ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΡΑΪΣ - ΓΚΕΪΤΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στοχοποιείται το Ιράν

Και πάλι η αλεπού βγήκε παγανιά (από τη χτεσινή συνάντηση Ράις με Αραβες συμμάχους της)

Associated Press

Και πάλι η αλεπού βγήκε παγανιά (από τη χτεσινή συνάντηση Ράις με Αραβες συμμάχους της)
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ - ΤΖΕΝΤΑ.--

Αφειδώς υποσχέσεις «περί αμέριστης βοήθειας προς τους συμμάχους» μοιράζουν η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, που βρίσκονται σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή προκειμένου να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Ουάσιγκτον και να αποσπάσουν νέες συγκεκριμένες υποσχέσεις για «βοήθεια στο Ιράκ» από τα αραβικά κράτη. Εντούτοις, οι πρώτες συναντήσεις τους έπεσαν στο κενό, καθώς οι «υποσχέσεις» αντιμετωπίστηκαν με επιφυλακτικότητα.

Αντιπρόσωποι από εννέα χώρες συναντήθηκαν στο θέρετρο της Αιγύπτου Σαρμ Ελ Σέιχ προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του Ιράκ, όπου οι αραβικές χώρες επανέλαβαν τη γενική υπόσχεσή τους να προωθήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, τα γειτονικά στο Ιράκ κράτη υποσχέθηκαν «να συνεχίσουν να στηρίζουν το Ιράκ και να επεκτείνουν την οικονομική και πολιτική τους στήριξη», καθώς και να στραφούν εναντίον των «τρομοκρατών και όσων τους χρηματοδοτούν».

Στις συνομιλίες συζητήθηκε επίσης το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Το σχέδιο παροχής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία, 13 δισεκατομμυρίων και δεκαετούς διάρκειας με την Αίγυπτο και 30 δισεκατομμυρίων δολ. με το Ισραήλ, που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, που στοχεύει «να περιορίσει την επιρροή του Ιράν, δε θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή», υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, αποδίδοντας συνάμα την ευθύνη για την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο Ιράν.

Εξάλλου η στοχοποίηση του Ιράν ήταν το προανάκρουσμα της περιοδείας, καθώς η Ράις από το αεροδρόμιο του Σάνον της Ιρλανδίας, όπου προσγειώθηκε το αεροσκάφος της για ανεφοδιασμό με κατεύθυνση τη Μέση Ανατολή, είχε τονίσει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και το σχέδιο της Μέσης Ανατολής που επιζητούμε».

Ράις και Γκέιτς έφτασαν χτες αργά το απόγευμα στη Σαουδική Αραβία, δεύτερο σταθμό της περιοδείας, ενώ ακολουθούν το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Συνάντηση Πούτιν - Αμπάς

ΜΟΣΧΑ.--

Νόμιμο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού χαρακτήρισε χτες τον Μαχμούντ Αμπάς ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα, ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Παλαιστίνιο ηγέτη: «Είμαι πεπεισμένος πως θα κάνετε τα πάντα για να επαναφέρετε την ενότητα του παλαιστινιακού λαού (...). Ολοι μας γνωρίζουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάτε εσείς και ο παλαιστινιακός λαός». Τόνισε παράλληλα ότι η Ρωσία σταθερά υπερασπίζεται τα νόμιμα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και την εγκαθίδρυση του παλαιστινιακού κράτους.

Από τη μεριά του ο Μ. Αμπάς τόνισε ότι θα εργαστεί ώστε να ξεπεραστούν οι συνέπειες της ενδοπαλαιστινιακής διένεξης, να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες και να βελτιωθεί η ζωή των Παλαιστινίων.

«Σύνθετα, επώδυνα γεγονότα έχουν συμβεί πρόσφατα (στα παλαιστινιακά εδάφη) και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να ξεπεράσουμε τις συνέπειες αυτών που έγιναν», δήλωσε ο Αμπάς, για να προσθέσει: «Πάντα επιδιώκουμε την εθνική ενότητα, που θα οδηγούσε σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Τόνισε επίσης ότι «η Γάζα έχει μετατραπεί σε μια τεράστια φυλακή» με χιλιάδες ανθρώπους να συρρέουν στο σημείο ελέγχου της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα, με την ελπίδα να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Πάντως, σε συνέντευξη Τύπου ο Μ. Αμπάς, μετά την ολοκλήρωση της 3ήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία, δήλωσε ότι η «Χαμάς» έχει διαπράξει σημαντικά εγκλήματα με την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας τον περασμένο μήνα και προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση χωρίς μια ολοκληρωμένη συγνώμη από την ηγεσία της «Χαμάς». Υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν το «συντομότερο δυνατόν» οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ντένισοφ, μετά τη συνάντηση Πούτιν - Αμπάς δήλωσε ότι η Ρωσία υποβάθμισε το επίπεδο επαφών της με τη «Χαμάς» ως κίνηση στήριξης στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και πρόσθεσε ότι «τώρα προσπαθούμε να την επηρεάσουμε έμμεσα ή άμεσα για να επανέλθει η εθνική ενότητα».

Η Ιορδανία απορρίπτει αποστολή στρατού της στη Δ. Οχθη

Ο Νάσερ Τζούντεχ, εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης, απέρριψε χτες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αποστολής Ιορδανών στρατιωτών στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης προς επίρρωση των δυνάμεων ασφαλείας του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έμοιαζε με χαριστική βολή στο στόχο για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους... Η δήλωση του αξιωματούχου ήταν απάντηση σε προχτεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Τζερούσαλεμ Ποστ», που υποστήριζε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, διερευνά την ...«πρόταση να επιτρέψει σε ιορδανικά και όχι σε ΝΑΤΟικά στρατεύματα να βοηθήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Οχθη να πολεμήσει την τρομοκρατία»...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες απώλειες για τις ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενας πεζοναύτης προστέθηκε χτες στον αριθμό των νεκρών Αμερικανών στον πόλεμο κατά του Ιράκ, τη στιγμή που ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Μούλεν, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας που εξετάζει την υποψηφιότητά του, παραδέχτηκε την «εξαιρετικά αργή πρόοδο, που αποδεικνύεται επιβλαβής για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς πυροδοτεί τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ιράν».

Ωστόσο, ο Μούλεν, ο οποίος προτάθηκε από τον πρόεδρο Μπους να αντικαταστήσει τον μέχρι σήμερα στρατηγό Πίτερ Πέις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, υπερασπίστηκε την απόφαση Μπους για την αποστολή επιπρόσθετων δυνάμεων, που έχει προκαλέσει πολιτική δίνη και κατακραυγή, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να ασκήσουν όσο μεγαλύτερη πίεση μπορούν προς την πολιτική ηγεσία»... οι δηλώσεις Μούλεν στοχεύουν άμεσα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και το Κοινοβούλιο του Ιράκ, που τη Δευτέρα σταμάτησε τις εργασίες του χωρίς να προωθήσει σειρά νόμων που η Ουάσιγκτον «θεωρεί κρίσιμες για την ασφάλεια». Η επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου ορίστηκε για τις 4 Σεπτέμβρη μόλις δύο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη κατάθεση στο Κογκρέσο του αρχηγού των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Ντ. Πετρέους, και του ειδικού απεσταλμένου Ράιαν Κρόκερ αναφορικά με την πρόοδο της «νέας στρατηγικής Μπους».

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, ο πεζοναύτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης δυτικά της Βαγδάτης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Αμερικανών σε 73 για το μήνα Ιούλη. Επίσης, ο εκπρόσωπος του αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, ταγματάρχης Κρίστοφερ Κάρβερ, δήλωσε ότι αμερικανικό πολεμικό ελικόπτερο «Απάτσι» καταρρίφθηκε από πυρά στη σιιτική περιοχή της Ανατολικής Βαγδάτης, αλλά το πλήρωμα διασώθηκε.

  • Αργά χτες ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ δίκτυο «Alhurra», προειδοποίησε για «πραγματικό εμφύλιο πόλεμο» εάν η κεντρική κυβέρνηση δεν προωθήσει τη συνταγματική διάταξη για το μέλλον του Κιρκούκ.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση κοντά σε ΝΑΤΟική βάση

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε χτες κοντά στη ΝΑΤΟική στρατιωτική βάση της Καμπούλ, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό δύο αμάχων και δύο ξένων στρατιωτών, σύμφωνα με το Αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο στρατόπεδο Φοίνιξ, σε κεντρικό δρόμο και είχε στόχο αυτοκινητοπομπή της «Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια», όπως αυτοονομάζονται οι κατοχικές δυνάμεις. Λίγο αργότερα ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφερε ότι οι νεκροί στρατιώτες είναι 3 Αμερικανοί, χωρίς όμως να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες. Τέλος, επιβεβαιώθηκε και ο θάνατος ενός Βρετανού πεζοναύτη από επίθεση ισλαμιστών μαχητών την Κυριακή.

Στο μεταξύ συνεχίζεται το θρίλερ με τους Νοτιοκορεάτες που κρατούνται όμηροι από τους Ταλιμπάν από τις 19 Ιούλη, καθώς εξέδωσαν νέο τελεσίγραφο για την ικανοποίηση του αιτήματος απελευθέρωσης 23 ισλαμιστών μαχητών έως σήμερα το πρωί με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των 21 ατόμων που πλέον κρατούνται.

Τη Δευτέρα, μετά την εκπνοή της διορίας σκότωσαν και δεύτερο Νοτιοκορεάτη. Πρόκειται, σύμφωνα με το ΑΡ, για τον 29χρονο Σιμ Σουνγκ-μιν το πτώμα του οποίου βρέθηκε χτες το ξημέρωμα σε αυτοκινητόδρομο της επαρχίας Αντάρ, μόλις 10 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Γκάζνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ