ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Πτώση παραγωγής και εισοδήματος

Στα δεινά της νέας ΚΑΠ και της έλλειψης υποδομής, προστέθηκε και ο «κακός καιρός» που προκαλεί μικροκαρπία και ακαρπία σε φρούτα ή απειλεί να «κάψει» φυτικές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, αμπέλια, τεύτλα κ.λπ.)

Ανομβρία, λειψυδρία, καύσωνες και παράλληλα ανύπαρκτες υποδομές στο αρδευτικό δίκτυο, δημιούργησαν σε Μακεδονία και Θράκη τις συνθήκες για σημαντική υποβάθμιση της παραγωγής των περισσότερων αγροτικών προϊόντων. Το αποτέλεσμα θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και η αύξηση της τιμής των προϊόντων για τον καταναλωτή. Μεγάλος είναι ο φόβος των παραγωγών για την επάρκεια των αποθεμάτων του νερού άρδευσης για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Κι ενώ οι γεωτρήσεις σταδιακά στερεύουν, λόγω της πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα, τα αντλιοστάσια καθημερινά υπολειτουργούν, αφού η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή της ηλεκτροδότησης.

Λόγω της υπερβολικής ζέστης και της παρατεταμένης λειψυδρίας, πολλές καλλιέργειες, όπως βαμβάκια, καλαμπόκια, αμπέλια, τεύτλα κινδυνεύουν να «καούν». Στην Κεντρική Μακεδονία στα κεράσια και στα ροδάκινα παρατηρείται μικροκαρπία και ακαρπία με συνέπεια την πολύ μειωμένη παραγωγή. Οι καρποί των φρούτων δε μεγαλώνουν κανονικά και μαλακώνουν πιο γρήγορα υποβαθμίζοντας την ποιότητα των μήλων και αχλαδιών, ενώ στα σπαράγγια η μείωση της παραγωγής αγγίζει το 40%. Οπως αναφέρουν οι παραγωγοί μια κλούβα γέμιζε πέρσι με 130 ροδάκινα. Φέτος χρειάζονται περισσότερα από 200.

Στα βαμβακοχώραφα παρατηρείται μειωμένη ανθοφορία και αναμένεται η απώλεια στη φετινή σοδειά να φθάσει στο 50%. Στο ίδιο ποσοστό ή και μεγαλύτερο θα είναι οι απώλειες στην παραγωγή καλαμποκιού και οι πρώτες εκτιμήσεις για το τριφύλλι δεν είναι καλύτερες. Μάλιστα, για το προϊόν αυτό γίνεται λόγος για μείωση της τάξης του 40% της παραγωγής. Επίσης, στους ορυζώνες τα νερά δε φτάνουν να καλύψουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ περισσότερα από 7.000 στρέμματα με ρύζι καταστρέφει μύκητας που ευνοήθηκε από τη ζέστη και την υγρασία.

Ακόμη σημαντικές απώλειες στις όψιμες φυτείες, καταγράφονται σε καπνοπαραγωγές περιοχές της Ροδόπης. Από τις πρωτόγνωρες για την εποχή συνθήκες καύσωνα, ξεράθηκαν τα νεαρά καπνόφυτα και στη συνέχεια η καταστροφή ολοκληρώθηκε, αφού τα «χτύπησε» ίωση με σοβαρές επιπτώσεις στην ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Καλό φθινόπωρο η απόφαση για το καρτέλ γάλακτος

Και αυτεπάγγελτος έλεγχος για την κερδοσκοπία στην οποία επιδίδονται οι τράπεζες με την είσπραξη ενιαίων προμηθειών από τους πελάτες τους

Από Σεπτέμβρη - και... βλέπουμε - αναμένεται η έκδοση της οριστικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση του καρτέλ του γάλακτος. Οπως ανακοίνωσε χτες η Επιτροπή «με δεδομένη τη σοβαρότητα και το σύνθετο νομικά χαρακτήρα της υπόθεσης» για το γάλα αποφασίστηκε να ολοκληρωθούν οι σχετικές διασκέψεις με την επανέναρξη των εργασιών της Επιτροπής, δηλαδή μετά τις 27 Αυγούστου. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διεξάγει αυτεπάγγελτο έλεγχο στις «συνθήκες ανταγωνισμού» που επικρατούν στον τομέα των διατραπεζικών προμηθειών και πως ο έλεγχος εστιάζεται σε τρία συστήματα.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, οι έλεγχοι στις τράπεζες εστιάζονται στο Διατραπεζικό Σύστημα:

  • Μαζικών Εισπράξεων (DIASDEBIT) που εξυπηρετεί τις μαζικές εισπράξεις των απαιτήσεων των φορέων και των επιχειρήσεων με χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών - πελατών τους.
  • Διασύνδεσης ATM (DIASATM) που αφορά τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών και ερώτησης υπολοίπου από οποιοδήποτε ΑΤΜ.
  • Κίνησης Κεφαλαίων (DIASTRANSFER) που εξυπηρετεί εντολές πελατών των τραπεζών για μεταφορά κεφαλαίων από την τράπεζα του εντολέα στην τράπεζα του δικαιούχου για πίστωση λογαριασμού ή πληρωμή σε μετρητά.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι τραπεζίτες εισπράττουν ενιαίο ύψος προμήθειας στα συστήματα αυτά (το ύψος καθορίζεται από διατραπεζικές συμφωνίες μεταξύ 25 τραπεζών, η δε προμήθεια της ΔΙΑΣ ΑΕ μετακυλίεται στον καταναλωτή), η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αποφάνθηκε και εισηγείται σχετικά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι υπάρχει πρόβλημα στη «λειτουργία του ανταγωνισμού». Το πρόβλημα, έγκειται στο ενιαίο ύψος των διατραπεζικών προμηθειών, κάτι το οποίο, υποστηρίζει, περιορίζει τον ανταγωνισμό και έχει αρνητική επίπτωση στους πελάτες των τραπεζών. Καμία αναφορά, ωστόσο, δε γίνεται σ' αυτό καθεαυτό το χαράτσι που είναι η μετακύληση στις τσέπες των καταναλωτών των διατραπεζικών προμηθειών, κάτι το οποίο, προφανώς για τους νόμους του «ανταγωνισμού» είναι «νόμιμο».

Τέλος, με εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προς την ολομέλεια της Επιτροπής προτείνεται η επιβολή προστίμου στην εταιρεία πιστοποίησης γνώσεων χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών «ECDL Hellas» γιατί στις συμβάσεις της με τα συνεργαζόμενα κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών επιβάλει τον όρο της αποκλειστικότητας, που - κατά τη Γενική Διεύθυνση - συνιστά αποκλεισμό των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «φοροδιαφυγή»

Στη Βουλή κατέθεσε χτες η κυβέρνηση το σχέδιο νόμου «για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», το οποίο είχε παρουσιαστεί πρόσφατα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Επί της ουσίας το ...κυνήγι της φοροδιαφυγής αρχίζει και σταματά στη μαρίδα των οικονομικά ασθενέστερων και αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοοφειλέτες, που για χρόνια ολόκληρα κάταφεραν να φεσώσουν την Εφορία με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Από χτες 1η Αυγούστου μπαίνουν σε εφαρμογή ορισμένες (επιλεκτικές) φοροεκπτώσεις για τα νοικοκυριά με βάση τις αποδείξεις που μαζεύουν, όπως από τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, μπαρ κ.ά.), για επισκευές στο σπίτι (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές), για επισκευή κλιματιστικών κ.ά. Στις χορηγούμενες φοροεκπτώσεις περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για ωδεία, γυμναστήρια, σχολές χορού, ινστιτούτα αδυνατίσματος.

Η φοροέκπτωση από το συνολικό ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού ορίστηκε στο 40% της δαπάνης και δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αποδείξεις να φέρουν στο πίσω μέρος το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου και τη σφραγίδα του επαγγελματία. Στις διατάξεις περιλαμβάνεται και η αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομών, που θα εξειδικευτεί παραπέρα με υπουργική απόφαση. Στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται και οι χαριστικές ρυθμίσεις σε όφελος τραπεζών και άλλων - που βρίσκονται σε ισχύ από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - σε ό,τι αφορά τη φορολογία πάνω στους τόκους ομολόγων.

ΔΕΗ
Αναμένει την έγκριση για μια νέα μονάδα 800 MW

Στη φάση της επίσημης κυβερνητικής έγκρισης από τον υπουργό Ανάπτυξης βρίσκεται η κατασκευή μιας ακόμα μονάδας δυναμικότητας 800 MW, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ. Επίσης, η Επιχείρηση υπέβαλε αίτηση στη ΡΑΕ για τον καθορισμό των προϋποθέσεων για την άδεια παραγωγής λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι ισχύος 700 - 800 MW σε αντικατάσταση μονάδων ίσης ισχύος στο πλαίσιο της αντικατάστασης παλιών μονάδων συνολικής ισχύος 2.400 MW.

Σ' αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η κατασκευή άλλων 4 μονάδων 400MW η κάθε μια:

  • Πρόκειται για δύο νέες μονάδες 400 MW η καθεμιά Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο. Μια στο Αλιβέρι με χρόνο ένταξης το 2009 και μια στη Μεγαλόπολη με χρόνο ένταξης το 2011.
  • Και άλλες δύο μονάδες ισχύος 400 MW η καθεμιά από τις οποίες η μία λιγνιτική θα είναι στη Δυτική Μακεδονία.
ΠΑΜΕ
Νέο χτύπημα στα εργατικά λαϊκά εισοδήματα

Την πολιτική των «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων που οδηγεί στις καθημερινές ανατιμήσεις ειδών λαϊκής κατανάλωσης πλήττοντας την εργατική λαϊκή οικογένεια, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με αφορμή τις νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι καθημερινές ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, σημειώνει το ΠΑΜΕ, καθώς και «οι νέες αυξήσεις, για δεύτερη φορά στο 2007, που η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, είναι στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας - τμήμα της οποίας είναι και η "ιδιωτικοποίηση" της ΔΕΗ - με στόχο την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Αυτήν την πολιτική ακολουθούν χρόνια τώρα οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις. Αυτές οι ανατιμήσεις πλήττουν και φέρουν σε απόγνωση την εργατική λαϊκή οικογένεια και χειροτερεύουν ακόμα παραπέρα τη θέση της. Αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι οι διακηρύξεις για απελευθέρωση και ανταγωνιστικότητα που θα ωφελήσουν τάχα τους εργαζόμενους, δεν είναι παρά προπαγάνδα του κεφαλαίου, των πολιτικών και συνδικαλιστικών εκπροσώπων του, με στόχο την ενσωμάτωση των εργαζομένων στη λογική τους.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυτήν την πολιτική και καλεί τους εργαζόμενους να την καταδικάσουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ