ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Καμία προοπτική για άμεση λύση

Οπως είπαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, αν και έγιναν συναντήσεις με τους αρμόδιους δεν πήραν οριστικές διαβεβαιώσεις. Το επικίνδυνο νερό συνεχίζουν να πίνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι

Νερό - δηλητήριο εξακολουθεί να τρέχει από τις βρύσες των κατοίκων των Οινοφύτων...
Νερό - δηλητήριο εξακολουθεί να τρέχει από τις βρύσες των κατοίκων των Οινοφύτων...
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ξανά εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Οινοφύτων, επιστήμονες και κάτοικοι της περιοχής, καθώς το μολυσμένο με καρκινογόνες ουσίες νερό αφενός μεν εξακολουθεί να τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών της περιοχής, αφετέρου παίρνει διαστάσεις επικράτειας, αφού τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα τροφοδοτούν όλη την ελληνική αγορά.

Τέσσερις μέρες έχουν περάσει μετά το ψήφισμα που εξέδωσε η δημοτική αρχή, το οποίο χαρακτηρίζει το νερό μη πόσιμο και ακατάλληλο για οποιαδήποτε ανθρώπινη χρήση και χρήση βιομηχανιών τροφίμων. Ωστόσο, οι επί χρόνια εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που άφηναν ελεύθερες εκατοντάδες βιομηχανίες να ρίχνουν ανεπεξέργαστα απόβλητα στον Ασωπό, συνεχίζονται, με τα αρμόδια υπουργεία να αντιμετωπίζουν το ζήτημα... «από Δευτέρα».

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η διοίκηση του Δήμου Οινοφύτων, μετά από συνάντηση που είχε με τους ΓΓ του ΥΠΕΧΩΔΕ, του υπουργείου Εσωτερικών και με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ. Μπορεί ο δήμαρχος Οινοφύτων, Γ. Θεοδωρόπουλος, να δήλωσε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή «είμαστε όλοι μαζί», ωστόσο, μέχρι στιγμής ούτε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχτεί η περιοχή, ούτε απάντηση συγκεκριμένη από τα υπουργεία υπάρχει. Μάλιστα, ο ΓΓ του ΥΠΕΧΩΔΕ, Β. Μπαλτάς, φέρεται να μην αναγνωρίζει καμιά αρμοδιότητα του υπουργείου στο ζήτημα και να αντιμετωπίζει τη μόλυνση του Ασωπού - ούτε λίγο, ούτε πολύ - με τη λογική «ό,τι έγινε, έγινε»...

«Οι καλοί λογαριασμοί...»

«Θα σας βοηθήσουμε, αλλά τα έξοδα δικά σας...» Αυτά είπε - σύμφωνα με τη νομαρχιακή σύμβουλο Βοιωτίας, Β. Τσόνογλου - στην αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Οινοφύτων, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Δ. Κωστούλας. Οπως υπογράμμισαν δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, αφού ξεκαθάρισε στην αντιπροσωπεία, ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία, που είναι στο Χρηματιστήριο, και όχι κοινωφελούς σκοπού, προχώρησε στην πρόταση. Οπως ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Οινοφύτων, «η ΕΥΔΑΠ έχει δυνατότητα να μας φέρει καθαρό, πόσιμο νερό στα 600μ και να φτιάξουμε έναν αγωγό που θα διοχετεύει το νερό στην πόλη μας. Αυτό θα το ξέρουμε Δευτέρα πρωί». Οριστική λύση είναι, όπως είπε, «να φτιαχτεί ένα διυλιστήριο νερού, το οποίο θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους των Οινοφύτων. Ζητήσαμε από το υπουργείο Εσωτερικών 2 εκατ. ευρώ». Εάν και εφόσον κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το διυλιστήριο θα είναι έτοιμο το λιγότερο σε 3 μήνες. Για άμεση λύση τις επόμενες μέρες δεν υπήρξε καμιά απάντηση!

«Η ΕΥΔΑΠ, ξεκαθάρισε ακόμα, ότι δεν μπορεί να φτιάξει η ίδια το διυλιστήριο, παρά μόνο αν πληρωθεί γι' αυτό, προκειμένου να αναθέσει το έργο είτε σε δικό της εργολάβο είτε σε όποιο εργολάβο της υποδείξει η δημοτική αρχή», είπε χαρακτηριστικά η Β. Τσόνογλου.

«Το πρόβλημα είναι τεραστίων διαστάσεων. Το νερό όχι απλά δεν πρέπει να πίνεται, αλλά ούτε να έρχεται κανείς σε επαφή με αυτό, ούτε να αρδεύονται οι γεωργικές εκτάσεις, ούτε να χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής», υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο βιολόγος, Ξ. Τσιτσώνης.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΓΙΑΣ
Ζητούν άμεσα μέτρα και ικανοποίηση αιτημάτων

Την απαίτησή τους για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας από τις πυρκαγιές και για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των πυρόπληκτων αγροτών, διατράνωσαν οι εκπρόσωποι φορέων της Αγιάς, που συμμετείχαν στη σύσκεψη για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης τους, την οποία διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, (ΕΟΑΣΝΛ). Μεταξύ των άλλων, συμμετείχαν οι δήμαρχοι της επαρχίας, εκπρόσωποι Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων, Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Στη σύσκεψη έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ζημιές που έπληξαν πολλούς παραγωγούς της επαρχίας, κατακαίγοντας καλλιεργούμενες εκτάσεις και στις μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις του Κίσαβου, από την πυρκαγιά του περασμένου Ιούνη. Επισημάνθηκε ότι τα ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας της Επαρχίας Αγιάς συνέβαλαν καθοριστικά στην έκταση και το μέγεθος των καμένων εκτάσεων, δεδομένου ότι υπήρχαν τα περιθώρια να σβηστεί έγκαιρα η φωτιά ή τουλάχιστον να περιοριστεί δραστικά η έκτασή της. Και υπογραμμίστηκε ότι ευθύνη υπάρχει στις εκάστοτε κυβερνήσεις που υποβάθμισαν τις δασικές υπηρεσίες, που εγκατέλειψαν την πρόληψη, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης.

Οπως τόνισε ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, οι πυρόπληκτοι αγρότες και οι φορείς της περιοχής πρέπει ν' αγωνιστούν για την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% από τον ΕΛΓΑ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη διαδικασία των ΠΣΕΑ που εμμένει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να τους ξεγελάσει με ψίχουλα.

Οι διεκδικήσεις των φορέων της Αγιάς, που αναφέρονται σε ψήφισμα των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, είναι:

  • Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους που να καλύπτουν το 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ.
  • Χορήγηση άτοκων δανείων 5ετούς διάρκειας.
  • Πάγωμα των δανείων στην ΑΤΕ το ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Να δοθεί προκαταβολή στους πληγέντες αγρότες.
  • Να γίνει άμεσα εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ της παραγωγής στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί.
  • Το Συντονιστικό Οργανο σε Νομαρχιακό επίπεδο να λειτουργεί στα πλαίσια ενός Ενιαίου Δημόσιου Φορέα πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης στελεχωμένο με σύγχρονο εξοπλισμό, εκπαιδευμένο προσωπικό και υποδομές. Να έχει αρμοδιότητες και το συντονισμό.
  • Αμεσα να διαμορφωθεί το Κτηματολόγιο - Δασολόγιο.
  • Αναδάσωση όπου θα χρειαστεί των καμένων εκτάσεων.
  • Να επιταχυνθούν οι εργασίες για την προστασία από τις βροχές και τις πλημμύρες του εδάφους των καμένων περιοχών. Να επιταχυνθεί η σύνταξη μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων του χειμάρρου στο Βαθύρεμα.
  • Επαρκής χρηματοδότηση στο Δασαρχείο και στους Δήμους για τη δημιουργία και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, δεξαμενών και άλλων υποδομών απαραίτητες για να μην έχουμε ξανά τα ίδια φαινόμενα.
  • Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς σε Πυροσβεστικό Σταθμό.
Αποκαλυπτήρια προτομής του Αρη

Υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), την Τετάρτη 15.8.2007 και ώρα 11 π.μ., γίνονται τα αποκαλυπτήρια προτομής του Αρη Βελουχιώτη στην Καλοσκοπή (Κουκουβίστα) Φωκίδας, με τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τον Αύγουστο του 1942 που ο Αρης όρκισε εκεί την Ομάδα Καραλίβανου που προσχώρησε στον ΕΛΑΣ. Το έργο, που έφτιαξε ο γλύπτης Γιώργος Μέγκουλας, είναι δωρεά του αντιστασιακού Γιάννη Ράπτη (Κοντοβράκη), αντάρτη του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • H NE Λακωνίας του ΚΚΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λακωνίας διοργανώνουν εκδήλωση -συνεστίαση, σήμερα Σάββατο στις 8μ.μ., στη Σκάλα Λακωνίας, στο κέντρο Πολυτάκου. Καλούνται όλοι οι Αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης και του ΚΚΕ να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Είσοδος στο κέντρο με κάρτες.
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Καλαμάτας του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ συμμετέχουν στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης στο χώρο του μνημείου, αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί που διοργανώνουν το τοπικό Συμβούλιο της Σαϊδόνας και ο Σύλλογος των απανταχού Σαϊδονιτών. Λεωφορείο για την εκδήλωση θα αναχωρήσει από το Δημοτικό Αναψυκτήριο Καλαμάτας (πίσω από το Δημαρχείο) στις 8.30 το πρωί της Κυριακής.
  • H ΚΟ Καλαβρύτων του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Τοπικού Διαμερίσματος Ανω Λουσών «Τα Σουδενά», διοργανώνουν, αύριο Κυριακή ώρα 11.30 π.μ., στα Ανω Σουδενά(Ανω Λουσοί) Καλαβρύτων εκδήλωση τιμής στη μνήμη των Πεσόντων Αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της Πατρίδας από τους κατακτητές, για Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Μεγάλη πυρκαγιά στην Κόρινθο

Πυρκαγιά που έκαιγε σε μήκος δύο χιλιομέτρων - σύμφωνα με τους κατοίκους - ξέσπασε λίγο πριν τις 6 χτες το απόγευμα στην ορεινή Κορινθία και συγκεκριμένα στον Αρχαίο Φενεό. Η πυρκαγιά ξέσπασε - από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία - σε δύσβατο σημείο και το έργο των πυροσβεστών χαρακτηριζόταν δύσκολο, καθώς πρόκειται για πευκοδάσος με ιδιαίτερη πυκνότητα. Μάλιστα, ορατός παρέμενε ο κίνδυνος για επέκτασή της στο ελατόδασος της περιοχής και για το λόγο αυτό οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς επικεντρώνονταν στα εναέρια μέσα. Τελικά, στις 8 το βράδυ κατάφεραν να τη θέσουν υπό μερικό έλεγχο χωρίς να απειλήσει σπίτια.

Προθεσμία από τον εισαγγελέα Πατρών πήρε ένας 29χρονος, που συνελήφθη μετά από καταδίωξη χτες τα ξημερώματα στην Αιγιάλεια. Ο συλληφθείς θεωρείται ύποπτος για τις πρόσφατες πυρκαγιές μετά από μαρτυρίες κατοίκων πως τον είδαν να βάζει φωτιά προχτές το βράδυ και από το γεγονός ότι στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν δύο μπιτόνια με βερνίκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ