρτωλή» ΕΤΑ ετοιμάζεται πυρετωδώς να εκχωρήσει με τον έναν ή άλλον τρόπο «φιλέτα» του δημοσίου, μαρίνες, λιμένες, αλυκές (Αναβύσσου), Ξενία. Η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων ιδεολογικοποιείται και από αυτή την κυβέρνηση. Να «αξιοποιηθούν», να μην είναι το κράτος επιχειρηματίας. Ολα, λοιπόν, στους ιδιώτες που νομιμοποιούνται να βγάζουν τρελά κέρδη με την υποδομή που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, αντί ευτελών ενοικίων και τιμημάτων.

Που και ευτελή να μην ήταν - τμήματα των εκτάσεων και της υποδομής είναι ανεκτίμητα εξάλλου - δε θα είχε μεγάλη διαφορά. Εκτάσεις, ακτές, λιμένες, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, το σύνολο της τουριστικής περιουσίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να επωφεληθεί ο λαός και όχι οι «μπίζνεσμαν»...

Διαπιστευτήρια..

«...πώς θα ζήσουμε τώρα πια χωρίς τη Σοβιετική Ενωση; Αποδεικνύεται ότι ζούμε... Οσον αφορά τα προβλήματα σχετικά με τις κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτισμικές επιπτώσεις της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, νομίζω πως αυτά αναδείχνονται από την ανέγερση του τείχους. Ισως ήταν σημαντικότερο σημείο καμπής η ανέγερση του τείχους, ως ένα σημείο συμβολικό, θα έλεγα του εκφυλισμού του παγκόσμιου σοσιαλιστικού εγχειρήματος...».

«Φαίνεται ότι η αντίληψη της διεθνούς επανάστασης είναι πιο κοντά στις σημερινές, στις μετά το '89, πραγματικότητες, από την αντίληψη του σοσιαλισμού σε μία μόνο χώρα...».

Ποιες από τις βασικές αξίες που εγκολπώθηκε η αριστερά παραμένουν ιδιαίτερα δραστικές σήμερα; «Σχεδόν όλες, κατά τη γνώμη μου, όταν μιλάμε για αξίες και όχι για στρατηγικές, όπως η δικτατορία του προλεταριάτου».

Τα διαπιστευτήριά του καταθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» με θέμα «Η αριστερά μετά το '89». Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά. Αλλά αξίζει να καταγραφεί. Οπως και οι απόψεις του ότι η «αριστερά πρέπει να απογαλακτιστεί από την κληρονομιά της», να πάψει «να συζητά για το παρελθόν, είτε είναι αυτό πριν πέντε χρόνια είτε πριν σαράντα - πενήντα χρόνια»... Το παρελθόν διδάσκει και οι διδαχές του δεν αρέσουν καθόλου στον ΣΥΝ...

Συστράτευση...

Με τη ζωή τους πλήρωσαν οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροπλάνου -που έπεσε χτες - τη μάχη με τις πυρκαγιές που καίνε απ' άκρη σ' άκρη τη χώρα ως συνέπεια της «εμπρηστικής» πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η οποία προωθεί τον αποχαρακτηρισμό δασών, την εμπορευματοποίηση της γης και την κερδοσκοπία στους φυσικούς πόρους.

Χτες το πρωί, στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή» ο βουλευτής της ΝΔ Π. Καμένος εντόπισε τη ρίζα της έλλειψης αντιπυρικής πολιτικής: Είναι η έλλειψη εθελοντών, όπως στη Γαλλία, και πρότεινε να πάρει αγκαζέ τον - παραβρισκόμενο στην εκπομπή - Χρήστο Πρωτόπαππα του ΠΑΣΟΚ, να διαθέσουν δέκα μέρες και να πάνε να φυλάξουν βάρδιες στα δάση. Τους βολεύει να κρύβουν πίσω από τον εθελοντισμό τη φιλοεπιχειρηματική πολιτική τους.

Ετσι αγκαζέ εφάρμοσαν τη δασοκτόνα πολιτική που οδήγησε στις τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα σε υλικά μέσα και προσωπικό, στην ανεπάρκεια εκπαίδευσης σε δασοπυρόσβεση και στην παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, εξουθενώνοντας τους πυροσβέστες τόσο που να κινδυνεύουν ακόμα και μέχρι θανάτου. Και τώρα προσπαθούν να καλύψουν την εγκληματική τους πολιτική παραπλανώντας πως θα γίνει καλύτερη με τη «στράτευση» του εθελοντισμού. Τι να σου κάνουν οι εθελοντές όταν υπάρχουν οι νόμοι που κάνουν τα δάση οικόπεδα οπλίζοντας το χέρι των εμπρηστών;

Προετοιμάζουν την επόμενη «τραγωδία»

«Θα ήθελα, πριν απ' όλα, να απευθυνθώ στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, που, καθημερινά, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και - όπως, δυστυχώς, αποδείχτηκε, προχθές, στην Κρήτη - διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή, δίνουν σκληρή μάχη στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών. Τους ευχαριστούμε για όλα όσα κάνουν. Είμαστε μαζί τους. Είμαστε δίπλα τους. Ο στόχος μας είναι κοινός: Η προστασία των δασών μας και του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της ποιότητας ζωής όλων μας». Αυτά έλεγε πριν από μερικές μέρες, στις 13 Ιούλη, από το βήμα της ΚΕ της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής.

Τα ίδια περίπου επανέλαβε και χτες από το στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης στο Σεράγεβο: «Είμαι βέβαιος ότι διερμηνεύω τα αισθήματα των Ελλήνων, λέγοντάς τους ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για όλα όσα κάνουν, για όλα όσα διακυβεύουν, για όλα όσα θυσιάζουν, προκειμένου να προστατέψουν τον δασικό μας πλούτο». Ενδιάμεσα, η κυβέρνηση, και ο ίδιος, δεν έκανε τίποτα που να στηρίξει τους πυροσβέστες και τους πιλότους των αεροσκαφών. Τι κάνει η κυβέρνηση για να αποτρέψει την επόμενη «τραγωδία», δηλαδή το προδιαγεγραμμένο έγκλημα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ