Τρίτη 31 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χορός δισ. δολαρίων...

...ενόψει της περιοδείας Ράις - Γκέιτς

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με υποσχέσεις για στρατιωτική «βοήθεια» αρκετών δεκάδων δισ. δολαρίων σε πέντε αραβικές χώρες, με στόχο την προώθηση του ιμπεριαλιστικού σχεδίου της λεγόμενης μεγάλης «Μέσης Ανατολής» και με άλλοθι τον περιορισμό αφ' ενός της επιρροής της Αλ Κάιντα και του Ιράν στο Ιράκ, αφ' ετέρου της Χεζμπολάχ στο Λίβανο ξεκίνησαν χτες απ' την Ουάσιγκτον την τετραήμερη περιοδεία τους σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας και τεχνολογίας προς τους (Αραβες) εταίρους μας θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στον (Περσικό) Κόλπο έγραφε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ράις λίγο πριν την έναρξη της περιοδείας της... Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς απαντώντας στις επικρίσεις ορισμένων μελών του Κογκρέσου για την παροχή στρατιωτικής «βοήθειας» στη Σαουδική Αραβία (που σε άρθρο Αμερικανού αξιωματούχου στους Νιου Γιορκ Τάιμς είχε επικριθεί πως σαμποτάρει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ) είπε πως θα καθοριστεί «μετά από διαβουλεύσεις».

«Δυσαρέσκεια και κατάπληξη» για την παράλληλη κατά 25 % αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ (περίπου 30 δισ. δολάρια για την επόμενη δεκαετία) εξέφρασε χτες ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα. Αντίθετα, ο Ισραηλινός ομόλογός του Εχούντ Ολμέρτ εξέφρασε ικανοποίηση θεωρώντας ότι η εξέλιξη «θα εγγυηθεί» τη στρατιωτική και στρατηγική ανωτερότητα του Τελ Αβίβ έναντι των γειτόνων του...

Μέσα σ' όλα αυτά, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν χτες την είσοδο μερικών δεκάδων Παλαιστινίων προσφύγων που είχαν καταφύγει στην Αίγυπτο απ' το μεθοριακό θυλάκιο Ερεζ (μέσω Ισραήλ). Αποδέχτηκαν αίτημα του ΟΗΕ για την επιστροφή στη Δυτική Οχθη μερικών δεκάδων Παλαιστινίων προσφύγων απ' το Ιράκ. Δεν έλειψε ωστόσο, χτες το απόγευμα, ισραηλινή αεροπορική «αντιτρομοκρατική» επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας κατά Ι.Χ. αυτοκινήτου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε ατόμων. Ανάμεσά τους ήταν δύο μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ και ένα στέλεχος των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ