Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ηλέκτρα» - η τραγωδία της εκδίκησης

«Ηλέκτρα»
«Ηλέκτρα»
Η σοφόκλεια «Ηλέκτρα» θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο (10, 11/8), σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Ελληνικού Φεστιβάλ, σκηνοθεσία του Πέτερ Στάιν, μετάφραση Μίνου Βολανάκη, επιμέλεια Πέτρου Μάρκαρη, τελική επεξεργασία της από τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς, σκηνικά - κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, φωτισμούς Japhy Weideman, μουσική Alessando Nidi, χορογραφία Λίας Τσολάκη, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου. Τους ρόλους υποδύονται (με σειρά εμφάνισης): Γιάννης Φέρτης, Αποστόλης Τότσικας, Μίλτος Σωτηριάδης, Στεφανία Γουλιώτη, Κόρα Καρβούνη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος.

Μετά την Επίδαυρο η «Ηλέκτρα» θα περιοδεύσει: 17/8 Σπάρτη (Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο). 20/8 Πάτρα (Αρχαίο Ωδείο). 25/8 Καβάλα (αρχαίο θέατρο Φιλίππων). 29/8 Νίκαια («Κατράκειο»). 31/8 Αθήνα (Αττικό Αλσος). 2/9 Ελευσίνα (παλιό Ελαιουργείο). 5/9 Βύρωνας (θέατρο βράχων «Μελίνα Μερκούρη»). 8/9 Θεσσαλονίκη («Θέατρο Δάσους»). Θα παρουσιαστεί στην Κορέα (21, 22/9) και στις ΗΠΑ (City Center Theatre), από 10-14/10/2007.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Πέτερ Στάιν, εκφράζοντας μιλώντας για τα πρόσωπα της τραγωδίας, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η «Ηλέκτρα» είναι έργο εκδίκησης. Ο Ορέστης ξεπλένει την αδικία, σκοτώνοντας τους σφετεριστές και τα πάντα λύνονται. Η οργή δε θα τον στοιχειώνει πια, θα είναι ο βασιλιάς του οίκου του. Βασικός χαρακτήρας του έργου είναι η Ηλέκτρα. Υποφέρει, διαμαρτύρεται, δε συμβιβάζεται με την εξουσία. Προσεύχεται να έρθει ο εκδικητής ο αδερφός της, Ορέστης. Υπερβάλλει στη λατρεία της για τον πατέρα και τον αδερφό της, στο μίσος για τη μητέρα της, στην οργή της για την αδερφή της Χρυσόθεμη, που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην κατάσταση. Είναι έτοιμη και να διαπράξει η ίδια τη μητροκτονία. Ταπεινώνεται, υιοθετεί μια μη ανθρώπινη συμπεριφορά, γίνεται ένα με τα ζώα. Μετά την αποκάλυψη του Ορέστη η χαρά της ξεπερνά κάθε όριο κι όταν σκοτώνουν τη μητέρα της ξεσπά σε θριαμβευτικές κραυγές. Η Ηλέκτρα μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί υστερικό πρόσωπο. Δεν μπορούμε να μην τη θαυμάσουμε αλλά δεν μπορούμε και να μην πάρουμε τις αποστάσεις μας από αυτή. Η Χρυσόθεμη είναι πολύ πιο κοντά σε εμάς και έχει τη συμπάθειά μας καθώς είναι έτοιμη να συμβιβαστεί, όπως κι εμείς. Η Κλυταιμνήστρα είναι μια ερωτικά ισχυρή γυναίκα. Τα επιχειρήματά της είναι πολιτικά, ενώ της Ηλέκτρας για τη μοιχεία. Ο Ορέστης δεν κλονίζεται ποτέ - μόνο στη συνάντηση με την αδερφή του. Ο σιωπηλός Πυλάδης, είναι η "σκιά" του Ορέστη. Ο Παιδαγωγός του Ορέστη, αποδεικνύεται πολυμήχανος βοηθός στην πράξη της εκδίκησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ