ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
Από Αύγουστο ... χειμώνα;

Του Πάνου Μαραγκού από το ΕΘΝΟΣ
Του Πάνου Μαραγκού από το ΕΘΝΟΣ
Ε, αφού γυρνάνε και οι παραθυράτοι, θα 'χουμε εκλογές. Από τις 2 Φλεβάρη τις προβλέπει το ΠΑΣΟΚ. Να που δικαιώνεται.

Οπως θα δικαιωθούν και όσοι πρόβλεψαν ότι ο κόσμος ψηφίζει ακόμα κατά κύριο λόγο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ηδη είναι έτοιμες οι δημοσκοπήσεις για το μάζεμα όσων έχουν βάλει πλώρη γι' άλλα ψηφοδέλτια.

Με τι επιχειρήματα θα δοθεί η μάχη ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Στη βάση ενός απόλυτου τίποτα πάνω στο οποίο θα επαναλαμβάνονται μπούρδες του στιλ «δίκαιη κοινωνία», «αξιοπρεπές επίδομα διαβίωσης», «λελογισμένη αναδιανομή μερίσματος».

Και μόνο το καρμπόν να δει κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί: Τόσο πολύ πια ταυτίζονται ώστε να μιλάνε και με τις ίδιες λέξεις; Τόσο.

Κρατήστε μερικά αποκόμματα δηλώσεών τους για μια βδομάδα, ανακατέψτε τα στο τέλος και προσπαθήστε να βρείτε ποιος είπε τι. Οποιο όνομα κι αν βάλετε σε όποια δήλωση θα είναι σωστό. Γιατί όλοι τους λένε τα ίδια, με άλλα λόγια, και με διαφορά στην ημερομηνία.

Τα ακόμα καλύτερα γράφονται από τους επιμελέστερους δημοσιογράφους της κάθε πλευράς. Οπως ότι ο Καραμανλής έβγαλε τη χώρα από τη μιζέρια του ενός κι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν καταφεύγει σε παροχολογία του άλλου.

Στη μια περίπτωση ισχύει το «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε» και στη δεύτερη αφού δεν κάνουν παροχολογία γιατί πασχίζουν να πείσουν ότι το δικό τους «κατώτερο εγγυημένο εισόδημα» είναι καλύτερο απ' της ΝΔ;

Και συ πρέπει να διαλέξεις χωρίς να ρωτήσεις: Γιατί κατώτερο ρε παιδιά, χάθηκε ένα πλήρες εισόδημα για μια πλήρη ζωή;

Κατά τ' άλλα: Διχασμένοι οι αναγνώστες στα έντυπα της ΝΔ, τι να αγοράσουν; Ο ένας έχει 3.000 μονιμοποιήσεις κι ο άλλος 6.300 προσλήψεις.

Ετοιμο, λέει, και το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει το πρόγραμμά του. Περιλαμβάνει, άραγε και τους 11 νόμους της ΝΔ που ψήφισε τους τελευταίους μήνες;

Ψάχνεις ακόμα να βρεις γιατί κρύβουν λόγια; Ψάξε. Αλλά, δεν είναι καλύτερα πριν φτάσεις να πουλάς το νεφρό σου για να ζήσεις, να έχεις πάρει έγκαιρα τα μέτρα σου;

Ασχετο: Πεθαίνει, λέει, ο πλανήτης. Εμ, έλα που δεν πεθαίνει, παρότι διάφοροι κάνουν ό,τι μπορούν για να συμβεί. Απλά, αν δεν τρομοκρατηθείς και από αυτό, δεν κερδίζουν αυτοί, που όπως σου πουλάνε το θάνατο έτσι και τη σωτηρία. Τυχαία ηγούνται σε κάτι διεθνοποιημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις πρώτα στελέχη επιχειρήσεων;


ΤΗΣ ΚΕΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ: «Η εκστρατεία ενημέρωσης των τηλεοπτικών καναλιών στην καυτή ζώνη των δελτίων των 8 μ.μ. αρχίζει εσπευσμένα μετά τις 20 Αυγούστου (...) δίνουν έτσι το σήμα για την έναρξη του πρόωρου ανταγωνισμού στην τηλεοπτική ενημέρωση, αλλάζοντας την παράδοση χρόνων που ήθελε την πρεμιέρα της ενημέρωσης λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία (...) κυρίαρχο σημείο αναφοράς ειδικά κάθε Δευτέρα εκτός από τους πολιτικούς καλεσμένους στις εκπομπές θα είναι οι δημοσκοπήσεις» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΜΠΟΥΡΔΑ... «Το δικό μας πρόγραμμα στοχεύει σε μια δίκαιη κοινωνία. Σε μια αναπτυξιακή πολιτική που βασίζεται και διασφαλίζει τη δίκαιη κοινωνική αναδιανομή και ένα εγγυημένο αξιοπρεπές επίδομα διαβίωσης σε όλους» (η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

... ΝΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ: «Εμείς έχουμε μια διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη για την πολιτική. Από την πρώτη στιγμή είπαμε την αλήθεια για την οικονομία, εφαρμόσαμε μια πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, πετύχαμε τους στόχους μας και τώρα μπορούμε να εφαρμόσουμε μία ρεαλιστική και λελογισμένη πολιτική διανομής του κοινωνικού μερίσματος» (ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης στο ΕΘΝΟΣ).

ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ: «Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει ανατρέψει πλήρως το καθεστώς της μιζέριας που κυριαρχούσε στην Ελλάδα μετά το 1981 (...) το μεγάλο πλεονέκτημα της κυβέρνησης είναι ότι δε γυρνάει την πλάτη της στα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά εμπνέει σιγουριά στους πολίτες πως εργάζεται για την καταπολέμησή τους και για να διαμορφώσει ένα καλύτερο αύριο» (ο Γιώργος Τζογόπουλος στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΑΔΕΙΑΝΟ: «Το αντίδοτο των παροχών αναζητούν στο ΠΑΣΟΚ και για το λόγο αυτό στη Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν την κυβέρνηση στον αγώνα της παροχής και των αυξήσεων τάζοντας παραπάνω λεφτά και ότι θα τα δώσουν και πιο σύντομα αν γίνουν κυβέρνηση. Αυτή είναι και η λογική του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος φαίνεται να προτιμά τη λογική της σοβαρότητας και να φανεί υπεράνω παροχών και υποσχέσεων» (η σημείωση στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ψήφισαν μαζί 11 ΑΠΟ ΤΑ 13 προεκλογικά νομοσχέδια...

ΤΑ ΝΕΑ: Παράνομο το κρυφό ομόλογο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΥΡΤΑΚΙ με το πόρισμα Ζορμπά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις 6.300 μέσα στον Αύγουστο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μόνιμοι 3.000 συμβασιούχοι των ΚΕΠ

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 25.000 εκπαιδευτικοί

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πεθαίνει ο Πλανήτης από την καταστροφή του περιβάλλοντος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόλεμος με θέα την Ακρόπολη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα διλήμματα Καραμανλή - Παπανδρέου

Η ΑΥΓΗ: Κάλπη τιμωρίας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παιχνίδια στην άμμο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κρύβουν λόγια

«Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς όπως στο Ασφαλιστικό, στη φορολογία, στην υγεία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αν και βρισκόμαστε στο παραπέντε των εκλογών, καμία ουσιαστική συζήτηση δεν γίνεται γύρω από τα θέματα αυτά. Εχουν τοποθετηθεί στο ράφι παρ' ότι θα επηρεάσουν τη ζωή των Ελλήνων ψηφοφόρων τα επόμενα χρόνια» (ο Σεραφείμ Πολίτης στα ΝΕΑ).

Βγάλε συμπέρασμα

«Βλέπουμε τον Βασίλη Μαγγίνα να αποφεύγει επιμελώς την εκφώνηση των αδιέξοδων "τριών όχι" των προκατόχων του: όχι αύξηση στα όρια ηλικίας, όχι αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, όχι μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης (δηλαδή, τελικά: των συντάξεων). Που θα πει ότι ξεκινάει μια παιδαγωγική στο αναπόφευκτο: ότι η κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη θα πάει πίσω, αν είναι να επιβιώσει κάτι από αυτήν!» (ο Α.Δ. Παπαγιαννίδης στο ΒΗΜΑ).

πριν εμπορευτείς την ίδια τη ζωή σου

«Η ζήτηση για νεφρά υπερβαίνει την προσφορά κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του παράνομου εμπορίου οργάνων και τη δημιουργία μιας μαύρης αγοράς, όπου πλούσιοι "τουρίστες σε αναζήτηση μοσχευμάτων" ταξιδεύουν σε φτωχότερες χώρες για να αγοράσουν όργανα από ανθρώπους οι οποίοι δεν διαθέτουν πολλές άλλες διεξόδους για μια καλύτερη ζωή (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ