ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Λουτρό αίματος από τους ΝΑΤΟικούς

Από τις τελευταίες επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών κατοχικών

Associated Press

Από τις τελευταίες επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών κατοχικών
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Πάνω από 70 άμαχοι - πολίτες έχασαν χτες τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιθέσεων των κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων, στις επαρχίες Χελμάντ και Ουρουζγκάν, ενώ συνεχίζεται η ομηρία των 22 Νοτιοκορεατών από τους Ταλιμπάν.

Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις χτες πραγματοποίησαν δύο πολύνεκρες αεροπορικές επιθέσεις, με θύματα αμάχους, μη διστάζοντας να πλήξουν ακόμα και σπίτια, ενώ όταν ερωτήθηκε ο αντιστράτηγος Τσάρλι Μάγιο, απάντησε ότι η Isaf επιβεβαιώνει ότι πραγματοποιεί εκτεταμένες επιθέσεις, ωστόσο δεν έχει πληροφορίες για το θάνατο αμάχων. Υποστήριξε δε, όντας προκλητικός, ότι οι νεκροί είναι Ταλιμπάν, οι οποίοι επειδή δε φορούν στολή, ώστε να ξεχωρίζουν, φέρονται ως πολίτες για τη δημιουργία εντυπώσεων!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επίθεση της επαρχίας Χελμάντ, στην πόλη Γκέρεσκ, περίπου 60 πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά το βομβαρδισμό και 20 ακόμα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, ενώ στο Σαρ Σένο της επαρχίας Ουρουζγκάν, οι νεκροί ανέρχονται στους 15.

Στο μεταξύ μετά και τη λήξη του χτεσινού τελεσιγράφου των Ταλιμπάν, για τους 22 εν ζωή Νοτιοκορεάτες, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι δε θα δοθεί νέα προθεσμία και καλούν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να συνεργαστεί, απελευθερώνοντας ισάριθμους δικούς τους κρατούμενους, ενώ σημειώνουν ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν στην εκτέλεση των ομήρων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Δημιουργία κλίματος» ενόψει επίσκεψης Ράις

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Η επιμονή στην κατοχή απειλεί την εθνική μας ύπαρξη και τη διεθνή μας εικόνα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο Χαΐμ Ραμόν τάχθηκε υπέρ μιας ευρείας αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δ. Οχθη και της διατήρησης μόνο των μεγάλων εποικισμών. Προτείνει, επίσης, να αναπτυχθούν στρατιώτες του ΝΑΤΟ σε περιοχές που θα εγκαταλείψει το Ισραήλ.

Είναι η πρώτη φορά που τόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης μιλά για μεγάλη αποχώρηση από τη Δ. Οχθη, μετά τον Αριέλ Σαρόν. Οι δηλώσεις Ραμόν ήρθαν να συμπληρώσουν δημοσίευμα του ισραηλινού Τύπου που υποστήριζε ότι ο Ολμέρτ επιθυμεί να υπάρξει διακήρυξη αρχών που θα προβλέπει, εκτός όσων δήλωσε ο Ραμόν, την ανταλλαγή εδαφών για να διατηρηθούν οι εποικισμοί στη Δυτική Οχθη, η κατάληξη ενός καθεστώτος στην ανατολική Ιερουσαλήμ που θα επιτρέψει στους Παλαιστινίους να τη χρησιμοποιούν ως πρωτεύουσα και κατασκευή σήραγγας που θα συνδέει Δ. Οχθη και Γάζα. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες μέρες πριν τη νέα επίσκεψη στην περιοχή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση απέσυρε από τη Χεβρώνα έναν ολόκληρο λόχο μετά από καταγγελία ότι σε περιπολία επιτάχθηκε ένα ταξί και πυροβολήθηκε άνευ λόγου Παλαιστίνιος άμαχος, που νοσηλεύεται. Ανάκριση διεξάγεται σε όλο το τάγμα που στρατοπεδεύει στην περιοχή.

Τέλος, την παραίτησή του υπέβαλλε και ο αρχηγός του Ναυτικού, ναύαρχος Νταβίντ Μπεν Μπράουν, μετά από 37χρονη θητεία, επικαλούμενος ότι πλησιάζει η λήξη της, ούτως ή άλλως. Πληροφορίες, πάντως, ήθελαν και τον Μπράουν να είναι «παράπλευρη απώλεια» της κάκιστης εικόνας του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο στο Λίβανο, καθώς ρουκέτα της «Χεζμπολάχ» έπληξε ισραηλινό πλοίο (σκοτώθηκαν 4 ναύτες και τραυματίστηκαν δεκάδες) γιατί δεν είχε ενεργοποιηθεί το αντιπυραυλικό σύστημα επειδή δεν κρίθηκε αναγκαίο.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκληρή μάχη στη σιιτική Καρμπάλα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πολύωρες και σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες, στη σιιτική πόλη Καρμπάλα, νοτίως της πρωτεύουσας. Πυροδοτήθηκαν όταν κατοχικά στρατεύματα και ιρακινά εισήλθαν στην πόλη και στις συνοικίες που ελέγχουν οι ένοπλοι του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ για να συλλάβουν, όπως ανακοινώθηκε, ένα στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσής του «Στρατός του Μεχντί», ύποπτο για βομβιστικές επιθέσεις.

Της σύλληψης ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με ενόπλους του «Στρατού του Μεχντί» και τα αμερικανικά στρατεύματα κάλεσαν ενισχύσεις από αέρος, ελικόπτερα και αεροπλάνα, που έπληξαν κατοικημένη περιοχή. Συνολικός επίσημος απολογισμός είναι 17 νεκροί και 25 τραυματίες, με τις τοπικές αρχές να επιμένουν ότι μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και άμαχοι. Αμερικανοί αξιωματικοί άφηναν να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση «κομμάτια του Στρατού του Μεχντί να έχουν αυτονομηθεί και να μην ελέγχονται πλήρως από τον Σαντρ», υπονοούμενο που και ο ίδιος είχε αφήσει παλαιότερα.

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιέσεις προς Μπαϊκάλ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Κίνημα κατά του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, (CHP) Ντενίζ Μπαϊκάλ, ετοιμάζονται να δημιουργήσουν οι αντίπαλοί του, μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις εκλογές, επιδιώκοντας αλλαγές στην ηγεσία. Μεταξύ των πολέμιων του Μπαϊκάλ, που επιθυμούν την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του CHP, περιλαμβάνονται στελέχη του κόμματος που σχεδιάζουν εκδηλώσεις εναντίον του με την πρώτη να πραγματοποιείται σήμερα, μπροστά στα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος. Εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν μέχρι και την παραίτησή του, όπως τονίζουν οι ενορχηστρωτές τους.

Συνέντευξη υπέρ της παραίτησης Μπαϊκάλ, έδωσε χτες και ο δήμαρχος της περιοχής Σισλί στην Κωνσταντινούπολη Μουσταφά Σαριγκιούλ, από τους βασικούς εσωκομματικούς του αντιπάλους. «Ηλθε η ώρα να εγκαταλείψετε τις θέσεις σας, μην καθυστερείτε», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους «ηττημένους», εξηγώντας ότι δεν έχει προσωπικά με τον πρόεδρο αλλά ο Μπαϊκάλ έχει μεγάλο πρόβλημα με τους «συμπολίτες μας», δεδομένου ότι σε δημοσκοπήσεις μόνο το 40% των ψηφοφόρων του CHP τον θεωρεί ικανό για την προεδρεία του κόμματος.

Στο μεταξύ χτες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «CNN Turk», τέσσερα στελέχη του κουρδικού ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε έκρηξη στο βουνό Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν δεν έχουν γνωστοποιηθεί, προκειμένου να διευκρινιστεί αν οφειλόταν σε τουρκική επίθεση ή σε άλλους λόγους.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα ένταση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέος κύκλος έντασης φαίνεται να ξεκίνησε χτες στο Ερυθρό Τέμενος, στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν. Το Κόκκινο Τέμενος καταλήφθηκε ξανά, για κάποιες ώρες, από πιστούς, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία επίθεση αυτοκτονίας περίπου 600 μέτρα μακρύτερα, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι - εκ των οποίων οι επτά αστυνομικοί - να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 40 να τραυματιστούν. Στα πλαίσια της έντασης, που πυροδοτεί η εγκάθετη κυβέρνηση του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, χτες δολοφονήθηκε και ο τοπικός κυβερνητικός εκπρόσωπος της επαρχίας Μπαλουχιστάν, στα Βορειοδυτικά της χώρας, Ραζίκ Μπούκτι, σε επίθεση που δέχτηκε στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Κουέτα.

Οσον αφορά τους υπεύθυνους για τη νέα κατάληψη του Ερυθρού Τεμένους, οι απόψεις ήταν συγκεχυμένες, καθώς η αστυνομία κάνει λόγο για ένοπλους ισλαμιστές, ενώ άλλες πληροφορίες, αναφέρουν άοπλους πιστούς.

Το Κόκκινο Τζαμί, που θα λειτουργούσε ξανά από χτες, μετά το μακελειό που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους, έγινε τόπος σύγκρουσης ακόμα μία φορά και για το λόγο ότι κλήθηκε από την κυβέρνηση, να τελέσει την προσευχή της Παρασκευής, ο Μοχάμεντ Ασφά, ιμάμης από άλλο τέμενος της πόλης, ο οποίος εκδιώχθηκε από τους πιστούς, που εξοργισμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του Μουσάραφ και της κυβέρνησής του.

Μετά από αυτό, όσοι βρίσκονταν στο τέμενος, ανάρτησαν μαύρη σημαία με διασταυρούμενα ξίφη, σύμβολο του ιερού πολέμου... Η αστυνομία διέλυσε τους πιστούς με δακρυγόνα και προχώρησε σε 50 συλλήψεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ