Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Πολιτικές οι ευθύνες για την έλλειψη νερού

Ο «Ρ» συζητά με τον Βαγγέλη Σιγάλα, επικεφαλής και νομαρχιακό σύμβουλο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», για το πρόβλημα και τις αιτίες του

Συνεχίζεται το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού στα νησιά των Κυκλάδων και ο νομός, εδώ και μια εβδομάδα, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πρόβλημα που ήταν έντονο στην Κίμωλο, χτες, μετριάστηκε, αφού μεταφέρθηκε νερό στο νησί με υδροφόρα. Το γεγονός, φυσικά, δε λύνει το πρόβλημα. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων, βέβαια, γνωρίζουν πως δεν πρόκειται για πρόβλημα που προέκυψε φέτος. Πρόκειται για φλέγον ζήτημα που είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων στις υποδομές εδώ και πολλά χρόνια. Την ευθύνη για την κατάσταση, προφανώς, έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων, που δεν προέβλεψαν και δε σχεδίασαν έργα, ώστε οι Κυκλάδες να μπορούν να υδροδοτούνται.

«Υπάρχει ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν κατασκευάσει τα έργα υποδομής που έχουν ανάγκη τα νησιά», δήλωσε στο «Ρ» ο Βαγγέλης Σιγάλας, επικεφαλής και νομαρχιακός σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στις Κυκλάδες. Οπως μας εξήγησε, «δεν έχουν φτιάξει φράγματα, ώστε να αξιοποιηθεί ο υδάτινος πλούτος. Μάλιστα, όπου κατασκευάστηκαν τέτοια έργα, μένουν ανενεργά λόγω κακοτεχνιών. Επιπλέον, δε δημιούργησαν λιμνοδεξαμενές παρά μόνο στη Νάξο, ενώ ποτέ δεν έγινε ένα κεντρικός σχεδιασμός για υδροδοτικές υποδομές, από την Ανάφη ως τη Δονούσα, ώστε να αντιμετωπιστεί πλήρως το πρόβλημα».

Την ίδια στιγμή, υπάρχει «άναρχη διάνοιξη γεωτρήσεων χωρίς κανέναν προγραμματισμό και με κριτήριο την εκλογική πελατεία και την κομματική εξυπηρέτηση. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη συλλογή του βρόχινου νερού στις στέρνες και με τη μεταφορά νερού με υδροφόρες από το Λαύριο. Η οποιαδήποτε άλλη υποδομή προκύπτει μέσω του ανταποδοτικού τέλους, δηλαδή απ' την τσέπη των κατοίκων. Με αυτά τα χρήματα έχουν φτιαχτεί τα όποια δίκτυα ή δεξαμενές».

Εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων

Εκτός αυτού, σημείωσε, «υπάρχει και σημαντικό ζήτημα με την ηλεκτροδότηση των νησιών, κάτι που επιδεινώνει το πρόβλημα. Υπάρχουν συχνές διακοπές ρεύματος, κάτι που - προφανώς - σταματά, για παράδειγμα, τις γεωτρήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα». Πρόσθεσε πως «ακόμα και σε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα η κυβέρνηση κοιτάει να διευκολύνει τις επιχειρήσεις και όχι να λύσει το φλέγον αυτό ζήτημα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπάγεται την απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης έργων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με απευθείας ανάθεση. Αυτό προφανώς εξυπηρετεί απόλυτα τις επιχειρήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ