ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απόλυτη σύμπλευση στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις

ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ.--

Οτι θα υπάρξει «ενίσχυση» των ήδη στενών σχέσεων Βρετανίας και ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, κατά τις συνομιλίες που είχαν στο Καμπ Ντέιβιντ, διαψεύδοντας όσους «επιθυμούσαν» διακαώς να δουν μία αλλαγή πλεύσης της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας υπό τη νέα διακυβέρνηση Μπράουν.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται και η συνεργασία θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Μπράουν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ενώ ο Μπους από την πλευρά του τόνισε ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας «αντιλαμβάνεται το στοίχημα» που παίζεται στο Ιράκ. Οσον αφορά στο ζήτημα του Ιράν, Μπράουν και Μπους συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμά της. Επίσης, συμφώνησαν να «εντείνουν» τις πιέσεις τους προκειμένου να τερματιστεί η ...κρίση στο Νταρφούρ.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Μπράουν είχε εκθειάσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» τονίζοντας ότι ο κόσμος οφείλει πολλά στις ΗΠΑ...

Πρόκειται για τον «πόλεμο» που είναι το κύριο εργαλείο για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και τη συρρίκνωση των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Σε αυτό εντάσσεται και η έγκριση με μεγάλη πλειοψηφία από το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με το οποίο ενεργοποιούνται πολλές από τις εισηγήσεις της επιτροπής που ερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και προβλέπει μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε αμερικανικές πόλεις με «σοβαρό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης». Επίσης, αξιώνει από τις αρχές των αεροδρομίων να αρχίσουν έλεγχο όλων των αποσκευών σε επιβατικές και εμπορικές πτήσεις σε διάστημα πέντε ετών.

Τέλος, ο Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο να αναθεωρήσει νόμο για την ασφάλεια προκειμένου να μη σταματήσουν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής πολιτικής των ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες, τα νερά των οποίων κατέκλυσαν ανθρακωρυχείο στην Κεντρική Κίνα, στην περιφέρεια Σανζιάν, παγιδεύοντας στις στοές του 69 εργάτες.

ΣΑΝΤΑ ΚΡΟΥΖ ΝΤΕ ΤΕΝΕΡΙΦΕ.-- Περίπου 2.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από δύο τουριστικές πόλεις στα Κανάρια Νησιά καθώς μαινόταν πυρκαγιά σε δασική έκταση καίγοντας χιλιάδες στρέμματα.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Πυρκαγιές που μαίνονται σε μια σειρά από περιοχές της Νότιας Αφρικής έχουν αφήσει πίσω τους 18 νεκρούς και σημαντικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ.-- Εκτεταμένες πλημμύρες έχουν προκαλέσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις, εξαιτίας των μουσώνων, σε πολλές χώρες της Νότιας Ασίας, με 50 νεκρούς στο Νεπάλ, 25 στο Μπαγκλαντές, 15 στην ανατολική Ινδία, ενώ εκατομμύρια άλλοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Δουλεμπόριο, βιασμούς ακόμη και κρούσματα κανιβαλισμού διαπιστώνει έκθεση ειδικών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ταραχώδη επαρχία του Νότιου Κίβου στη ΛΔ Κονγκό. Η επικεφαλής των ερευνητών του ΟΗΕ, Γιακίν Ερτούκ, που υπέβαλε την έκθεση μετά από επιτόπιες έρευνες 11 ημερών, δήλωσε με αποτροπιασμό πως διαπίστωσε απίστευτες φρικαλεότητες σε βάρος γυναικόπαιδων.

ΟΑΧΑΚΑ.-- Κινητοποιήσεις και μποϊκοτάζ του ετήσιου γιορτασμού της Guelaguetza, του ιθαγένικου πολιτισμού, από τη Συνέλευση του Λαού του Οαχάκα-ΑΡΡΟ με κύριο αίτημα την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκιση των «πολιτικών κρατουμένων» της εξέγερσης της Οαχάκα.

ΜΕΞΙΚΟ.-- Ο Λαϊκός Επαναστατικός Στρατός (EPR) με ανακοίνωσή του ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ομοσπονδιακής φυλακής στο Κόρσο, στη νότια Πολιτεία των Τσιάπας. Ο EPR είχε ανατινάξει αγωγούς πετρελαίου στην επαρχία Γκερέρο, νωρίτερα αυτό το μήνα.

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Νέα ταυτοποίηση γονιδίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Μετά από περίπου 30 χρόνια ερευνών, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες ταυτοποίησαν δύο νέα γονίδια που συνδέονται με την εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Πρόκειται για γονίδια που παράγουν μια ποικιλία του υποδοχέα της ιντερλευκίνης-7 (IL7R) και της ιντερλευκίνης-2 (IL2R). Η ανακάλυψη δεν αναμένεται να οδηγήσει σε γονιδιακά τεστ που θα «προβλέπουν» ισχυρές πιθανότητες εκδήλωσης αυτής της αυτοάνοσης ασθένειας καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχουν άλλα 50 ως 100 γονίδια που συνδέονται με τη συγκεκριμένη ασθένεια. Ωστόσο, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως η νόσος (που καταστρέφει τη μυελίνη και τα νευρικά κύτταρα) συνδέεται με «ελαττωματικά» γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες εμποδίζουν τον οργανισμό να επιτεθεί στον εαυτό του.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Γερμανός ο απεσταλμένος της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο χτεσινός διορισμός του Γερμανού διπλωμάτη Βόλφγκανγκ Ισινγκερ ως απεσταλμένου της ΕΕ στις νέες συνομιλίες (διάρκειας 120 ημερών) για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου δε φάνηκε να αλλάζει ούτε στο ελάχιστο τις γνωστές θέσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών. Το Βελιγράδι υποδέχτηκε την εξέλιξη στωικά θεωρώντας ως «νίκη» την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα διαβεβαίωνε πως δεν υποχωρεί ούτε βήμα από το στόχο ανεξαρτησίας της επαρχίας ούτε θα ανεχθεί άλλες καθυστερήσεις...

Ο Γερμανός διπλωμάτης θεωρείται έμπειρος επί των τεκμαινόμενων στα Βαλκάνια (είχε συμμετάσχει και στις συνομιλίες για τη συνθήκη Ντέιτον στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη), καλός συνομιλητής των Αμερικανών, θετικά προσκείμενος υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αλλά «επαγγελματίας» που δε θα τορπιλίσει το κλίμα των επικείμενων συνομιλιών (υπό την αιγίδα της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο) με δηλώσεις υπέρ ή κατά του Βελιγραδίου και της Πρίστινας...

Η Ρωσία ανακοίνωσε χτες πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιον θα διορίσει ως απεσταλμένο της στις επικείμενες συνομιλίες για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Σε «ελεύθερη πτώση» οι «Φιλελεύθεροι»

ΤΟΚΙΟ.--

Κόμματα της αντιπολίτευσης και ιαπωνικά ΜΜΕ καλούν τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίντζο Αμπε σε παραίτηση και προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών μετά τη σαρωτική ήττα που υπέστη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής για την ανανέωση των 121 εκ των 245 εδρών της Ανω Βουλής. Ωστόσο, ο Αμπε επιμένει πως θα παραμείνει στην εξουσία για να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις» (ή μήπως τα σκάνδαλα που έχουν μεταξύ άλλων «βουλιάξει» τα ιαπωνικά ασφαλιστικά ταμεία;)...

Επίσημα εκλογικά αποτελέσματα που επικαλούνται ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του πρωθυπουργού και ο κυβερνητικός του εταίρος, το βουδιστικό κόμμα «Νέο Κομέιτο» κατέλαβαν μαζί 46 έδρες. Το αντιπολιτευόμενο (αλλά εξίσου συντηρητικό και με την ίδια ιμπεριαλιστική ατζέντα) «Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας» διπλασίασε τις έδρες του σε 60 καταφέροντας να έχει την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα φέρεται να χάνει δύο έδρες και το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» μία.

ΤΣΕΧΙΑ
Νέα αντικομμουνιστική επίθεση

Ομάδα Τσέχων γερουσιαστών, με επικεφαλής τον Μάρτιν Μάιστρισικ κατέθεσε την Παρασκευή 27 Ιούλη μια νέα πρόταση για την ένταξη στον Ποινικό Κώδικα της χώρας σχετικής απαγόρευσης της «προπαγάνδας του κομμουνισμού και της χρήσης των κομμουνιστικών συμβόλων». Αυτό γράφει στην ιστοσελίδα του το «Radio Praga», που προσθέτει ότι ανάλογη πρόταση είχε απορριφθεί το Μάρτη του 2006, όμως, όπως εκτιμά η ίδια πηγή, σήμερα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτή η συγκεκριμένη αντικομμουνιστική επίθεση, εξαιτίας της αλλαγής του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στη Γερουσία υπέρ των παραδοσιακών δεξιών δυνάμεων.


Ι.Π.

ΙΝΔΙΑ
Λαϊκή διαδήλωση με 8 νεκρούς

ΜΟΥΝΤΙΓΚΟΝΤΑ.--

Αιματηρή ήταν η διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου στην πόλη Μουντιγκόντα στο κρατίδιο Αντρα Πραντές, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών σκοτώνοντας 8 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και ένα φοιτητή. Τη διαδήλωση είχαν οργανώσει από κοινού το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας και 195 μαζικές οργανώσεις στα πλαίσια της καμπάνιας για στέγαση και γη για τους φτωχούς. Την Κυριακή, οργισμένοι Ινδοί παρέταξαν τις σορούς των νεκρών έξω από τα κυβερνητικά γραφεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό) με ανακοίνωσή του καταδικάζει έντονα το θάνατο των 8 ανθρώπων και αναφέρει ότι «αντί να συζητήσει και να λύσει τα προβλήματα, η κυβέρνηση της Αντρα Πραντές κατέφυγε σε βίαιες επιθέσεις ενάντια στο λαό. Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά (...) και χιλιάδες κατέληξαν στη φυλακή». Επισημαίνει επίσης ότι σημαντικά στελέχη του κόμματός του, που πραγματοποιούν απεργία πείνας, συνελήφθησαν την Παρασκευή το βράδυ.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) απαιτεί από την κυβέρνηση του κρατιδίου να εκπληρώσει τα αιτήματα και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στους αστυνομικούς που είναι υπεύθυνοι για τους θανάτους, ενώ ζητά αποζημιώσεις για τις οικογένειες των νεκρών και καλεί τις δυνάμεις του σε ολόκληρη τη χώρα να διαμαρτυρηθούν ενάντια σ' αυτήν την κτηνώδη αστυνομική πράξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ