Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Πτώση παραγωγής και εισοδήματος

Στα δεινά της νέας ΚΑΠ και της έλλειψης υποδομής, προστέθηκε και ο «κακός καιρός» που προκαλεί μικροκαρπία και ακαρπία σε φρούτα ή απειλεί να «κάψει» φυτικές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, αμπέλια, τεύτλα κ.λπ.)

Ανομβρία, λειψυδρία, καύσωνες και παράλληλα ανύπαρκτες υποδομές στο αρδευτικό δίκτυο, δημιούργησαν σε Μακεδονία και Θράκη τις συνθήκες για σημαντική υποβάθμιση της παραγωγής των περισσότερων αγροτικών προϊόντων. Το αποτέλεσμα θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και η αύξηση της τιμής των προϊόντων για τον καταναλωτή. Μεγάλος είναι ο φόβος των παραγωγών για την επάρκεια των αποθεμάτων του νερού άρδευσης για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Κι ενώ οι γεωτρήσεις σταδιακά στερεύουν, λόγω της πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα, τα αντλιοστάσια καθημερινά υπολειτουργούν, αφού η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή της ηλεκτροδότησης.

Λόγω της υπερβολικής ζέστης και της παρατεταμένης λειψυδρίας, πολλές καλλιέργειες, όπως βαμβάκια, καλαμπόκια, αμπέλια, τεύτλα κινδυνεύουν να «καούν». Στην Κεντρική Μακεδονία στα κεράσια και στα ροδάκινα παρατηρείται μικροκαρπία και ακαρπία με συνέπεια την πολύ μειωμένη παραγωγή. Οι καρποί των φρούτων δε μεγαλώνουν κανονικά και μαλακώνουν πιο γρήγορα υποβαθμίζοντας την ποιότητα των μήλων και αχλαδιών, ενώ στα σπαράγγια η μείωση της παραγωγής αγγίζει το 40%. Οπως αναφέρουν οι παραγωγοί μια κλούβα γέμιζε πέρσι με 130 ροδάκινα. Φέτος χρειάζονται περισσότερα από 200.

Στα βαμβακοχώραφα παρατηρείται μειωμένη ανθοφορία και αναμένεται η απώλεια στη φετινή σοδειά να φθάσει στο 50%. Στο ίδιο ποσοστό ή και μεγαλύτερο θα είναι οι απώλειες στην παραγωγή καλαμποκιού και οι πρώτες εκτιμήσεις για το τριφύλλι δεν είναι καλύτερες. Μάλιστα, για το προϊόν αυτό γίνεται λόγος για μείωση της τάξης του 40% της παραγωγής. Επίσης, στους ορυζώνες τα νερά δε φτάνουν να καλύψουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ περισσότερα από 7.000 στρέμματα με ρύζι καταστρέφει μύκητας που ευνοήθηκε από τη ζέστη και την υγρασία.

Ακόμη σημαντικές απώλειες στις όψιμες φυτείες, καταγράφονται σε καπνοπαραγωγές περιοχές της Ροδόπης. Από τις πρωτόγνωρες για την εποχή συνθήκες καύσωνα, ξεράθηκαν τα νεαρά καπνόφυτα και στη συνέχεια η καταστροφή ολοκληρώθηκε, αφού τα «χτύπησε» ίωση με σοβαρές επιπτώσεις στην ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ