ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
Η μοιρασιά της φτώχειας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εν χορδαίς και οργάνω η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανακοινώσει, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, τη σύσταση «Εθνικού Ταμείου για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής». Ούτε λίγο - ούτε πολύ, επιχειρούν να μας πείσουν ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν τις συνθήκες απόλυτης ένδειας για ένα πολύ μεγάλο και συνεχώς διευρυνόμενο κομμάτι του πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, αυτό που «υπόσχονται» είναι η απλή διαχείριση της ακραίας μιζέριας και του «κοινωνικού αποκλεισμού», με ψίχουλα, που ακόμη και αυτά θα προέλθουν από περικοπές άλλων κονδυλίων. Το εν λόγω Ταμείο - στη βάση των συστάσεων της ΕΕ, του ΔΝΤ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων - επί της ουσίας αποτελεί ομολογία για τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Οι πόροι του Ταμείου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει, θα προέρχονται σε ποσοστό 20% από την εισφορά του νόμου 128/75 που επιβάλλεται στα νοικοκυριά για τα κάθε είδους τραπεζικά δάνεια. Ομως, με τους ίδιους πόρους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτούν τα «κοινωνικά προγράμματα» στέγασης ή επιδότησης επιτοκίου, μέσω του ΟΕΚ και άλλων υπηρεσιών.

Είναι, δηλαδή, απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ακόμα και αυτοί οι περιβόητοι πόροι και οι ...παροχές θα προέλθουν από την περικοπή άλλων «κοινωνικών προγραμμάτων». Στην ίδια ρότα μοιράσματος της φτώχειας κινείται και η λεγόμενη κατώτατη εθνική σύνταξη. Η εφαρμογή της δε συνεπάγεται τη σταδιακή κατάργηση μόνο του ΕΚΑΣ που παίρνουν σήμερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και της ίδιας της έννοιας των συντάξεων. Με λίγα λόγια: Τα λαϊκά στρώματα τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν από αυτή την πολιτική, πολύ περισσότερο γιατί τα χειρότερα (Ασφαλιστικό, κ.ά.) αφήνονται για μετά τις εκλογές...

... και η διανομή των κερδών

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως από το 2010 και μετά θα προικοδοτεί το Ταμείο με 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό θα «μοιράσουν» σε περίπου 832.000 νοικοκυριά με περίπου 2,1 εκατ. μέλη, τα οποία «επίσημα» θεωρούνται φτωχά. Το επίσημο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την ευρωστατιστική, διαμορφώνεται μόλις στα 11.864 ευρώ το χρόνο για τετραμελή οικογένεια και στα 5.649,5 ευρώ το άτομο....

Το προβλεπόμενο κονδύλι (2 δισ. ευρώ το χρόνο) αποτελεί ένα ακόμη απροκάλυπτο εμπαιγμό για τα λαϊκά στρώματα. Ας αναλογιστούμε ότι μόνο για το 2006, τα κέρδη των 300 εισηγμένων στη Σοφοκλέους επιχειρήσεων απογειώθηκαν σε 8,5 δισ. ευρώ.

Απουσίες και απαιτήσεις

Οι απουσίες και όχι οι συμμετοχές σφράγισαν την προπαρασκευαστική «ειρηνευτική» συνάντηση ανταρτικών οργανώσεων απ' το Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν, στην Αρούσα της Τανζανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Χαρακτηριστική η απουσία του Αμπντέλ Ουαχέντ Μοχάμεντ ελ Νουρ, ενός απ' τα ηγετικά πρόσωπα ανταρτικών οργανώσεων του Νταρφούρ που ζει αυτοεξόριστος στο Παρίσι, αλλά θεωρείται πως ασκεί μεγάλη επιρροή σε 2.500.000 πρόσφυγες του Δυτικού Σουδάν. Ο συγκεκριμένος, διόλου τυχαία, μποϊκοτάρει τη συμμετοχή του στις όποιες προπαρασκευαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με Σουδανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) και του ΟΗΕ με τους ακόλουθους δύο όρους που σε πολλούς θα θυμίσουν «Ιράκ»: α) «Εφαρμογή προγράμματος πετρελαίου αντί τροφίμων». β) Εφαρμογή εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω απ' το Νταρφούρ...

Απ' την άλλη, η υποτιθέμενη συμφωνία όσων εκπροσώπων ανταρτικών οργανώσεων του Νταρφούρ παρέστησαν στην Τανζανία για έναρξη συνομιλιών με τη σουδανική κυβέρνηση υπό όρους συνοδεύεται απ' την απαίτηση διεξαγωγής τους μέσα στους «επόμενους δύο με τρεις μήνες». «Συμπτωματικά», τότε θα ξεκινήσει το στήσιμο του στρατηγείου για την ανάπτυξη της υβριδικής αποστολής 26.000 κυανόκρανων στρατιωτών και αστυνομικών...

Υποκρισία...

Μπορείς να ευθυγραμμίζεσαι πλήρως με την «προληπτική» ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και την ανάπτυξη της υποτιθέμενης «αντιπυραυλικής» ομπρέλας της Ουάσιγκτον στην ανατολική Ασία και, την ίδια στιγμή, να θέλεις να σε πιστέψουν, όταν λες πως τάσσεσαι κατά των πυρηνικών όπλων; Εάν είσαι Σίνζο Αμπε (ο νυν Ιάπωνας πρωθυπουργός), μπορείς να το ξεστομίζεις ανερυθρίαστα, ακόμη και στη διάρκεια τελετών μνήμης των θυμάτων του αμερικανικού πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα...


Τα «καθρεφτάκια... »

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΟΥΝ οι Ισπανοί κατακτητές της Νότιας Αμερικής του 15ου και 16ου Αιώνα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα του 21ου Αιώνα; Δυστυχώς ...τις ίδιες πρακτικές, προκειμένου να εξαπατήσουν.

Οπως οι Ισπανοί προσπαθούσαν να εξαγοράσουν τους γηγενείς της Νότιας Αμερικής με καθρεφτάκια και ψεύτικα κοσμήματα, κάπως έτσι προσπαθούν σήμερα και οι κυβερνώντες να εξαγοράσουν ψήφους.

Τι άλλο μπορεί να είναι, δηλαδή, οι προσφορές για ...αποκωδικοποιητές ψηφιακής τηλεόρασης στα άτομα με αναπηρία από τον Αλογοσκούφη και τα μέτρα ενθάρρυνσης της μετακίνησης με ποδήλατο στην Αθήνα του Λιάπη;

Πιστεύουν στ' αλήθεια ότι με τέτοια φτηνά κολπάκια μπορούν να καλύψουν την ανυπαρξία ουσιαστικών πολιτικών ενίσχυσης και ενσωμάτωσης των ΑΜΕΑ ή το κυκλοφοριακό χάλι, στο οποίο βρίσκεται η πρωτεύουσα;

Αν μπορεί ο Μιχάλης Λιάπης ας μετακινηθεί με ποδήλατο από το υπουργείο του μέχρι τη Βουλή (χωρίς 10 μοτοσικλετιστές της Τροχαίας να του ανοίγουν το δρόμο) κι ύστερα ας έρθει να μας μιλήσει για μέτρα ενίσχυσης της ποδηλατοκίνησης.

Το μόνο ποδήλατο που μπορούν να έχουν οι κάτοικοι της Αθήνας είναι η ...ίδια η καθημερινότητά τους, που έχει γίνει ...«ποδήλατο» από το άγχος της μετακίνησης, των χρεών και των μισθών που δε φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη.

ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ και καταναλωτές «τρώγονται» μεταξύ τους μετά τον απίστευτο τελευταίο φορολογικό νόμο της κυβέρνησης, με βάση τον οποίο κάποιες δαπάνες εκπίπτουν από το εισόδημα εφόσον υπάρχουν προσωπικές αποδείξεις.

Δηλαδή, πρέπει να κάνεις ολόκληρη εμπορική διαπραγμάτευση ...με τον σουβλατζή από τον οποίο αγόρασες ένα σουβλάκι μήπως δεήσει και στο τέλος της χρονιάς σού «κόψει» μερικά ευρώ από το φόρο το υπουργείο Οικονομίας.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Γι' αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όλοι μας είναι τα βάλουμε με αυτούς που πραγματικά φταίνε για την κατάντια μας.

Στα χνάρια της ... Φρειδερίκης

Τη δεκαετία του '50, η Φρειδερίκη διένεμε τα βιβλιάρια απόρων κορασίδων, η απορία των οποίων οφειλόταν στον ληστρικό, εκμεταλλευτικό, αντιδραστικό χαρακτήρα της τάξης που κυριαρχούσε. Εξι δεκαετίες πέρασαν, αλλά δοκιμασμένες μεθόδους χειραγώγησης του λαού η αστική τάξη δεν τις θέτει σε αχρηστία. Προσφεύγει πάντα σ' αυτές, ιδιαίτερα όταν ζυγώνει η ώρα της κάλπης, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος να εκφραστεί μέσω αυτής η λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια.

Εξαγγέλλουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επιδόματα και ξανά επιδόματα, μικροπαροχές, κατώτατο εγγυημένο εισόδημα και κατώτατη εθνική σύνταξη, εξαγγελίες που συναντούν την ένθερμη υποστήριξη και του ΣΥΝ. Ποτέ για όλους, ποτέ γενικευμένες, ποτέ τέτοιες που να καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Επιλεκτικά για ορισμένες, διαφορετικές κάθε φορά, κατηγορίες του πληθυσμού και σε κάθε περίπτωση εξευτελιστικές. Είναι ακριβώς σαν να λένε «να σε κάψω, να σ' αλείψω λάδι». Εχοντας με την πολιτική τους σπρώξει στα όρια της ανέχειας το λαό, έχοντας δεδομένο ότι αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν, έρχονται να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα που προκαλούν, μοιράζοντας «ασπιρίνες» για να απαλυνθεί κάπως ο καθημερινός πονοκέφαλος του ανθρώπου του μόχθου για το πώς θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα και αυτό το μήνα. Και να ζητήσουν σε αντάλλαγμα και τις «ευχαριστίες» του με τη μορφή της ψήφου αν είναι δυνατόν.

Θέλουν με το «σμπάρο» της επιδοματολογίας και παροχολογίας να πιάσουν πολλά «τρυγόνια». Να καλλιεργήσουν ψεύτικες προσδοκίες για κάτι καλύτερο, να εκβιάσουν συνειδήσεις, να αμβλύνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να υφαρπάσουν τη λαϊκή ψήφο και να κρατήσουν το λαό καθηλωμένο, στο «περίμενε», μακριά από τον μόνο ασφαλή για τα συμφέροντά του δρόμο, αυτόν του αγώνα, της ταξικής πάλης. Ομως, ακριβώς αυτές οι αποσπασματικές, εξευτελιστικές, επιλεκτικές παροχές είναι το όχημα για γενικευμένες ανατροπές συλλογικών κεκτημένων δικαιωμάτων. Δίνουν λίγα με το ένα χέρι σε λίγους για να πάρουν με το άλλο πολλά και από τους ίδιους, από το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Και είναι αποφασισμένοι να πάρουν: αντιασφαλιστικά μέτρα με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με αύξηση των εισφορών, με παραπέρα ανατροπές που θα χτυπήσουν ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας και της Υγείας, με επέκταση της ελαστικής απασχόλησης, με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και άλλα.

Αυτά τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα είναι η γενναιόδωρη παροχή τους προς το κεφάλαιο, την απαιτεί για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του και όλοι ξέρουμε πως ό,τι απαίτησε ως σήμερα του το έδωσαν και με το παραπάνω. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να μην τσιμπήσουν το δόλωμα. Να απαιτήσουν και να κατακτήσουν με την πάλη τους γενικευμένο δίκτυο δικαιωμάτων για όλους, μέτρα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους. Να τους επιστρέψουν τις ελεημοσύνες. Να τους ζητήσουν επιτέλους το λογαριασμό για το έλλειμμα που εμφανίζει το ταμείο των δικαιωμάτων τους. Η κάλπη χρυσή ευκαιρία, η απόφαση μία: Μαύρο στο δικομματισμό! Ψήφος αντίστασης, αντεπίθεσης, φιλολαϊκής προοπτικής στο ΚΚΕ!


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ