ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Γρανάζι στη μηχανή της εργοδοτικής κερδοφορίας

«Φλέβα χρυσού» για τους μεγαλοξενοδόχους, που τους εκμεταλλεύονται διπλά και τρίδιπλα, καλύπτοντας οργανικές ανάγκες των επιχειρήσεών τους

Εύκολη «λεία» θεωρεί το τουριστικό κεφάλαιο τους σπουδαστές των αντίστοιχων σχολών. Μόνη ασπίδα τους, η συστράτευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα
Εύκολη «λεία» θεωρεί το τουριστικό κεφάλαιο τους σπουδαστές των αντίστοιχων σχολών. Μόνη ασπίδα τους, η συστράτευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα
Στη σκληρή εκμετάλλευση των μαθητών των τουριστικών σχολών επιδίδεται το τουριστικό κεφάλαιο αυξάνοντας σημαντικά τα κέρδη του. Οι μαθητές μόλις περνούν το κατώφλι των ξενοδοχείων παύουν να είναι μαθητές ως προς τις υποχρεώσεις που έχει η εργοδοσία απέναντί τους, συνεχίζουν όμως να είναι μαθητές ως προς τις πενιχρές αμοιβές που δίνουν οι ξενοδόχοι! Η εργοδοσία ανακάλυψε «φλέβα χρυσού», καθώς αξιοποιεί τους μαθητές σε σταθερές και μόνιμες θέσεις απασχόλησης αντί να προσλάβει εργαζόμενους και έτσι οι ξενοδόχοι έχουν «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Και τη δουλιά τους βγάζουν και χρήματα γλιτώνουν.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ισχύει, οι μαθητές κάνουν την πρακτική τους άσκηση με το τέλος της σχολικής χρονιάς και για ένα εξάμηνο στα ξενοδοχεία. Οι μαθητές των ΤΕΙ για αυτό το 6μηνο πληρώνονται με το 80% του βασικού μισθού μηνιαία αποζημίωση, οι μαθητές από τις δημόσιες σχολές με 360 ευρώ μηνιαία αποζημίωση, οι μαθητές από τα δημόσια ΙΕΚ δεν παίρνουν τίποτα από τους ξενοδόχους παρά μια αποζημίωση στο τέλος του εξαμήνου από τον ΟΑΕΔ, που δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ μηνιαίως. Και, τέλος, οι μαθητές των ιδιωτικών τουριστικών σχολών παίρνουν επίσης 360 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει συγκεκριμένο πλαφόν μαθητών στα ξενοδοχεία, δηλαδή μπορεί κάποιος ξενοδόχος να πάρει όσους μαθητές θέλει.

Στην πράξη, οι ξενοδόχοι μ' αυτόν τον τρόπο αναπληρώνουν κενές θέσεις στα ξενοδοχεία τους, παρά το γεγονός ότι οι μαθητές που κάνουν την πρακτική τους πρέπει να βρίσκονται πάντα δίπλα και μαζί με εργαζόμενο. Ο μαθητές παράγουν για να αμείβονται με «ψίχουλα». Για παράδειγμα, όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και συγκεκριμένα μόλις πρόσφατα στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» του Χανδρή την ταράτσα του ξενοδοχείου διαπιστώθηκε ότι κρατούσαν μόνοι τους δυο μαθητές μάγειρες.

Δουλιά ήλιο με ήλιο!

Δουλεύουν σε πολλές περιπτώσεις σαν τα «σκυλιά» και παραπάνω ώρες από το ωράριό τους για να πληρωθούν «ψίχουλα». Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Γκραντ Ριζόρτ» στο Λαγονήσι μαθητής μάγειρας δούλεψε εκτός από το ωράριό του, τα ρεπό 3 ημερών και 12 ώρες υπερωρία. Ο βασικός του μισθός είναι 380 ευρώ, για πληρωθεί τελικά 430 ευρώ μέσα στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι υπερωρίες, ενώ η εργοδοσία τα ρεπό τα μετέτρεψε σε επιπλέον ώρες!

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα στο ίδιο ξενοδοχεία αφορά αλλοδαπούς μαθητές, στην προκειμένη περίπτωση από τη Λετονία, οι οποίοι όπως μας κατήγγειλαν συνδικαλιστές, δουλεύουν στην πρωινή βράδυ (7.30 π.μ. - 3.30 π.μ.), το απόγευμα στις 6 τους ξαναφέρνουν για δουλιά για να σχολάσουν 2 με 3 τα ξημερώματα και να πάνε πάλι για δουλιά την επόμενη μέρα στις 7.30 το πρωί.

Με βάση το νόμο, οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζουν τους μαθητές στον κλάδο Υγείας και για επαγγελματικό κίνδυνο, καθώς και να έχουν βιβλιάριο Υγείας. Αυτά βεβαίως για αρκετούς ξενοδόχους είναι «ψιλά γράμματα». Η κατάσταση με την εκμετάλλευση των μαθητών παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

«ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Βαθιά εκμετάλλευση πίσω από τη βιτρίνα της χλιδής

Πίσω από τη βιτρίνα της χλιδής στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα Βουλιαγμένης» κρύβεται η σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Επιβεβαιώνονται έτσι με το χειρότερο τρόπο τα όσα είχε καταγγείλει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, λίγο πριν την εκχώρηση του «Αστέρα» από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας στην «Starwood Hotels», ότι «από τις αναδιαρθρώσεις αυτοί που χάνουν είναι οι εργαζόμενοι, γιατί ακριβώς ο στόχος τους είναι ακόμη και αυτά τα κουτσουρεμένα δικαιώματα, ακόμη και αυτή η μισή δουλιά».

Το καθεστώς της εργασίας φέρνει στην επιφάνεια η πρόσφατη σύλληψη εργαζόμενης την ώρα που συμμετείχε με κλιμάκιο του ΚΕΠΕΚ σε έλεγχο για την Υγιεινή και Ασφάλεια.

Με το πέρασμα του ελέγχου του «Αστέρα» στη «Starwood Hotels» έγιναν περίπου 280 «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Οπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν, οι 600 σήμερα ξενοδοχοϋπάλληλοι στο συγκρότημα (50 μόνιμοι και οι υπόλοιποι με συμβάσεις) είναι λίγοι για τις τεράστιες ανάγκες του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα η δουλιά να γίνεται δυσβάσταχτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καμαριέρες μπορεί να καθαρίζουν μέχρι και 70 δωμάτια τη μέρα! Οπως αναφέρθηκε, επειδή οι προϊσταμένες στις βάρδιες δεν αρκούν για να επιθεωρήσουν όλα αυτά τα δωμάτια αναγκάζονται να κάνουν αυτή τη δουλιά οι ίδιες οι καμαριέρες. Γι' αυτό, άλλωστε, όπως δηλώνουν και συνδικαλιστές του κλάδου, υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα στη μέση τους, ενώ αυτή την περίοδο τα κρούσματα θερμοπληξίας είναι αρκετά.

Αλλη περίπτωση που δείχνει το μέγεθος της δουλιάς που πέφτει στις πλάτες των εργαζομένων είναι, για παράδειγμα, συγκεκριμένη μέρα όπου στη βάρδια ήταν δύο σερβιτόροι και έπρεπε να ετοιμάσουν και σερβίρουν 200 πρωινά και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσουν και τέσσερα συνέδρια!

Εργολαβικά συνεργεία και ανασφάλιστη δουλιά

Η διοίκηση του «Αστέρα» προκειμένου να αποφύγει να προσλάβει προσωπικό φέρνει στο συγκρότημα ιδιωτικά συνεργεία με καμαριέρες, καθαρίστριες, κηπουρούς, ακόμα και οδηγούς. Με ποιες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές δουλεύουν οι εργαζόμενοι των συνεργείων είναι άγνωστο.

Τέλος, από πρόσφατο έλεγχο που πραγματοποίησαν στο ξενοδοχειακό συγκρότημα εκπρόσωποι του ΤΑΞΥ διαπιστώθηκε ένα πολύ σοβαρό γεγονός. Εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ιδιώτης, σε συμφωνία με τη διοίκηση του ξενοδοχείου, άνοιξε και λειτουργεί εστιατόριο, αρνείται όμως να ασφαλίσει τους εργαζόμενους στο επικουρικό ταμείο του κλάδου, δηλαδή στο ΤΑΞΥ, με τον ισχυρισμό ότι δεν είναι υπάλληλοι του ξενοδοχείου! Η ασυδοσία της διοίκησης του ξενοδοχείου ενισχύεται και από την εργοδοτική στάση του επιχειρησιακού σωματείου, που για όλα αυτά τα ζητήματα δε λέει κουβέντα.

ΔΙΩΞΗ ΤΥΦΛΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ
Με τη βούλα του ΟΕΕΚ

Τη «βούλα» της στην τρομοκρατική δίωξη του ανάπηρου συνδικαλιστή σπουδαστή του ΙΕΚ Τυφλών Τηλεφωνητών «Τειρεσίας» Γιάννη Μελέτση, ο οποίος απορρίφθηκε μεθοδευμένα και παράνομα από τις εξετάσεις της σχολής και συνακόλουθα από προκήρυξη για την πρόσληψη τυφλών τηλεφωνητών, έβαλε η διοίκηση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Χτες, τρεις ολόκληρους μήνες μετά τις εξετάσεις, ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία ο Γ. Μελέτσης απορρίπτεται και πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις.

Ερωτήματα υπάρχουν γιατί και οι άλλοι εννέα σπουδαστές που έδωσαν εξετάσεις δε θα πάρουν τα πτυχία τους σε αυτή τη φάση, αλλά κάποιες βεβαιώσεις ότι έχουν περάσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά από αυτή τη μεθοδευμένη εξέλιξη, που στοχεύει στη δίωξη του συνδικαλιστή σπουδαστή για τη δράση του μέσα και έξω απ' τη σχολή, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) δηλώνει ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της για την υπεράσπιση των αγωνιστών και για δημόσια δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση και κατάργηση όλων των διδάκτρων. Υπογραμμίζει ακόμα ότι η όποια εκ των υστέρων κίνηση της διοίκησης του ΟΕΕΚ, όπως η διαταγή για Ενορκη Διοικητική Εξέταση, δεν την απαλλάσσει απ' τις ευθύνες της γι' αυτή την εξέλιξη αφού ήξερε τις παρανομίες που έγιναν στη συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης απ' τη συμβιβασμένη ηγεσία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, η οποία έλεγχε άμεσα τη συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Απολυμένοι και απλήρωτοι

Στο δρόμο βρέθηκαν πέντε συμβασιούχοι του Δήμου Ηρακλείου, παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) τους είχε διαβεβαιώσει ότι θα παραμείνουν στη δουλιά τους. Οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τη δεκαετία του 1990 για την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων στο γραφείο των Ενετικών Τειχών, όπου και εργάζονταν μέχρι και πριν λίγους μήνες. Οι πέντε εργαζόμενοι όχι μόνο δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα από το Δήμο Ηρακλείου για την απόλυσή τους, αλλά κρατούνταν στη δουλιά δέκα μήνες ανασφάλιστοι και απλήρωτοι. Σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους, όχι μόνο δεν έχουν πάρει όσα τους οφείλονται αλλά στη θέση τους ο δήμος έχει προσλάβει άλλους, πάντα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ