Σάββατο 11 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Καμία προοπτική για άμεση λύση

Οπως είπαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, αν και έγιναν συναντήσεις με τους αρμόδιους δεν πήραν οριστικές διαβεβαιώσεις. Το επικίνδυνο νερό συνεχίζουν να πίνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι

Νερό - δηλητήριο εξακολουθεί να τρέχει από τις βρύσες των κατοίκων των Οινοφύτων...
Νερό - δηλητήριο εξακολουθεί να τρέχει από τις βρύσες των κατοίκων των Οινοφύτων...
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ξανά εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Οινοφύτων, επιστήμονες και κάτοικοι της περιοχής, καθώς το μολυσμένο με καρκινογόνες ουσίες νερό αφενός μεν εξακολουθεί να τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών της περιοχής, αφετέρου παίρνει διαστάσεις επικράτειας, αφού τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα τροφοδοτούν όλη την ελληνική αγορά.

Τέσσερις μέρες έχουν περάσει μετά το ψήφισμα που εξέδωσε η δημοτική αρχή, το οποίο χαρακτηρίζει το νερό μη πόσιμο και ακατάλληλο για οποιαδήποτε ανθρώπινη χρήση και χρήση βιομηχανιών τροφίμων. Ωστόσο, οι επί χρόνια εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που άφηναν ελεύθερες εκατοντάδες βιομηχανίες να ρίχνουν ανεπεξέργαστα απόβλητα στον Ασωπό, συνεχίζονται, με τα αρμόδια υπουργεία να αντιμετωπίζουν το ζήτημα... «από Δευτέρα».

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η διοίκηση του Δήμου Οινοφύτων, μετά από συνάντηση που είχε με τους ΓΓ του ΥΠΕΧΩΔΕ, του υπουργείου Εσωτερικών και με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ. Μπορεί ο δήμαρχος Οινοφύτων, Γ. Θεοδωρόπουλος, να δήλωσε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή «είμαστε όλοι μαζί», ωστόσο, μέχρι στιγμής ούτε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχτεί η περιοχή, ούτε απάντηση συγκεκριμένη από τα υπουργεία υπάρχει. Μάλιστα, ο ΓΓ του ΥΠΕΧΩΔΕ, Β. Μπαλτάς, φέρεται να μην αναγνωρίζει καμιά αρμοδιότητα του υπουργείου στο ζήτημα και να αντιμετωπίζει τη μόλυνση του Ασωπού - ούτε λίγο, ούτε πολύ - με τη λογική «ό,τι έγινε, έγινε»...

«Οι καλοί λογαριασμοί...»

«Θα σας βοηθήσουμε, αλλά τα έξοδα δικά σας...» Αυτά είπε - σύμφωνα με τη νομαρχιακή σύμβουλο Βοιωτίας, Β. Τσόνογλου - στην αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Οινοφύτων, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Δ. Κωστούλας. Οπως υπογράμμισαν δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, αφού ξεκαθάρισε στην αντιπροσωπεία, ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία, που είναι στο Χρηματιστήριο, και όχι κοινωφελούς σκοπού, προχώρησε στην πρόταση. Οπως ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Οινοφύτων, «η ΕΥΔΑΠ έχει δυνατότητα να μας φέρει καθαρό, πόσιμο νερό στα 600μ και να φτιάξουμε έναν αγωγό που θα διοχετεύει το νερό στην πόλη μας. Αυτό θα το ξέρουμε Δευτέρα πρωί». Οριστική λύση είναι, όπως είπε, «να φτιαχτεί ένα διυλιστήριο νερού, το οποίο θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους των Οινοφύτων. Ζητήσαμε από το υπουργείο Εσωτερικών 2 εκατ. ευρώ». Εάν και εφόσον κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το διυλιστήριο θα είναι έτοιμο το λιγότερο σε 3 μήνες. Για άμεση λύση τις επόμενες μέρες δεν υπήρξε καμιά απάντηση!

«Η ΕΥΔΑΠ, ξεκαθάρισε ακόμα, ότι δεν μπορεί να φτιάξει η ίδια το διυλιστήριο, παρά μόνο αν πληρωθεί γι' αυτό, προκειμένου να αναθέσει το έργο είτε σε δικό της εργολάβο είτε σε όποιο εργολάβο της υποδείξει η δημοτική αρχή», είπε χαρακτηριστικά η Β. Τσόνογλου.

«Το πρόβλημα είναι τεραστίων διαστάσεων. Το νερό όχι απλά δεν πρέπει να πίνεται, αλλά ούτε να έρχεται κανείς σε επαφή με αυτό, ούτε να αρδεύονται οι γεωργικές εκτάσεις, ούτε να χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής», υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο βιολόγος, Ξ. Τσιτσώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ