Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Δήλος»... του Κουβέιτ

Τις λεπτομέρειες της αρχαιολογικής συμφωνίας Ελλάδας - Κουβέιτ (υπογράφηκε στις 25/7) που αφορά στην ελληνική αρχαιολογική αποστολή στο νησί Φαϊλάκα στον Κόλπο του Κουβέιτ, έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος.

Η συμφωνία προβλέπει: Ανασκαφή από Ελληνες αρχαιολόγους της αρχαίας πόλης Ικαρος, στη Φαϊλάκα. Δημοσίευση των ευρημάτων. Επίβλεψη - οργάνωση από Ελληνες του έργου συντήρησης των αρχαιοτήτων στο χώρο και στο Μουσείο του Κουβέιτ. Στερέωση, προστασία, οργάνωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα διαχείρισης, προστασίας και προβολής των αρχαιοτήτων.

Η ονομασία Φαϊλάκα δεν έχει ρίζα αραβική. Πιθανότατα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «φυλακαί - φυλάκιον». Στο νησί έχει εντοπιστεί και εν μέρει ανασκαφεί ελληνική αποικία, που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. κατά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου και συνδέεται με τον πλου του ναυάρχου του Αλέξανδρου, Νεάρχου, από την κεντρική - νότια Ασία, δυτικά. Κατά τον πλου αυτό ιδρύθηκε η αποικία. Εχει αποκαλυφθεί μικρό μέρος της πόλης, ναός της Αρτεμης, πολλά ελληνικά νομίσματα, επιγραφές, ειδώλια και αγγεία. Το σημαντικότερο εύρημα είναι η λεγόμενη επιγραφή της Ικάρου, με 43 ελληνικούς στίχους.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ «έχει σχέδια για την αρχαιολογική ανάδειξη και ταυτόχρονα την τουριστική αξιοποίηση του νησιού» και ζητά την εγγραφή του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στη Φαϊλάκα έχουν δραστηριοποιηθεί διάφορες ξένες αρχαιολογικές αποστολές, από τη δεκαετία του '50.

Ελληνικές αρχαιολογικές αποστολές έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στον αραβικό κόσμο (Ιορδανία, Ομάν, Συρία). Το 2005 υπογράφηκε διμερής συμφωνία Ελλάδας - Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ