Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος χωρίς προηγούμενο

Τουλάχιστον 400 νεκροί, περισσότεροι από 300 τραυματίες στο Β. Ιράκ

Συνοικίες ολόκληρες ισοπεδώθηκαν στο Β. Ιράκ

Associated Press

Συνοικίες ολόκληρες ισοπεδώθηκαν στο Β. Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Οι αιματηρότερες επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ από την έναρξη της κατοχής μέχρι σήμερα συγκλόνισαν, την Τετάρτη τα ξημερώματα, τα χωριά αλ Καχτανίγια και αλ Αντνανίγια, στο βόρειο Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη. Τα δύο χωριά κατοικούνται από μέλη της κουρδικής προϊσλαμικής θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι, που αριθμεί, συνολικά, 500.000 μέλη σε όλο τον κόσμο με την πλειοψηφία να κατοικεί στο βόρειο Ιράκ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο τελευταίος απολογισμός για τη συντονισμένη επίθεση τεσσάρων καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που εξαφάνισε από το χάρτη ολόκληρες συνοικίες, αναφέρει περίπου 400 νεκρούς, τουλάχιστον 300 τραυματίες και αδιευκρίνιστο αριθμό αγνοουμένων που αναζητούνται, ακόμη, κάτω από τα ερείπια. Στην περιοχή έφθασαν σκηνές, τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Εκπρόσωποι της κουρδικής αυτόνομης περιοχής κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Βαγδάτης ότι «δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους Γιαζίντι». Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, εκτός από μία ακόμη βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο με εννιά νεκρούς και δεκαεπτά τραυματίες, ο σιίτης πρωθυπουργός αλ Μάλικι και ο Κούρδος Πρόεδρος Ταλαμπανί ανακοίνωναν τη σύναψη άλλης μιας κυβερνητικής συμφωνίας. Οι δύο άνδρες υποστήριξαν ότι κατέληξαν σε μια συνεργασία που θα εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Αν και επέμειναν ότι η «πόρτα παραμένει ανοιχτή» και για τους σουνίτες, των οποίων η μη συμμετοχή, μέχρι στιγμής, προοιωνίζεται νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Παράλληλα, οι κουρδικές αυτόνομες αρχές υποστήριξαν ότι ιρανικές και τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του ΡΚΚ σε Σουλεϊμανίγια και Αρμπίλ, αντιστοίχως, χωρίς να υπάρχει σαφής πληροφόρηση για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ αναφέρθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ούτε για τη διαρκώς εντεινόμενη φημολογία ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξει στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις το ιρανικό στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο κατηγορεί για υποδαύλιση αντικατοχικής βίας στο Ιράκ. Αν γίνει αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που επίσημο στρατιωτικό σώμα μιας χώρας χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση ενόπλων στο κυβερνείο της Ερμπίλ (2018-07-24 00:00:00.0)
Πιέσεις Μάτις για αναβολή του δημοψηφίσματος των Κούρδων... (2017-08-23 00:00:00.0)
Τριβές για τις ενεργειακές συμφωνίες (2013-01-22 00:00:00.0)
Επικίνδυνες εντάσεις με επίκεντρο το πετρέλαιο (2012-08-15 00:00:00.0)
Νέες τριβές για το πετρέλαιο (2009-05-16 00:00:00.0)
«Πυκνώνουν τα σύννεφα» επέμβασης (2007-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ