ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος χωρίς προηγούμενο

Τουλάχιστον 400 νεκροί, περισσότεροι από 300 τραυματίες στο Β. Ιράκ

Συνοικίες ολόκληρες ισοπεδώθηκαν στο Β. Ιράκ

Associated Press

Συνοικίες ολόκληρες ισοπεδώθηκαν στο Β. Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Οι αιματηρότερες επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ από την έναρξη της κατοχής μέχρι σήμερα συγκλόνισαν, την Τετάρτη τα ξημερώματα, τα χωριά αλ Καχτανίγια και αλ Αντνανίγια, στο βόρειο Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη. Τα δύο χωριά κατοικούνται από μέλη της κουρδικής προϊσλαμικής θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι, που αριθμεί, συνολικά, 500.000 μέλη σε όλο τον κόσμο με την πλειοψηφία να κατοικεί στο βόρειο Ιράκ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο τελευταίος απολογισμός για τη συντονισμένη επίθεση τεσσάρων καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που εξαφάνισε από το χάρτη ολόκληρες συνοικίες, αναφέρει περίπου 400 νεκρούς, τουλάχιστον 300 τραυματίες και αδιευκρίνιστο αριθμό αγνοουμένων που αναζητούνται, ακόμη, κάτω από τα ερείπια. Στην περιοχή έφθασαν σκηνές, τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Εκπρόσωποι της κουρδικής αυτόνομης περιοχής κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Βαγδάτης ότι «δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους Γιαζίντι». Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, εκτός από μία ακόμη βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο με εννιά νεκρούς και δεκαεπτά τραυματίες, ο σιίτης πρωθυπουργός αλ Μάλικι και ο Κούρδος Πρόεδρος Ταλαμπανί ανακοίνωναν τη σύναψη άλλης μιας κυβερνητικής συμφωνίας. Οι δύο άνδρες υποστήριξαν ότι κατέληξαν σε μια συνεργασία που θα εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Αν και επέμειναν ότι η «πόρτα παραμένει ανοιχτή» και για τους σουνίτες, των οποίων η μη συμμετοχή, μέχρι στιγμής, προοιωνίζεται νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Παράλληλα, οι κουρδικές αυτόνομες αρχές υποστήριξαν ότι ιρανικές και τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του ΡΚΚ σε Σουλεϊμανίγια και Αρμπίλ, αντιστοίχως, χωρίς να υπάρχει σαφής πληροφόρηση για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ αναφέρθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ούτε για τη διαρκώς εντεινόμενη φημολογία ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξει στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις το ιρανικό στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο κατηγορεί για υποδαύλιση αντικατοχικής βίας στο Ιράκ. Αν γίνει αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που επίσημο στρατιωτικό σώμα μιας χώρας χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στρατιωτική βοήθεια - μαμούθ στο Ισραήλ από ΗΠΑ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μια νέα συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας - μαμούθ προς το Ισραήλ κόμισε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος μετέβη στην Ιερουσαλήμ, την Τετάρτη το βράδυ. Ο Μπερνς υπέγραψε με τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ μνημόνιο συνεργασίας, με βάση το οποίο η Ουάσιγκτον θα προμηθεύσει, την επόμενη δεκαετία, με 30 δισεκατομμύρια δολάρια τις ισραηλινές ηγεσίες προκειμένου να εξοπλίζονται «επαρκώς», κυρίως αγοράζοντας από την αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία.

Το συμφωνηθέν ποσό αντικατοπτρίζει μια αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με τη συμφωνία της προηγούμενης δεκαετίας και εκτιμάται ότι «κλείνει» τον «κύκλο» των ανάλογων συμφωνιών που υπογράφτηκαν, τις περασμένες μέρες, με Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια επένδυση των ΗΠΑ στην ειρήνη και η ειρήνη έρχεται μέσα από την ισχύ», δήλωσε ο Νίκολας Μπερνς, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια για παρεξηγήσεις ως προς την ουσία της «ειρήνης και του εκδημοκρατισμού» που ευαγγελίζεται η αμερικανική ηγεσία στην περιοχή.

Κατά τ' άλλα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, διέψευσε τη φημολογία περί διενέργειας πρόωρων εκλογών, μόνο στη Δυτική Οχθη, έτσι ώστε να αποκλειστεί η «Χαμάς» που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Φαγιάντ τόνισε ότι «όποτε γίνουν εκλογές θα συμμετάσχουν και η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Οχθη».

Τέλος, χτες, η Εκτελεστική Δύναμη της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας συνέλαβε, για λίγες ώρες, τον γενικό εισαγγελέα της περιοχής, που πρόσκειται στη «Φατάχ», και επέστρεψε πριν δύο μέρες. Φέρεται να του ασκήθηκε πίεση για να παραιτηθεί, κάτι που αρνήθηκε, και φαίνεται ότι ρόλο στην απελευθέρωσή του διαδραμάτισε το ότι ανήκει σε μία από τις μεγαλύτερες «φυλές - οικογένειες» της Λωρίδας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κυβέρνηση μετά την εκλογή Προέδρου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η είδηση της χτεσινής μέρας ήταν η «άρνηση» του Προέδρου Αχμεντ Νετζντέτ Σεζέρ να δει και να εγκρίνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, γεγονός που οδήγησε τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναβάλει την ανακοίνωσή της δηλώνοντας ότι θα γίνει μετά την εκλογή του νέου Προέδρου μετά τις 20 Αυγούστου.

Αν και η κίνηση του Αχμέντ Σεζέρ προκάλεσε έκπληξη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου ήταν «πολύ θετική» και ότι αυτή η κίνηση δεν πρέπει να εκληφθεί ως περιφρόνηση καθώς υπό αυτήν την έννοια, ο Σεζέρ απέκλεισε εξαρχής το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο. Οσο για το «στοίχημα» του Γκιούλ για την προεδρία, σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι να συμβιβάσει τις ομάδες της κυρίαρχης τάξης που ερίζουν για τον έλεγχο του κράτους (κοσμικό και ισλαμιστικό κεφάλαιο και το στρατό). Αναλυτές τονίζουν ότι αυτή τη φορά μοιάζει πιο πιθανό ο Γκιουλ να κερδίσει το στοίχημα της εκλογής... εκτός απροόπτου. Το κόμμα της Ανάπτυξης και της Δικαιοσύνης (AKP) δε διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εκλέξει πρόεδρο χωρίς συνεργασία καθώς διαθέτει 341 βουλευτές έναντι των 367 που θα χρειάζονταν για την εκλογή του Γκιουλ από την πρώτη ψηφοφορία.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε ότι θα απόσχει από όλους τους γύρους ψηφοφορίας. Ο Γκιουλ συναντήθηκε με τον αρχηγό του Εθνικιστικού Κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαρακτηρίζοντας χρήσιμη και καρποφόρα τη συνάντηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση για υποστήριξη.

ΙΝΔΙΑ
Αντιδράσεις για την «πυρηνική» συμφωνία με τις ΗΠΑ

NEO ΔΕΛΧΙ.--

Τις έντονες αντιδράσεις φιλοκυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων κομμάτων και των δύο Σωμάτων του ινδικού Κοινοβουλίου συνεχίζει να προκαλεί η πρόσφατη συμφωνία «πυρηνικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, καθώς δεν καθησύχασαν ούτε οι χτεσινές διαβεβαιώσεις του Ινδού πρωθυπουργού Μανμοκχάν Σινγκ πως η συμφωνία «δεν περιστέλλει» τα εθνικά δικαιώματα αυτοκυριαρχίας ή της διεξαγωγής πυρηνικών δοκιμών...

Ετσι, δεκάδες βουλευτές αποχώρησαν απ' τις συνεδριάσεις των δύο Σωμάτων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου απαιτώντας απ' την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σινγκ να καταστήσει ανενεργή τη συμφωνία, η ισχύς της οποίας (σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων...) αναστέλλεται εφ' όσον η Ινδία προχωρήσει οποτεδήποτε σε νέα, πυρηνική δοκιμή...

Το ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) απαίτησε επίσης χτες την απενεργοποίηση και την επανεξέταση της πυρηνικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «το θέμα δεν είναι τι λέει αλλά τι κάνει η κυβέρνηση», προσθέτοντας πως ήδη «με την Αμυντική Συμφωνία του 2005 με τις ΗΠΑ, τη Συμφωνία Επιμελητειακής Υποστήριξης, και τις επικείμενες κοινές ναυτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ... περιορίζεται η ανεξαρτησία της ινδικής εξωτερικής πολιτικής».

Παράλληλα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ ανακοίνωσε πως ξεκινά με την Ινδία τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας πώλησης ουρανίου για την τροφοδότηση του ινδικού πυρηνικού ενεργειακού προγράμματος υπό «πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλίδες»...

ΗΠΑ
Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στρατιωτών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αύξηση των αυτοκτονιών στο στρατό ξηράς αναγνωρίζει η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, μετά από σχετική εσωτερική έρευνα που κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Το 2006, με βάση επίσημες γνωμοδοτήσεις, αυτοκτόνησαν 99 στρατιώτες, ενώ το 2005 87, πράξεις που αποδίδονται σε «αποτυχημένες σχέσεις, νομικά/οικονομικά θέματα, και επιχειρησιακά ζητήματα ή θέματα κατοχής».

Φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 44 αυτοκτονίες, ενώ σημειώνεται ότι το 1/3 των αυτοκτονιών γίνεται σε εμπόλεμες ζώνες και μελέτες δείχνουν αύξηση σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων των στρατιωτών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνέχεια μαχών

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Συντονισμένες επιθέσεις από αέρος και εδάφους κατά πιθανολογούμενων θέσεων «της αλ Κάιντα και άλλων ακραίων στοιχείων» εξαπέλυσαν οι κατοχικές δυνάμεις και οι Αφγανοί σύμμαχοί τους, στα βουνά της περιοχής Τόρα Μπόρα, κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν. Εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων υποστήριξε ότι «υπάρχουν απώλειες στις γραμμές των εξτρεμιστών μαχητών», αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Από την άλλη, τρεις Γερμανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σε βομβιστική επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής τους (ακολουθία του Γερμανού πρέσβη) στην Καμπούλ, την Τετάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ