ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
Σελ. /28
Αποενοχοποίηση εγκλήματος

Οι ήρωες πιλότοι της 383 Μοίρας μόνο από θρήνους και οδυρμούς των κυβερνώντων δεν έχουν ανάγκη (φωτ. από ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)
Οι ήρωες πιλότοι της 383 Μοίρας μόνο από θρήνους και οδυρμούς των κυβερνώντων δεν έχουν ανάγκη (φωτ. από ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)
Οδύνη, θρήνος, εθνικό πένθος, τρισάγια, επικήδειοι... Το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο ακόμα μια φορά. Μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν οι κυβερνώντες για τους «ήρωες» πυροσβέστες. Αιώνες τώρα το ίδιο παραμύθι. Φτάνει!

Το πόρισμα της νέας τραγωδίας είναι έτοιμο από καιρό. «Ανθρώπινο λάθος», «παράτολμοι χειρισμοί» του πιλότου, «απώλεια στήριξης»... Το αεροσκάφος ήταν καινούριο, άρα ποιος φταίει;

Πρόλαβε και έδωσε «γραμμή» ο Β. Πολύδωρας: «Τους λέμε να προσέχουν», δηλώνει ανερυθρίαστα, σε μια ξετσίπωτη προσπάθεια μετακύλησης των ευθυνών των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων στις πλάτες των ίδιων των θυμάτων.

Αυτό είναι το δικό τους «διά ταύτα». Στο απυρόβλητο η εγκληματική πολιτική και οι ηθικοί αυτουργοί.

Αμείλικτα όμως τα ερωτήματα: Ποιος φτάνει στα όρια των αντοχών τους ανθρώπους και τις μηχανές; Ποιος θεωρεί αναλώσιμες τις ανθρώπινες ζωές;

Ποιος προτιμά να σβήνει τις φωτιές, παρά να έχει ικανό μηχανισμό να τις προλαμβάνει; Ποιος δεν οργανώνει τις περιπολίες και αφήνει αφύλακτα τα δάση; Ποιος δίνει το δαυλό στους εμπρηστές, ανοίγοντας το δρόμο για την οικοπεδοποίηση των δασών;

Ποιος προτιμά να αγοράζει πολεμικά αεροπλάνα και όχι πυροσβεστικά; Ποιος αφήνει στην τύχη τους τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις; Ποιος ρίχνει τις ευθύνες στον κακό καιρό για τις πυρκαγιές και συνεχίζει, σα να μη συμβαίνει τίποτα, την ίδια δασοκτόνα πολιτική;

Ο δικομματικός καυγάς στήνεται πάντοτε για να συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες και τους υπαίτιους των προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων. Δείχνει τον ένοχο ή τον αθωώνει η επικοινωνιακή πρόταση για σύγκληση των πολιτικών αρχηγών;

Ποιος εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει το μονόδρομο για τη σωτηρία των δασών; Την κατάργηση, δηλαδή, των αντιδασικών νόμων, τη δήμευση των περιουσιών των «ιδιοκτητών» δασών, τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας;

Δεν υπάρχουν πορίσματα εδώ και δεκαετίες που ουδέποτε εφαρμόστηκαν; Το ΠΑΣΟΚ ήξερε, αλλά επέλεξε τους δασοκτόνους νόμους. Δεν ανήκει στους αθώους, αλλά στους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΟΔΥΝΗ ΚΑΙ «ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ»

ΠΕΝΘΟΣ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗ...«Πανελλήνια η οδύνη, ακόμη πιο βαρύ το πένθος που προσέδωσε στο φετινό μαύρο καλοκαίρι η χθεσινή τραγωδία. Αλλοι δύο νέοι άνθρωποι, ο σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης και ο υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης, βρήκαν τον θάνατο την ώρα του καθήκοντος, όταν το Καναντέρ με το οποίο επιχειρούσαν, συνετρίβη στα Νέα Στείρα Ευβοίας την ώρα της κατάσβεσης. Τραγική ειρωνεία: Λίγες ώρες πριν από το συμβάν έμπειρος πιλότος πυροσβεστικού αεροσκάφους, μιλώντας στην "Κ", κατέθεσε τον φόβο του "αφού πιλότοι και μηχανήματα έχουν καταπονηθεί επικίνδυνα"» (από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΤΟ «ΠΟΡΙΣΜΑ»... «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βυρ. Πολύδωρας δήλωσε χθες στο "Βήμα" ότι "δεν υπήρχε καμία ενημέρωσή μας, ούτε ένα χαρτί, ούτε ένα τηλέφωνο για οποιοδήποτε πρόβλημα στις πτήσεις των αεροσκαφών ή για κόπωση των πιλότων. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις μας, το αεροπλάνο έπεσε γιατί κατέβηκε πολύ χαμηλά πάνω από τη φωτιά που κατέκαιγε σπίτια, δεν είχε λόγω της θερμότητας πυκνό αέρα και έτσι απώλεσε τη στήριξή του..."» (Β. Γ. Λαμπρόπουλος - ΒΗΜΑ).

...ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ: «Σε απώλεια στήριξης, η οποία μπορεί να επήλθε είτε λόγω τεχνικού προβλήματος είτε από ανθρώπινο λάθος, οφείλεται η συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους Καναντέρ CL-415, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο των δύο χειριστών του. Οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας που εξέτασαν ήδη χθες τα συντρίμμια του μοιραίου Καναντέρ στα Στύρα Ευβοίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η απώλεια στήριξης να ήταν συνέπεια "κρατήματος" των μηχανών του αεροσκάφους» (Λ. Δημάκας - Στ. Βραδέλης - ΝΕΑ).

ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ...«Πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής λειτουργούν οι χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών τις τελευταίες εβδομάδες, που τα μέτωπα των πυρκαγιών ανοίγουν το ένα μετά το άλλο σε όλη τη χώρα. Για τους ήρωες πιλότους το χθεσινό δυστύχημα στα Στύρα Ευβοίας, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε δύο συναδέλφους τους, ήταν το "χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου". Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και μαρτυρίες πιλότων, τα 22 Καναντέρ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.500 ώρες πτήσης για αποστολές κατάσβεσης πυρκαγιών από 1 έως 22 Ιουλίου» (από το βασικό θέμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΡΑΓΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΑΣΟΚΤΟΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΥΣΙΑΣ.

ΤΟ ΕΘΝΟΣ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΛΥΓΙΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΘΑΝΑΤΟΙ - ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΒΑΡΥΣ ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ.

Η ΑΥΓΗ: ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΝΤΕΡ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΙΛΑΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΕΡΑΣ ΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΚΑΛΟΠ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΩΝ ΣΗΜΙΤΙΚΩΝ.

ΕΣΤΙΑ: ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ Η ΝΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Φιλικός» διακανονισμός. «Σε συμβιβασμό μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας φαίνεται να οδηγεί η μεγάλη και καθαρή νίκη του ισλαμικού κόμματος AKP στις εκλογές της Κυριακής. Στα παρασκήνια αναζητείται ήδη το πρόσωπο του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής όπως εντόνως φημολογείται στην Αγκυρα (από την πρώτη σελίδα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

Οι «μπίζνες» συνεχίζονται (1)... «Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας θα εγκαινιάσουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, τελικά, τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου στα Υψαλα της Τουρκίας. Ως τότε θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Τουρκία και θα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Η διπλωματική προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει ανάμεσα στα δύο πρωθυπουργικά γραφεία και η βούληση του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από τις εκλογές, για να εκφράσει την υποστήριξή του στον ομόλογό του κ. Κ. Καραμανλή, παραμένει ισχυρή, όπως έλεγαν στον ΕΤ αρμόδιες πηγές» (Αγγελική Σπανού - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Οι «μπίζνες» συνεχίζονται (2)... «Ως κομβική καταγράφεται από τους οικονομικούς παράγοντες της Τουρκίας η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να δώσει άδεια για τη δημιουργία δυο υποκαταστημάτων στη Ziraat Bank, που είναι την τελευταία τριετία η πιο κερδοφόρα τράπεζα της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τ. Μπιλγκίν, προέδρου της Διεύθυνσης Οργάνωσης Ελέγχου των Τουρκικών τραπεζών, μετά από την κατοχή από ελληνικές τράπεζες ποσοστού περίπου 4% του τουρκικού τραπεζικού συστήματος, ήταν λογικό το επακόλουθο της αδειοδότησης της Ziraat. Η Ziraat Bank αποτελεί ουσιαστικά την Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας με έτος ίδρυσης το 1863. Τα καταστήματά της φθάνουν τα 1.146» (από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Καφενοκουβέντες... «Στους ανά την Ελλάδα καφενέδες λοιπόν η συζήτηση έχει ανάψει... Οι πολίτες την κυβέρνηση αποδοκιμάζουν, τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν ανοιχτά, όμως από το ΠΑΣΟΚ δεν πείθονται ακόμη και τη διαμαρτυρία τους απειλούν να την εκφράσουν διά των μικρών» (Α. Καρακούσης - ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ