Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες απώλειες για τις ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενας πεζοναύτης προστέθηκε χτες στον αριθμό των νεκρών Αμερικανών στον πόλεμο κατά του Ιράκ, τη στιγμή που ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Μούλεν, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας που εξετάζει την υποψηφιότητά του, παραδέχτηκε την «εξαιρετικά αργή πρόοδο, που αποδεικνύεται επιβλαβής για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς πυροδοτεί τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ιράν».

Ωστόσο, ο Μούλεν, ο οποίος προτάθηκε από τον πρόεδρο Μπους να αντικαταστήσει τον μέχρι σήμερα στρατηγό Πίτερ Πέις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, υπερασπίστηκε την απόφαση Μπους για την αποστολή επιπρόσθετων δυνάμεων, που έχει προκαλέσει πολιτική δίνη και κατακραυγή, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να ασκήσουν όσο μεγαλύτερη πίεση μπορούν προς την πολιτική ηγεσία»... οι δηλώσεις Μούλεν στοχεύουν άμεσα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και το Κοινοβούλιο του Ιράκ, που τη Δευτέρα σταμάτησε τις εργασίες του χωρίς να προωθήσει σειρά νόμων που η Ουάσιγκτον «θεωρεί κρίσιμες για την ασφάλεια». Η επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου ορίστηκε για τις 4 Σεπτέμβρη μόλις δύο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη κατάθεση στο Κογκρέσο του αρχηγού των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Ντ. Πετρέους, και του ειδικού απεσταλμένου Ράιαν Κρόκερ αναφορικά με την πρόοδο της «νέας στρατηγικής Μπους».

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, ο πεζοναύτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης δυτικά της Βαγδάτης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Αμερικανών σε 73 για το μήνα Ιούλη. Επίσης, ο εκπρόσωπος του αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, ταγματάρχης Κρίστοφερ Κάρβερ, δήλωσε ότι αμερικανικό πολεμικό ελικόπτερο «Απάτσι» καταρρίφθηκε από πυρά στη σιιτική περιοχή της Ανατολικής Βαγδάτης, αλλά το πλήρωμα διασώθηκε.

  • Αργά χτες ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ δίκτυο «Alhurra», προειδοποίησε για «πραγματικό εμφύλιο πόλεμο» εάν η κεντρική κυβέρνηση δεν προωθήσει τη συνταγματική διάταξη για το μέλλον του Κιρκούκ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ