Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Καλό φθινόπωρο η απόφαση για το καρτέλ γάλακτος

Και αυτεπάγγελτος έλεγχος για την κερδοσκοπία στην οποία επιδίδονται οι τράπεζες με την είσπραξη ενιαίων προμηθειών από τους πελάτες τους

Από Σεπτέμβρη - και... βλέπουμε - αναμένεται η έκδοση της οριστικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση του καρτέλ του γάλακτος. Οπως ανακοίνωσε χτες η Επιτροπή «με δεδομένη τη σοβαρότητα και το σύνθετο νομικά χαρακτήρα της υπόθεσης» για το γάλα αποφασίστηκε να ολοκληρωθούν οι σχετικές διασκέψεις με την επανέναρξη των εργασιών της Επιτροπής, δηλαδή μετά τις 27 Αυγούστου. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διεξάγει αυτεπάγγελτο έλεγχο στις «συνθήκες ανταγωνισμού» που επικρατούν στον τομέα των διατραπεζικών προμηθειών και πως ο έλεγχος εστιάζεται σε τρία συστήματα.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, οι έλεγχοι στις τράπεζες εστιάζονται στο Διατραπεζικό Σύστημα:

  • Μαζικών Εισπράξεων (DIASDEBIT) που εξυπηρετεί τις μαζικές εισπράξεις των απαιτήσεων των φορέων και των επιχειρήσεων με χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών - πελατών τους.
  • Διασύνδεσης ATM (DIASATM) που αφορά τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών και ερώτησης υπολοίπου από οποιοδήποτε ΑΤΜ.
  • Κίνησης Κεφαλαίων (DIASTRANSFER) που εξυπηρετεί εντολές πελατών των τραπεζών για μεταφορά κεφαλαίων από την τράπεζα του εντολέα στην τράπεζα του δικαιούχου για πίστωση λογαριασμού ή πληρωμή σε μετρητά.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι τραπεζίτες εισπράττουν ενιαίο ύψος προμήθειας στα συστήματα αυτά (το ύψος καθορίζεται από διατραπεζικές συμφωνίες μεταξύ 25 τραπεζών, η δε προμήθεια της ΔΙΑΣ ΑΕ μετακυλίεται στον καταναλωτή), η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αποφάνθηκε και εισηγείται σχετικά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι υπάρχει πρόβλημα στη «λειτουργία του ανταγωνισμού». Το πρόβλημα, έγκειται στο ενιαίο ύψος των διατραπεζικών προμηθειών, κάτι το οποίο, υποστηρίζει, περιορίζει τον ανταγωνισμό και έχει αρνητική επίπτωση στους πελάτες των τραπεζών. Καμία αναφορά, ωστόσο, δε γίνεται σ' αυτό καθεαυτό το χαράτσι που είναι η μετακύληση στις τσέπες των καταναλωτών των διατραπεζικών προμηθειών, κάτι το οποίο, προφανώς για τους νόμους του «ανταγωνισμού» είναι «νόμιμο».

Τέλος, με εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προς την ολομέλεια της Επιτροπής προτείνεται η επιβολή προστίμου στην εταιρεία πιστοποίησης γνώσεων χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών «ECDL Hellas» γιατί στις συμβάσεις της με τα συνεργαζόμενα κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών επιβάλει τον όρο της αποκλειστικότητας, που - κατά τη Γενική Διεύθυνση - συνιστά αποκλεισμό των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ