ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας από τους μικρομεσαίους αγρότες

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν και οι φτωχοί αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν και οι φτωχοί αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση
Μεγάλη δυσπιστία στους φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες της Αιγιάλειας έχουν προκαλέσει τα μέτρα για τους πυρόπληκτους της περιοχής, που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση από το Αίγιο. Και αυτό γιατί ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εξαγγείλει μέτρα τα οποία προβλέπονται από το ήδη υπάρχον άδικο νομικό καθεστώς και που δε δίνουν καμία λύση και προοπτική στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Αλλωστε, οι αγρότες της περιοχής έχουν μεγάλη και πικρή πείρα τόσο από το ύψος των αποζημιώσεων, το οποίο βρίσκεται πάντα κάτω από το μισό της πραγματικής ζημιάς όσο και από το χρόνο παραλαβής, ο οποίος πολλές φορές ξεπερνά τα δύο χρόνια, ακόμα και τα τρία χρόνια.

«Τη διαδικασία των ΠΣΕΑ και τη γραφειοκρατία της ΕΕ την έχουμε ζήσει και στο παρελθόν. Για ελιές 50 χρόνων και άνω που κάνουν παραγωγή περίπου στα 100 κιλά και λάδι 20 κιλά, εμείς μετά από τρία χρόνια πήραμε αποζημίωση μόνο 3-5 κιλά» μας λέει ο Χρήστος Σωτηρόπουλος, αγρότης από το Μαυρίκι και συμπληρώνει: «Δε θέλουμε αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, θέλουμε αποζημίωση άμεσα και στο πραγματικό ποσοστό της ζημιάς, για να μπορέσουμε σε πρώτη φάση να μαζευτούμε και να δούμε τι θα κάνουμε με τη νέα καλλιεργητική χρονιά. Τα έξοδα τρέχουν, τα γραμμάτια μας πνίγουν και όλο μας το βιος σχεδόν έχει καταστραφεί. Δεν έχουμε πλέον άλλα περιθώρια».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, Θανάσης Χελάκης, είναι κατηγορηματικός: «Τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι λόγια του αέρα. Δεν ξεφεύγουν ούτε σπιθαμή από τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα εισοδήματά μας, αυτά που απέμειναν από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ, τώρα, μετά την πυρκαγιά, δέχονται συντριπτικό χτύπημα και ουσιαστικά μας εξοβελίζουν από τα χωράφια μας. Ζήτημα ζωής για τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής είναι η διεκδίκηση πλήρους αποζημίωσης για τη φετινή παραγωγή, το φυτικό κεφάλαιο, αλλά και της απώλειας του εισοδήματος μετά την ανασύσταση των καλλιεργειών για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να καρποφορήσουν. Πίσω από αυτά δεν υπάρχει ούτε μέλλον ούτε προοπτική».

«Ανεπαρκή τα μέτρα»

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά για τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση. «Τα μέτρα παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες εξωραϊσμού τους παραμένουν ανεπαρκή. Χρειάζεται να αποζημιωθεί όλο το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο αμέσως μετά τη σύνταξη του φακέλου που θα υποβάλει όπως λέει η κυβέρνηση στην ΕΕ εντός τριμήνου και το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου να δοθούν όλες οι αποζημιώσεις».

Στη συνέχεια, παραθέτει το ελάχιστο όριο αιτημάτων που θα επιτρέψει στους μικρομεσαίους αγρότες να ορθοποδήσουν. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει:

  • Να αποζημιώνονται κατ' έτος οι αγροτοκτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος και για χρονικό διάστημα ανάλογα με το προϊόν, τουλάχιστον μια πενταετία για τους ελαιοπαραγωγούς.
  • Ολική αποζημίωση για τα καταστραμμένα σπίτια, αποθήκες και αγροτικές υποδομές και να τους χαριστούν τα υπόλοιπα από σεισμόπληκτα δάνεια.
  • Να παγώσει η πληρωμή των δανείων από τους σεισμούς, όπως και των άλλων δανείων των αγροτών.
  • Να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια με άτοκη πενταετή περίοδο για ανασύσταση των γεωργικών δραστηριοτήτων.
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων.

Καταλήγοντας, τονίζει: «Τα παραπάνω μέτρα είναι απαραίτητα για να μην αποτελέσει η πυρκαγιά τη χαριστική βολή σε εκείνους που ήδη πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ και ιδιαίτερα οι κομμουνιστές στις καμένες περιοχές θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις μαζί με το λαό για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων».

ΓΡΑΜΜΟΣ
Η πυρκαγιά καίει για 16η μέρα!

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν διατεθεί επαρκή εναέρια μέσα πυρόσβεσης

Δύο ολόκληρες βδομάδες η φωτιά κατακαίει το Γράμμο κι ακόμη δεν έχουν διατεθεί επαρκή εναέρια πυροσβεστικά μέσα για την κατάσβεσή της. Χτες, επιχειρούσαν στην περιοχή δύο ελικόπτερα, αλλά οι ρίψεις δεν ήταν αρκετές για να θέσουν έστω υπό έλεγχο τη φωτιά στις κύριες εστίες.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς από τις επίγειες δυνάμεις βρίσκονταν σε εξέλιξη και σε περιοχή της κοινότητας Αρένων, αλλά και στην παλιά Κοτύλη του Δήμου Νεστορίου, στο Νομό της Καστοριάς. Η φωτιά είναι έρπουσα, αλλά με τον πρώτο αέρα - όπως συμβαίνει από προχτές - φουντώνει και οι επίγειες δυνάμεις που κατευθύνονται στα σημεία όπου υπάρχουν αναζωπυρώσεις επιχειρούν πολύ δύσκολα, λόγω των εγκαταλειμμένων ναρκών.

Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι γιατί σε όλο αυτό το διάστημα που καίει η φωτιά είναι ελάχιστα τα εναέρια μέσα που διατέθηκαν για τον περιορισμό της. Αλλά και τώρα τα αεροπλάνα ή τα ελικόπτερα παρουσιάζονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εξαφανίζονται, είτε για να κατευθυνθούν σε άλλα μέτωπα φωτιάς άλλων περιοχών, είτε γιατί αναγκάζονται να πάνε για ανεφοδιασμό στη Θεσσαλονίκη ή τα Γιάννενα. Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να προσγειωθούν για ανεφοδιασμό και στο αεροδρόμιο της Καστοριάς, αλλά σε αυτό δεν υπάρχουν αποθήκες καυσίμων.

Μεγάλη φωτιά και στα Πιέρια

Μία εβδομάδα όμως καίνε τα δάση και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Και χτες ήταν σε εξέλιξη η φωτιά στα Πιέρια Ορη. Στο Νομό Κοζάνης προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται στη θέση Γιούρτια, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καταφυγίου του Δήμου Βελβεντού. Επίσης συνεχίζεται η φωτιά και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ιμέρων του Δήμου Σερβίων Κοζάνης. Στο Νομό Φλώρινας βρισκόταν σε εξέλιξη η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στη θέση Βάρμπα - Σφήκα του Δήμου Πρεσπών, αλλά και στη θέση Σμάρδεσι του Δήμου Κρυσταλλοπηγής.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην περιοχή Πλατανάκια του Δήμου Κερκίνης Σερρών που είχε ξεσπάσει χτες τα ξημερώματα. Σε ύφεση ήταν η φωτιά που εκδηλώθηκε χτες στο Νομό Δράμας κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Τρία μέτωπα βρίσκονταν σε εξέλιξη χτες στο Ρέθυμνο, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στα Ρουσοχώρια Ηρακλείου και στη Σκάφη Χανίων. Λίγο πριν από τις 2 χτες το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία, εκδηλώθηκε φωτιά στην περιοχή Δεσποτικό του Δήμου Φαναρίου Πρέβεζας, που γρήγορα επεκτάθηκε στη γύρω ορεινή περιοχή, με μέτωπο 700 περίπου μέτρων. Για την κατάσβεσή της κινήθηκαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης (18 πυροσβέστες με 6 οχήματα), ενώ ρίψεις νερού γίνονταν από τρία αεροσκάφη «Canadair» και δυο ελικόπτερα.

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο, στην περιοχή Σκοπός. Ωστόσο, από τις φλόγες δεν απειλούνταν σπίτια. Επίσης, σε εξέλιξη ήταν η πυρκαγιά στη Μαυροπέδα Ανδρου και υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Γαλαξίδι.

Αγροφυλακή για την... προστασία των δασών

«Εκείνο που χρειάζονται τα δάση είναι η ριζική ανατροπή της πολιτικής που τα καίει και τα παραδίδει στους οικοπεδοφάγους», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο αρχηγός της Ελληνικής Αγροφυλακής διορίστηκε χτες, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει το συγκεκριμένο Σώμα ως ένα μέσο για την πρόληψη των πυρκαγιών. Οπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, οι πρώτοι 1.000 αγροφύλακες θα προσληφθούν μετά τις 15 Αυγούστου και θα περάσουν από ταχύρυθμη εκπαίδευση, για να «αντιμετωπίσει κατά τρόπο πάγιο, ουσιαστικό και συντονισμένο το ζήτημα της αγροτικής ασφάλειας στη χώρα μας», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις δηλώσεις του Β. Πολύδωρα για το ρόλο της Αγροφυλακής τονίζεται: «Δε χρειάζεται ένας ακόμα κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός για να προστατευτούν δήθεν τα δάση, όπως αυτός της Αγροφυλακής. Εκείνο που χρειάζονται τα δάση είναι η ριζική ανατροπή της πολιτικής που τα καίει και τα παραδίδει στους οικοπεδοφάγους. Αν η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τη δασοπυρόσβεση, τουλάχιστον ας καλύψει τα τεράστια σε ανθρώπους και μέσα κενά της Πυροσβεστικής, προσλαμβάνοντας μόνιμο προσωπικό, ξεκινώντας από την ένταξη σε αυτό του εποχιακού που υπάρχει σήμερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ