Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας από τους μικρομεσαίους αγρότες

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν και οι φτωχοί αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν και οι φτωχοί αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση
Μεγάλη δυσπιστία στους φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες της Αιγιάλειας έχουν προκαλέσει τα μέτρα για τους πυρόπληκτους της περιοχής, που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση από το Αίγιο. Και αυτό γιατί ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εξαγγείλει μέτρα τα οποία προβλέπονται από το ήδη υπάρχον άδικο νομικό καθεστώς και που δε δίνουν καμία λύση και προοπτική στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Αλλωστε, οι αγρότες της περιοχής έχουν μεγάλη και πικρή πείρα τόσο από το ύψος των αποζημιώσεων, το οποίο βρίσκεται πάντα κάτω από το μισό της πραγματικής ζημιάς όσο και από το χρόνο παραλαβής, ο οποίος πολλές φορές ξεπερνά τα δύο χρόνια, ακόμα και τα τρία χρόνια.

«Τη διαδικασία των ΠΣΕΑ και τη γραφειοκρατία της ΕΕ την έχουμε ζήσει και στο παρελθόν. Για ελιές 50 χρόνων και άνω που κάνουν παραγωγή περίπου στα 100 κιλά και λάδι 20 κιλά, εμείς μετά από τρία χρόνια πήραμε αποζημίωση μόνο 3-5 κιλά» μας λέει ο Χρήστος Σωτηρόπουλος, αγρότης από το Μαυρίκι και συμπληρώνει: «Δε θέλουμε αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, θέλουμε αποζημίωση άμεσα και στο πραγματικό ποσοστό της ζημιάς, για να μπορέσουμε σε πρώτη φάση να μαζευτούμε και να δούμε τι θα κάνουμε με τη νέα καλλιεργητική χρονιά. Τα έξοδα τρέχουν, τα γραμμάτια μας πνίγουν και όλο μας το βιος σχεδόν έχει καταστραφεί. Δεν έχουμε πλέον άλλα περιθώρια».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, Θανάσης Χελάκης, είναι κατηγορηματικός: «Τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι λόγια του αέρα. Δεν ξεφεύγουν ούτε σπιθαμή από τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα εισοδήματά μας, αυτά που απέμειναν από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ, τώρα, μετά την πυρκαγιά, δέχονται συντριπτικό χτύπημα και ουσιαστικά μας εξοβελίζουν από τα χωράφια μας. Ζήτημα ζωής για τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής είναι η διεκδίκηση πλήρους αποζημίωσης για τη φετινή παραγωγή, το φυτικό κεφάλαιο, αλλά και της απώλειας του εισοδήματος μετά την ανασύσταση των καλλιεργειών για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να καρποφορήσουν. Πίσω από αυτά δεν υπάρχει ούτε μέλλον ούτε προοπτική».

«Ανεπαρκή τα μέτρα»

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά για τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση. «Τα μέτρα παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες εξωραϊσμού τους παραμένουν ανεπαρκή. Χρειάζεται να αποζημιωθεί όλο το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο αμέσως μετά τη σύνταξη του φακέλου που θα υποβάλει όπως λέει η κυβέρνηση στην ΕΕ εντός τριμήνου και το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου να δοθούν όλες οι αποζημιώσεις».

Στη συνέχεια, παραθέτει το ελάχιστο όριο αιτημάτων που θα επιτρέψει στους μικρομεσαίους αγρότες να ορθοποδήσουν. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει:

  • Να αποζημιώνονται κατ' έτος οι αγροτοκτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος και για χρονικό διάστημα ανάλογα με το προϊόν, τουλάχιστον μια πενταετία για τους ελαιοπαραγωγούς.
  • Ολική αποζημίωση για τα καταστραμμένα σπίτια, αποθήκες και αγροτικές υποδομές και να τους χαριστούν τα υπόλοιπα από σεισμόπληκτα δάνεια.
  • Να παγώσει η πληρωμή των δανείων από τους σεισμούς, όπως και των άλλων δανείων των αγροτών.
  • Να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια με άτοκη πενταετή περίοδο για ανασύσταση των γεωργικών δραστηριοτήτων.
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων.

Καταλήγοντας, τονίζει: «Τα παραπάνω μέτρα είναι απαραίτητα για να μην αποτελέσει η πυρκαγιά τη χαριστική βολή σε εκείνους που ήδη πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ και ιδιαίτερα οι κομμουνιστές στις καμένες περιοχές θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις μαζί με το λαό για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ