ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Σαρωτικό πλήγμα του Εγκέλαδου

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Οι φτωχοί είναι κυρίως τα θύματα και αυτού του νέου καταστροφικού σεισμού

Associated Press

Οι φτωχοί είναι κυρίως τα θύματα και αυτού του νέου καταστροφικού σεισμού
ΛΙΜΑ.--

Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - ακολουθούμενη από δεκάδες ισχυρούς σεισμούς - συγκλόνισε το Περού αλλά και αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής στις 23.40 της Τετάρτης - τοπική ώρα - και προκάλεσε σύμφωνα με το μέχρι στιγμής απολογισμό, το θάνατο πάνω από 500 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων των 1.500. Η πλειοψηφία των θυμάτων και των καταστροφών ήταν στην πόλη Ικα, στα νότια της χώρας αλλά και στο Πίσκο που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Στη νότια πόλη Ικα αλλά και στην πρωτεύουσα Λίμα, πολλές κατοικίες κατέρρευσαν, ενώ διεκόπη η ηλεκτροδότηση. Ο υπουργός Υγείας Κάρλος Βαγιέχος, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, δήλωσε ότι η Ικα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά ενώ τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια των κτιρίων. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και στις επαρχίες Κανέτε και Τσίντσα.

Οι κυβερνήσεις του Εκουαδόρ, της Κολομβίας, της Χιλής, του Παναμά, του Μεξικού, της Βολιβίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους. Η κυβέρνηση της Βολιβίας ελάχιστες ώρες μετά το σεισμό απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες. Αντίστοιχη αποστολή ετοιμάζει και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης

Την πρότασή του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση - προσχέδιο - παρουσίασε στις 15 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ενώπιον του Κοινοβουλίου, που όπως δήλωσε θα «συμβάλει στην προώθηση στην πορεία για κράτος σοσιαλιστικής δικαιοσύνης».

Ο Τσάβες προτείνει η προεδρική θητεία να επεκταθεί κατά ένα έτος, στα επτά, και θα καταργηθεί η απαγόρευση της επανεκλογής Προέδρου. Προτείνεται να τροποποιηθούν 33 άρθρα, δηλαδή 10% των άρθρων του σημερινού Συντάγματος. Σημαντικό στοιχείο επίσης αποτελεί ο ρόλος του στρατού που θα υπερασπίζεται την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του λαού. Προβλέπει την απεμπόληση της αυτονομίας της κεντρικής τράπεζας, την ενίσχυση των δυνατοτήτων του κράτους να απαλλοτριώνει πόρους εγχώριων ή ξένων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Στην πρόταση θεσπίζονται νέα μέσα για τη λαϊκή συμμετοχή όπως είναι: Τα «Λαϊκά Συμβούλια και οι εταιρείες κοινωνικής ιδιοκτησίας», όλα τα πολιτικά αξιώματα είναι εκλέξιμα και οι εκπρόσωποί τους λογοδοτούν και είναι ανακλητοί από το λαό. Προβλέπονται τοπικά και εθνικό δημοψήφισμα. Σημειώνουμε εδώ ότι το ΚΚ Βενεζουέλας έχει προτείνει τη δημιουργία των Εργατικών Συμβουλίων σε όλες τις επιχειρήσεις κρατικές, συνεταιριστικές και ιδιωτικές, και την ανάγκη να αναδειχτεί ο ρόλος της εργατικής τάξης, ώστε να επικρατήσει η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.

Ακόμη, ο Τσάβες εισηγήθηκε η εργάσιμη ημέρα να είναι έξι ώρες (από οκτώ), ενώ περιέγραψε νέες μορφές κοινωνικής ιδιοκτησίας, που προτείνει να είναι η «κρατική, η κοινωνική, η συνεταιριστική, η μεικτή και η ιδιωτική». Πρότεινε επίσης με έναν γενικό τρόπο που πρέπει να καταγράφεται στο Σύνταγμα, την κατάργηση των «Λατιφουντίστας», δηλαδή, μεγάλων γαιοκτημόνων που αποτελούν κράτος εν κράτει (και είναι γνωστό ότι αντιδρούν στις φιλολαϊκές αλλαγές της μπολιβαριανής διαδικασίας και μάλιστα είναι αυτοί που βάζουν πληρωμένους εγκληματίες να δολοφονούν αγωνιστές αγρότες).

Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι να γίνει συζήτηση στις λαϊκές συνελεύσεις, να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα και μετά να έρθει προς έγκριση στη Βουλή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ξεκινούν σήμερα έως τις 22 του Οκτώβρη δυνάμεις του ρουμανικού και του αμερικανικού στρατού με αφετηρίες την αεροπορική βάση «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου» και το πεδίο βολής «Μπαμπαντάγκ» στη Νοτιανατολική Ρουμανία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο υποσιτισμός σκοτώνει κάθε χρόνο τουλάχιστον 6.000.000 παιδιά σε αναπτυσσόμενες αλλά και πλούσιες χώρες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μη δαπανηρές διατροφικές λύσεις που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα, διαπίστωσε χτες εκπρόσωπος της αμερικανικής ερευνητικής οργάνωσης «Ποπιουλέσιον Ρίφερενς Μπιρό».

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εκατοντάδες Κενυάτες δημοσιογράφοι, φοιτητές και πολίτες διαδήλωσαν την Τετάρτη στο Ναϊρόμπι με φιμωμένα τα στόματά τους διαμαρτυρόμενοι κατά νόμου της κυβέρνησης του Κενυάτη Προέδρου, Μουάι Κιμπάκι, που υποχρεώνει τους εκπροσώπους του Τύπου να αποκαλύπτουν τις πηγές τους.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών συμπεριλαμβάνουν οι επιχειρήσεις που εξαπολύει το τελευταίο διήμερο ο νιγηριανός στρατός στο επίνειο Πορτ Χαρκούρτ στο Δέλτα του Νίγηρα κατά ένοπλων οργανώσεων. Οι νιγηριανές αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο τουλάχιστον 15 ενόπλων και τις συλλήψεις αρκετών άλλων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι Αμερικανοί ηλικίας 19 έως 29 ετών αποτελούν το 30% των ανασφάλιστων ομοεθνών τους που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 45.000.000, ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι εργατικών οργανώσεων στο Σικάγο...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Μία 17χρονη Ινδονήσια απ' την επαρχία Τανγκεράντ (δυτικά της πρωτεύουσας Τζακάρτα) απεβίωσε προχτές μετά τη μόλυνσή της απ' τον ιό της γρίπης των πτηνών. Οι νεκροί Ινδονήσιοι εξαιτίας της νόσου ανέρχονται πλέον σε 83 μέσα στην τελευταία τριετία.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Καταστροφικές πλημμύρες

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.-- Εφιαλτικές πλημμύρες έπληξαν το τελευταίο 48ωρο εκτενείς περιοχές της ΛΔ Κορέας προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 220 ανθρώπων, το ξεσπίτωμα 300.000 οικογενειών και την καταστροφή του 1/3 των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας. Παράλληλα, αγνοείται η τύχη δεκάδων άλλων.

Σε σχετικό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου KCNA αναφέρεται ότι τα νερά έφθασαν σε ορισμένες περιοχές τα 2 μέτρα, προκαλώντας εκτενείς βλάβες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης κατά μήκος του ποταμού Ταεντόνγκ, που διατρέχει απ' άκρη σ' άκρη τη ΛΔ Κορέας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαπραγματευτικές πιέσεις...

ΒΙΕΝΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η Δύση τείνει να ενδώσει στις απειλές των Κοσσοβάρων Αλβανών για χάος για να εκβιάσουν την ανεξαρτησία της επαρχίας, σημείωσε σε προχτεσινό εκτενές άρθρο του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καλώντας παράλληλα ΗΠΑ και ΕΕ να σταματήσουν την ευρύτερα «εσφαλμένη πολιτική περιορισμού της Ρωσίας»... Το ίδιο διάστημα, υπουργοί της κυβέρνησης του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσακατηγόρησαν την Ουάσιγκτον ότι πιέζει για τη δημιουργία ενός ΝΑΤΟικού κράτους «δορυφόρου», προωθώντας την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καλώντας ΝΑΤΟ και ΗΠΑ να σταματήσουν αυτά τα σχέδια. Ο διοικητής των Αμερικανών στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο Ντάγκλας Ιαρχαρτ αρνήθηκε τις κατηγορίες με το σαθρό επιχείρημα πως η ΝΑΤΟική «KFOR» βρίσκεται σε «ειρηνευτική αποστολή»...

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα της Ομάδας Επαφής (ΟΕ) για το Κοσσυφοπέδιο Βόλφανγκ Ισινγκερ αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του περί συζήτησης ακόμη και του σεναρίου διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στη Βιέννη. Δήλωσε έτσι σε ημερήσια γερμανική εφημερίδα ότι η διαπραγματευτική βάση της τρόικα είναι «η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας» (σ.σ. που επιβεβαιώνει τα σερβικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο) και η «απόφαση της ΟΕ του 2005 που αποτρέπει το ενδεχόμενο διχοτόμησης της επαρχίας»...

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Αρχισαν οι εργασίες της Συνάντησης Κορυφής

Αρχισαν χτες, 16 του Αυγούστου, στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα της Κιργιζίας, οι εργασίες της 7ης Συνάντησης Κορυφής των ηγετών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (Κίνα, Ρωσία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν), στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου της Οργάνωσης, εμβάθυνσης της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα και στα ζητήματα της ασφάλειας.

Τις παραμονές της συνάντησης στο επίκεντρο του ρωσικού Τύπου βρίσκονταν όχι μόνο τα ζητήματα των σχέσεων της ΟΣΣ με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και οι εσωτερικές διαφωνίες και ανταγωνισμοί, που εκδηλώνονται στους κόλπους της ΟΣΣ, κυρίως μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, σχετικά με τις προτεραιότητες της ΟΣΣ, τους ενεργειακούς πόρους της Κεντρικής Ασίας και τις προοπτικές της διεύρυνσης της Οργάνωσης με νέα μέλη. Οπως πάντως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λόσιουκοφ, έχει προαποφασιστεί σε αυτήν τη συνάντηση να μην υπάρξει καμία νέα διεύρυνση της ΟΣΣ με νέα μέλη, αλλά προς το παρόν να επιδιωχτεί η στενότερη προσέλκυση των χωρών παρατηρητών (Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, Μογγολία) στους επιμέρους τομείς δραστηριοτήτων της ΟΣΣ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η "αντιπυραυλική ασπίδα" των ΗΠΑ στην Ευρώπη δεν απειλεί μόνο το Ιράν αλλά και ολόκληρη την περιοχή της Ευρασίας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης».


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ