ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Αντίθετο το σερβικό Κοινοβούλιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Το σερβικό Κοινοβούλιο σε μια ειδική συνεδρίαση ενέκρινε αργά το βράδυ της Τρίτης απόφαση με την οποία εκφράζει την αντίθεση της χώρας σε κάθε ελιγμό για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με 217 ψήφους υπέρ, μόλις 12 κατά και 3 από τους 232 παρόντες βουλευτές επί συνόλου 250 δήλωσαν απόντες. Η συγκεκριμένη απόφαση επιβεβαιώνει ότι κάθε προσπάθεια να διαχωριστεί το Κοσσυφοπέδιο από τη χώρα θα αποτελέσει παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής.

Η απόφαση του σερβικού Κοινοβουλίου έρχεται λίγες ώρες πριν από την επανέναρξη των εργασιών της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) που ξεκίνησαν χτες στη Βιέννη για την έναρξη νέας φάσης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σερβία και στους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου.

Στο μεταξύ, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, ο οποίος υποστηρίζει την ανεξαρτησία της σερβικής αυτής επαρχίας, δήλωσε χτες στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο «Yle» ότι η αποστολή του έχει τελειώσει. Παράλληλα, με επιστολή που σχεδιάζει να αποστείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, θα ζητήσει να εκτίσουν την ποινή τους στις σερβικές φυλακές όσοι Σέρβοι έχουν καταδικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ρασίμ Λιάγιτς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητείται ... πρόεδρος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ετοιμος να διεκδικήσει ξανά τον προεδρικό θώκο δήλωσε χτες ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η υποψηφιότητα Γκιουλ για την προεδρία αποτέλεσε το «μήλον της έριδος», που οδήγησε στις εκλογές της 22ας Ιούλη και εξακολουθεί να αποτελεί ενδεχόμενο για το ΑΚΡ, όπως δήλωσε ο ίδιος, καθώς «κανείς δεν μπορεί να θέτει τους άλλους υπό πολιτική απαγόρευση».

Ο Α. Γκιουλ επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση του κόμματός του για το χρίσμα, αφού θα προηγηθούν διαβουλεύσεις με τις άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, προς αναζήτηση ενδεχόμενης λύσης, με τους αναλυτές να θεωρούν πιθανότερη συμμαχία του Ρ. Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), αντί του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που αντιτίθεται στην υποψηφιότητα.

Στο στρατόπεδο του CHP επικρατεί ιδιαίτερη ένταση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών με μία μερίδα στελεχών του κόμματος να απαιτούν την παραίτηση του Ντενίζ Μπαϊκάλ, καταδεικνύοντάς τον ως υπεύθυνο της ήττας, καθώς ήταν και ο εμπνευστής της απουσίας από το Κοινοβούλιο κατά την απόπειρα εκλογής προέδρου, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η ψηφοφορία. Ο ίδιος απαντά ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς διατήρησε το ποσοστό του κόμματος.

Προκλητική είναι η στάση των αρθρογράφων και των στελεχών που πρόσκεινται στον Μπαϊκάλ, που αποδίδουν τη νίκη του ΑΚΡ στην «αγραμματοσύνη» των Τούρκων, κατηγορώντας τους ψηφοφόρους για πελατειακές σχέσεις, λες και το κόμμα τους δεν ακολουθεί ανάλογη πολιτική...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τουρκικές δικαστικές αρχές, δίκτυο απόστρατων αξιωματικών, που εξαρθρώθηκε τον περασμένο μήνα, σχεδίαζε τη δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ανάκριση αναφέρουν ότι στοιχεία βρέθηκαν στον υπολογιστή του προέδρου του «Συλλόγου των Εθνικών Δυνάμεων» Μπεκίρ Οζτούρκ, ενώ εικάζεται ότι η ίδια οργάνωση σχεδίαζε δολοφονικές επιθέσεις και εναντίον του Πατριάρχη των Αρμενίων Μεσρόπ Μουταφιάν και του επιχειρηματία Ισαάκ Αλατόν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΡΑΝΑ - ΡΩΜΗ - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές τόσο στην Αλβανία, τη Σλοβακία, όσο και στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και την Ιταλία (με 3 νεκρούς), καταστρέφοντας μεγάλες δασικές εκτάσεις.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χτες από το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Ρουμανία, ανεβάζοντας στα 33 τα θύματα από την περασμένη βδομάδα.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Περίπου 10.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό στη Βαρκελώνη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, χωρίς όμως ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί τι προκάλεσε τη γενική συσκότιση.

ΜΙΛΑΝΟ.-- Πέντε ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στις ιταλικές Αλπεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

ΣΟΥΚΡΕ.-- Στη νότια περιοχή της Βολιβίας, οι αντιδραστικές δυνάμεις, που δε θέλουν να προχωρήσουν οι φιλολαϊκές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του Εβο Μοράλες, διοργάνωσαν χτες συγκέντρωση. Το αίτημα που προβάλλουν είναι να αλλάξει να γίνει η συγκεκριμένη πόλη πρωτεύουσα της χώρας. Φυσικά, ο ουσιαστικός λόγος είναι να μπλοκάρουν τη Συντακτική Συνέλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν, σε επίθεση με ρουκέτες στην πόλη Μπανού, του Πακιστάν, πλήττοντας μία αγορά, το σπίτι ενός αξιωματούχου και ένα ξενοδοχείο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδώσει την επίθεση σε ισλαμιστές, ενώ γύρω από την πόλη επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ορκίστηκε χτες η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ινδίας, η Πρατίμπχα Πατίλ, υποσχόμενη να τηρεί το Σύνταγμα και να αφοσιωθεί στον ινδικό λαό. Η 72χρονη έλαβε τα 2/3 του Κολεγίου των Εκλεκτόρων και δημιούργησε κάποιες ελπίδες για βελτίωση της θέσης της γυναίκας στη χώρα...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης καταδικάστηκε ο διευθυντής του ανθρακωρυχείου και σε 20 χρόνια φυλάκιση ο ιδιοκτήτης, στη δίκη για την έκρηξη, που είχε ως αποτέλεσμα 26 νεκρούς, στην πόλη Λινφέν, της κινεζικής επαρχίας. Οπως αναφέρθηκε, το ανθρακωρυχείο αγνόησε εντολή των αρχών να διακόψει τη λειτουργία του για ελέγχους ασφαλείας, μετά και τη θανατηφόρο έκρηξη που είχε σημειωθεί σε κοντινό ορυχείο το Μάρτη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υπερχείλισε και ο Τάμεσης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκατοντάδες σπίτια στην πανεπιστημιούπολη της Οξφόρδης εκκενώθηκαν χτες εξαιτίας της υπερχείλισης του Τάμεση, καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 χρόνων, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν και άλλες βροχοπτώσεις.

Στο Γκούσεστερ, περίπου 350.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς υδροδότηση, ενώ οι αγρότες τονίζουν ότι έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό οι σοδειές τους και τις ίδιες απώλειες έχουν και οι κτηνοτρόφοι σε ορισμένες περιοχές. Το Εθνικό Συνδικάτο των Αγροτών κάνει λόγο για απώλεια περίπου 1.100 προβάτων μόνο σε τρία αγροκτήματα της Κεντρικής Αγγλίας, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμάται ότι θα κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις περίπου 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΙΣΡΑΗΛ
Νέα επ' αόριστον γενική απεργία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Παρέλυσαν, χθες, δημόσιες και διοικητικές υπηρεσίες, σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, λιμάνια, μουσεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα από την επ' αόριστον γενική απεργία που άρχισε, από χθες τα ξημερώματα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών - Χισταντρούτ. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία, καθώς και οι υπηρεσίες υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, ενώ για τουλάχιστον 24 ώρες συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και στις κρατικές αερογραμμές «Ελ Αλ».

Η απεργία κηρύχτηκε μετά την κατάρρευση ενός ακόμη γύρου διαπραγματεύσεων της Χισταντρούτ με την ισραηλινή κυβέρνηση. Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι η αύξηση των μισθών και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Είναι η τρίτη γενική απεργία που πραγματοποιείται φέτος στο Ισραήλ, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων, παρά μόνον υπαναχωρεί προς στιγμήν μετά από τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

ΡΩΣΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα κόντρα με αιχμές Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.--

Για «αποικιακή νοοτροπία» κατηγόρησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Βρετανία και την πρότασή της να τροποποιηθεί το ρωσικό Σύνταγμα - το οποίο απαγορεύει στις ρωσικές αρχές να εκδίδουν Ρώσους πολίτες - ώστε να εκδοθεί ο Αντρέι Λουγκοβόι στη Βρετανία, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινένκο.

Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η Ρωσία διεκδικεί ρόλο στην πυραμίδα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ότι ...απαιτεί σεβασμό, ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας σε μέλη της προσκείμενης σ' αυτόν νεολαιίστικης οργάνωσης «Νάσι», με έντονο ύφος είπε πως «ξέχασαν ότι η Βρετανία δεν είναι πλέον αποικιακό κράτος. Δόξα τω θεώ που η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ βρετανική αποικία».

Και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 30 άνθρωποι που καταζητούνται από τις ρωσικές αρχές με την υποψία για συμμετοχή σε πολύ σοβαρά εγκλήματα και κρύβονται στο Λονδίνο. Ποτέ δε σχεδίασε (σ.σ. η Βρετανία) να τους εκδώσει». Αναφερόμενος στην πρόταση να αλλάξει η Ρωσία το Σύνταγμά της, υπογράμμισε ότι «δίνει μάλιστα συμβουλές, που, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν προσβολή για το λαό μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ