ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πάνω από 8 εκατομμύρια σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Η Τουρκία είναι έτοιμη να εισβάλει στο Β. Ιράκ, δηλώνει συνεργάτης του Ερντογάν

Ιρακινές μάνες εκλιπαρούν για λίγα τρόφιμα. Η κατοχή έχει χειροτερεύσει τη ζωή του λαού

Associated Press

Ιρακινές μάνες εκλιπαρούν για λίγα τρόφιμα. Η κατοχή έχει χειροτερεύσει τη ζωή του λαού
ΒΑΓΔΑΤΗ-AMAN-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η ειρήνη και η ευημερία της κατοχής σε αριθμούς: Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια Ιρακινοί χρειάζονται αμέσως βοήθεια. Από αυτούς, τέσσερα εκατομμύρια διατρέφονται ελλιπώς, δύο εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι εντός του Ιράκ και άλλα δύο εκατομμύρια είναι πρόσφυγες.

Η ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας πλήττει το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού σύμφωνα με έκθεση της Oxfam και άλλων 200 ιρακινών ΜΚΟ, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Η ομάδα του πληθυσμού που πλήττεται βαρύτερα είναι τα παιδιά. Το 2007 το 28% των παιδιών υποσιτίζονται ενώ το 92% των παιδιών του Ιράκ αντιμετωπίζουν ποικίλες μαθησιακές δυσκολίες.

Την ίδια στιγμή στον απόηχο των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ασίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από επιθέσεις δεν έλειψαν παρά τα ειδικά μέτρα ασφαλείας ενώ ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ιράκ Γουνίς Μαχμούντ κάλεσε τις ΗΠΑ να φύγουν από το Ιράκ. Πάντως σε επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του Ιράκ, την Κυριακή σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και 66 Ιρακινοί ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 63. Χτες τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην πλατεία Ταϊράν, σημαντικό κέντρο των δημόσιων συγκοινωνιών της Βαγδάτης.

Οι τουρκικές δυνάμεις είναι έτοιμες να διεξάγουν επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ στο έδαφος του Ιράκ όπου έχει καταφύγει, είπε σε συνέντευξή του στην «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» ο Εγκεμέν Μπαγίς, στενός συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εισβάλει στο Ιράκ ακόμη και εάν αυτή η κίνησή της τη φέρει σε σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, η οποία φοβάται να μην αποσταθεροποιηθεί πολιτικά το κουρδικό βόρειο Ιράκ. «Δε θα διστάσουμε και δε θα ζητήσουμε την άδεια κανενός» κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

  • Χτες το βράδυ επίσης ο επιτελάρχης του τουρκικού στρατού Γιασάρ Μπουγιάκανιτ, στην πρώτη του παρέμβαση μετά τις εκλογές, δήλωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χορός δισ. δολαρίων...

...ενόψει της περιοδείας Ράις - Γκέιτς

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με υποσχέσεις για στρατιωτική «βοήθεια» αρκετών δεκάδων δισ. δολαρίων σε πέντε αραβικές χώρες, με στόχο την προώθηση του ιμπεριαλιστικού σχεδίου της λεγόμενης μεγάλης «Μέσης Ανατολής» και με άλλοθι τον περιορισμό αφ' ενός της επιρροής της Αλ Κάιντα και του Ιράν στο Ιράκ, αφ' ετέρου της Χεζμπολάχ στο Λίβανο ξεκίνησαν χτες απ' την Ουάσιγκτον την τετραήμερη περιοδεία τους σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας και τεχνολογίας προς τους (Αραβες) εταίρους μας θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στον (Περσικό) Κόλπο έγραφε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ράις λίγο πριν την έναρξη της περιοδείας της... Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς απαντώντας στις επικρίσεις ορισμένων μελών του Κογκρέσου για την παροχή στρατιωτικής «βοήθειας» στη Σαουδική Αραβία (που σε άρθρο Αμερικανού αξιωματούχου στους Νιου Γιορκ Τάιμς είχε επικριθεί πως σαμποτάρει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ) είπε πως θα καθοριστεί «μετά από διαβουλεύσεις».

«Δυσαρέσκεια και κατάπληξη» για την παράλληλη κατά 25 % αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ (περίπου 30 δισ. δολάρια για την επόμενη δεκαετία) εξέφρασε χτες ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα. Αντίθετα, ο Ισραηλινός ομόλογός του Εχούντ Ολμέρτ εξέφρασε ικανοποίηση θεωρώντας ότι η εξέλιξη «θα εγγυηθεί» τη στρατιωτική και στρατηγική ανωτερότητα του Τελ Αβίβ έναντι των γειτόνων του...

Μέσα σ' όλα αυτά, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν χτες την είσοδο μερικών δεκάδων Παλαιστινίων προσφύγων που είχαν καταφύγει στην Αίγυπτο απ' το μεθοριακό θυλάκιο Ερεζ (μέσω Ισραήλ). Αποδέχτηκαν αίτημα του ΟΗΕ για την επιστροφή στη Δυτική Οχθη μερικών δεκάδων Παλαιστινίων προσφύγων απ' το Ιράκ. Δεν έλειψε ωστόσο, χτες το απόγευμα, ισραηλινή αεροπορική «αντιτρομοκρατική» επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας κατά Ι.Χ. αυτοκινήτου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε ατόμων. Ανάμεσά τους ήταν δύο μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ και ένα στέλεχος των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι ... «μικρότερες» βόμβες του ΝΑΤΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Βόμβες με μικρότερη ισχύ ...θα χρησιμοποιούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατά τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στο Αφγανιστάν, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αμάχων θυμάτων, που έχει προκαλέσει κατακραυγή τις τελευταίες βδομάδες εναντίον των ΝΑΤΟικών στρατιωτών, ανακοίνωσε με κυνισμό ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι «δεν είναι δυνατόν να μηδενιστεί ο αριθμός των αμάχων θυμάτων».

Χτες εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι 13 μέλη των αρχών ασφαλείας σκοτώθηκαν από επίθεση των Ταλιμπάν στον αυτοκινητόδρομο Καμπούλ - Κανταχάρ.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κρίση με την ομηρία των 22 Νοτιοκορεατών που έχουν απαχθεί στο Αφγανιστάν από ένοπλους Ταλιμπάν, καθώς δόθηκε νέο τελεσίγραφο και δύο μέρες παράταση - μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 1ης του Αυγούστου. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μαρατζουντίν Παθάν, κυβερνήτη της επαρχίας όπου απήχθησαν οι Κορεάτες, οι απαγωγείς συμφώνησαν σε επιπλέον συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 23 μαχητών που βρίσκονται σε φυλακές. Εντούτοις, η «Ντόιτσε Βέλε» ανέφερε χτες ότι ανακοίνωση των Ταλιμπάν έκανε λόγο για δεύτερο Νοτιοκορεάτη εκτελεσμένο. Στη Σεούλ μεταφέρθηκε χτες η σορός του Νοτιοκορεάτη πάστορα που είχε δολοφονηθεί την Πέμπτη. Τα ακριβή περιστατικά του θανάτου του παραμένουν ασαφή.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατάληψη τεμένους

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στην κατάληψη ενός τεμένους στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, στην πόλη Λακαράι, και τη μετονομασία του σε Ερυθρό Τέμενος - προφανώς από το Κόκκινο Τζαμί όπου προκλήθηκε μακελειό με το θάνατο πάνω από 100 ανθρώπων - προχώρησαν την Κυριακή περίπου 70 ισλαμιστές μαχητές, ενώ την ίδια στιγμή επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Η ένταση αυτή προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα αίσθηση της αποσταθεροποίησης σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου η εγκάθετη κυβέρνηση του στρατηγού Περβές Μουσάραφ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αμερικανικές πιέσεις για στρατιωτικές επιθέσεις και τη σύνδεση της αναπτυξιακής βοήθειας στην πρόοδο του Πακιστάν για καταστολή των «Ταλιμπάν» και της «αλ Κάιντα».

ΡΩΣΙΑ
Στήριξη στον Μαχμούντ Αμπάς

ΜΟΣΧΑ.-

Την υποστήριξη της Ρωσίας εξασφάλισε χτες ο Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια της 3ήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησής τους, σημείωσε χαρακτηριστικά: «σας στηρίζουμε ως νόμιμο ηγέτη της Παλαιστίνης και επαινούμε τις προσπάθειές σας που στόχο έχουν την αποκατάσταση του νόμου, για να επιτευχθεί η ενότητα ανάμεσα στον παλαιστινιακό λαό και η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας». Από τη μεριά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε σίγουρος ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προσφέρει τη στήριξή της «στον παλαιστινιακό λαό, στην παλαιστινιακή εθνική κυβέρνηση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η Ρωσία είναι μία φίλη χώρα, με μεγάλη επιρροή στην περιοχή και στο Κουαρτέτο για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία)», υπογραμμίζοντας ότι «η συμμετοχή της Μόσχας είναι πολύ σημαντική για εμάς».

Πάντως, στις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, ούτε ο Λαβρόφ ούτε ο Αμπάς αναφέρθηκαν στη «Χαμάς», και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αλλάξει τη θέση της από τον προηγούμενο μήνα όταν το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον Αμπάς και τη «Χαμάς» να εμπλακούν σε διάλογο για την επίλυση των μεταξύ τους ζητημάτων.

Σήμερα εξάλλου, αναμένεται συνάντηση του Μ. Αμπάς με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ