ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σκιτσογραφικό χιούμορ στη Λευκάδα

Την πρώτη της έκθεση διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Πιστή στο κλίμα της εποχής, επέλεξε ως χώρο διεξαγωγής τη Λευκάδα, όπου κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις δημιουργίες των σκιτσογράφων και γελοιογράφων των αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών.

Σε κεντρικό σημείο της μεγάλης παραλιακής πλατείας του νησιού «έχουν αναπτυχθεί με καλαίσθητο τρόπο οι σκιτσογραφικές προσεγγίσεις των γελοιογράφων μας με στόχο, μέσω του χιούμορ να ευαισθητοποιήσουν το κοινό στο επίκαιρο τρίπτυχο θέμα "Περιβάλλον - Τουρισμός - Διακοπές"».

Η έκθεση, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας, παράλληλα με τις ετήσιες εκδηλώσεις «Λόγου και Τέχνης», ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει μέχρι τις 15/8. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 4/8 (8 μ.μ.).

Συμμετέχουν οι σκιτσογράφοι του «Ριζοσπάστη» Κώστας Γρηγοριάδης και Βασίλης Παπαγεωργίου. Επίσης οι: Κ. Βλάχος, Τ. Αναστασίου, Δ. Γεωργοπάλης, Σ. Δερβενιώτης, Γ. Δερμεντζόγλου, Γ. Δράκος, Π. Ζαρβός, Γ. Ιωάννου, Γ. Καλαϊτζής, Μ. Κουντούρης, Κ. Κουφογιώργος, Γ. Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Η. Μακρής, Π. Μαραγκός, Β. Μητρόπουλος, Κ. Μητρόπουλος, Σ. Ορνεράκης, Β. Παυλίδης, Α. Πετρουλάκης, Η. Σκουλάς, Soloup, Σ. Σταυρόπουλος (ΣΤΑΘΗΣ), Η. Ταμπακέας, Μαρία Τζαμπούρα, Β. Χερουβείμ, Β. Χριστοδούλου, Σ. Βοσκαρίδης (Boss, Κύπρος), Ν. Γαζής (Λευκάδα).

«Ηλέκτρα» - η τραγωδία της εκδίκησης

«Ηλέκτρα»
«Ηλέκτρα»
Η σοφόκλεια «Ηλέκτρα» θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο (10, 11/8), σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Ελληνικού Φεστιβάλ, σκηνοθεσία του Πέτερ Στάιν, μετάφραση Μίνου Βολανάκη, επιμέλεια Πέτρου Μάρκαρη, τελική επεξεργασία της από τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς, σκηνικά - κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, φωτισμούς Japhy Weideman, μουσική Alessando Nidi, χορογραφία Λίας Τσολάκη, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου. Τους ρόλους υποδύονται (με σειρά εμφάνισης): Γιάννης Φέρτης, Αποστόλης Τότσικας, Μίλτος Σωτηριάδης, Στεφανία Γουλιώτη, Κόρα Καρβούνη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος.

Μετά την Επίδαυρο η «Ηλέκτρα» θα περιοδεύσει: 17/8 Σπάρτη (Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο). 20/8 Πάτρα (Αρχαίο Ωδείο). 25/8 Καβάλα (αρχαίο θέατρο Φιλίππων). 29/8 Νίκαια («Κατράκειο»). 31/8 Αθήνα (Αττικό Αλσος). 2/9 Ελευσίνα (παλιό Ελαιουργείο). 5/9 Βύρωνας (θέατρο βράχων «Μελίνα Μερκούρη»). 8/9 Θεσσαλονίκη («Θέατρο Δάσους»). Θα παρουσιαστεί στην Κορέα (21, 22/9) και στις ΗΠΑ (City Center Theatre), από 10-14/10/2007.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Πέτερ Στάιν, εκφράζοντας μιλώντας για τα πρόσωπα της τραγωδίας, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η «Ηλέκτρα» είναι έργο εκδίκησης. Ο Ορέστης ξεπλένει την αδικία, σκοτώνοντας τους σφετεριστές και τα πάντα λύνονται. Η οργή δε θα τον στοιχειώνει πια, θα είναι ο βασιλιάς του οίκου του. Βασικός χαρακτήρας του έργου είναι η Ηλέκτρα. Υποφέρει, διαμαρτύρεται, δε συμβιβάζεται με την εξουσία. Προσεύχεται να έρθει ο εκδικητής ο αδερφός της, Ορέστης. Υπερβάλλει στη λατρεία της για τον πατέρα και τον αδερφό της, στο μίσος για τη μητέρα της, στην οργή της για την αδερφή της Χρυσόθεμη, που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην κατάσταση. Είναι έτοιμη και να διαπράξει η ίδια τη μητροκτονία. Ταπεινώνεται, υιοθετεί μια μη ανθρώπινη συμπεριφορά, γίνεται ένα με τα ζώα. Μετά την αποκάλυψη του Ορέστη η χαρά της ξεπερνά κάθε όριο κι όταν σκοτώνουν τη μητέρα της ξεσπά σε θριαμβευτικές κραυγές. Η Ηλέκτρα μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί υστερικό πρόσωπο. Δεν μπορούμε να μην τη θαυμάσουμε αλλά δεν μπορούμε και να μην πάρουμε τις αποστάσεις μας από αυτή. Η Χρυσόθεμη είναι πολύ πιο κοντά σε εμάς και έχει τη συμπάθειά μας καθώς είναι έτοιμη να συμβιβαστεί, όπως κι εμείς. Η Κλυταιμνήστρα είναι μια ερωτικά ισχυρή γυναίκα. Τα επιχειρήματά της είναι πολιτικά, ενώ της Ηλέκτρας για τη μοιχεία. Ο Ορέστης δεν κλονίζεται ποτέ - μόνο στη συνάντηση με την αδερφή του. Ο σιωπηλός Πυλάδης, είναι η "σκιά" του Ορέστη. Ο Παιδαγωγός του Ορέστη, αποδεικνύεται πολυμήχανος βοηθός στην πράξη της εκδίκησης».

Η «Δήλος»... του Κουβέιτ

Τις λεπτομέρειες της αρχαιολογικής συμφωνίας Ελλάδας - Κουβέιτ (υπογράφηκε στις 25/7) που αφορά στην ελληνική αρχαιολογική αποστολή στο νησί Φαϊλάκα στον Κόλπο του Κουβέιτ, έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος.

Η συμφωνία προβλέπει: Ανασκαφή από Ελληνες αρχαιολόγους της αρχαίας πόλης Ικαρος, στη Φαϊλάκα. Δημοσίευση των ευρημάτων. Επίβλεψη - οργάνωση από Ελληνες του έργου συντήρησης των αρχαιοτήτων στο χώρο και στο Μουσείο του Κουβέιτ. Στερέωση, προστασία, οργάνωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα διαχείρισης, προστασίας και προβολής των αρχαιοτήτων.

Η ονομασία Φαϊλάκα δεν έχει ρίζα αραβική. Πιθανότατα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «φυλακαί - φυλάκιον». Στο νησί έχει εντοπιστεί και εν μέρει ανασκαφεί ελληνική αποικία, που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. κατά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου και συνδέεται με τον πλου του ναυάρχου του Αλέξανδρου, Νεάρχου, από την κεντρική - νότια Ασία, δυτικά. Κατά τον πλου αυτό ιδρύθηκε η αποικία. Εχει αποκαλυφθεί μικρό μέρος της πόλης, ναός της Αρτεμης, πολλά ελληνικά νομίσματα, επιγραφές, ειδώλια και αγγεία. Το σημαντικότερο εύρημα είναι η λεγόμενη επιγραφή της Ικάρου, με 43 ελληνικούς στίχους.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ «έχει σχέδια για την αρχαιολογική ανάδειξη και ταυτόχρονα την τουριστική αξιοποίηση του νησιού» και ζητά την εγγραφή του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στη Φαϊλάκα έχουν δραστηριοποιηθεί διάφορες ξένες αρχαιολογικές αποστολές, από τη δεκαετία του '50.

Ελληνικές αρχαιολογικές αποστολές έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στον αραβικό κόσμο (Ιορδανία, Ομάν, Συρία). Το 2005 υπογράφηκε διμερής συμφωνία Ελλάδας - Πακιστάν.

Εικαστική προσφορά σε παιδιά

Γνωστοί εικαστικοί καλλιτέχνες (περίπου 60) πρόσφεραν έργα τους για τα παιδιά με νοητική υστέρηση, τα οποία φοιτούν στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αχαΐας. Τα έργα θα περιληφθούν σε τέσσερις εκθέσεις που θα παρουσιαστούν σε τέσσερις δήμους: 3-5/8 Δήμος Αντιρρίου. 12-14/8 Δήμος Πυλήνης. 7 Οκτώβρη Δήμος Ναυπάκτου. 3 Δεκέμβρη Δήμος Πατρέων. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν για τις ανάγκες των παιδιών του σχολείου.

Οι καλλιτέχνες πρόσφεραν τα έργα τους, μετά από αίτημα του ΕΕΕΕΚ Αχαΐας προς το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ). Συγκεντρώθηκαν 73 έργα, που θα διατεθούν στους αγοραστές τους μετά την τελευταία έκθεση, ενώ όσα έργα δε διατεθούν, θα αποτελέσουν καλλιτεχνική περιουσία του σχολείου και θα εκτίθενται σε αυτό. Θα εκδοθεί κατάλογος-λεύκωμα, με φωτογραφίες των έργων και βιογραφικό των καλλιτεχνών. Είναι οι εξής: Γιάννης Μόραλης, Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ρένα Ανούση, Γιάννης Μητράκας, Βαγγέλης Τζερμιάς, Βαρθολομαίος Παπαδαντωνάκης, Μίνα Βαλυράκη - Παπαθεοδώρου, Βασίλης Καρακατσάνης, Βασίλης Βλασταράς, Ελένη Πολυχρονάτου, Κώστας Παγωμένος, Σοφία Σιδηροπούλου, Αλεξάνδρα Κούκου, Μαρίζα Μαρινοπούλου, Μιχαήλ Ρωμανός, Αποστόλης Φλέγκας, Μαριλένα Ζολώτα, Γκίλντα Βασιλειάδη, Κωνσταντίνα Χοχλάκα, Νίκος Μίχος, Χριστίνα Κονιστή, Μαρία Παπαδοπούλου, Αναστασία Ματσαρίδου, Ελένη Γούναρη, Κωνσταντίνος Πλέσσας, Μίκα Συμβουλίδου, Σοφία Σπηλιοπούλου, Ελένη Κατσούλα-Κορωναίου, Παναγιώτης Λιόσης, Μάρθα Τσινιβίδη - Παπαντωνίου, Μάριαμ Τσακιριάν, Ηλίας Χριστόπουλος, Μαριάννα Βουτσινά, Δόμνα Παναγοπούλου, Νινέτα Σμυρλή - Δαμβακάκη, Χαρά Χρυσανθάκη, Τότα Κοντογεωργά, Αγγελική Πολίτη, Σπύρος Πηλιούνης, Σταυρούλα Γεωργουλέα, Γιώτα Ντάτσικα - Μαχαίρα, Ειρήνη Μπράττη, Γιούλη Γαροφαλάκη, Πέτρος Γκοσιόπουλος, Γεώργιος Γκρέκας, Τάσος Δήμος, Στάμος Κέφαλος, Αρια Κομιανού, Βασίλης Λουκόπουλος, Ζάφος Ξαγοράρης, Διονύσης Παπαδάτος, Ευφροσύνη Παπαϊωάννου, Βούλα Πολονύφη, Παναγιώτα Ρούσσου, Πάτη Τσιτσεκλή - Μόρφη.

Η τελευταία ταινία της τριλογίας του εκλιπόντα μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι «Η έκλειψη» (1962) θα προβάλλεται από σήμερα μέχρι τις 8/8 στο «Αλφαβίλ», σε νέα κόπια. Με αυτή την ταινία και με τις δύο προηγούμενες, «Η περιπέτεια» (1960) και «Η νύχτα» (1961), ο Αντονιόνι καθιερώθηκε μεταξύ των πρωτοπόρων του παγκόσμιου κινηματογράφου. Προβολή 9 - 11 μ.μ.

Πέθανε ο σκηνοθέτης Τάκης Σιμονετάτος, όπως ανακοίνωσε χτες η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Ο εκλιπών διατέλεσε αντιπρόεδρος και πρόεδρος της ΕΕΣ, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογράφου και Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από νέος εργάστηκε στον κινηματογράφο σε όλες τις ειδικότητες. Σπούδασε κινηματογράφο στη Ν. Υόρκη και ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στο αμερικανικό δίκτυο NBC, ενώ στην Ελλάδα σκηνοθέτησε ταινίες μεγάλου μήκους για τον κινηματογράφο, πλήθος ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές. Στις ταινίες του περιλαμβάνονται: «Το κόκκινο τρένο», «Ο επαναστάτης πρέπει να πεθάνει», «Αλλος για τον παράδεισο» κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ