Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κυβέρνηση μετά την εκλογή Προέδρου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η είδηση της χτεσινής μέρας ήταν η «άρνηση» του Προέδρου Αχμεντ Νετζντέτ Σεζέρ να δει και να εγκρίνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, γεγονός που οδήγησε τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναβάλει την ανακοίνωσή της δηλώνοντας ότι θα γίνει μετά την εκλογή του νέου Προέδρου μετά τις 20 Αυγούστου.

Αν και η κίνηση του Αχμέντ Σεζέρ προκάλεσε έκπληξη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου ήταν «πολύ θετική» και ότι αυτή η κίνηση δεν πρέπει να εκληφθεί ως περιφρόνηση καθώς υπό αυτήν την έννοια, ο Σεζέρ απέκλεισε εξαρχής το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο. Οσο για το «στοίχημα» του Γκιούλ για την προεδρία, σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι να συμβιβάσει τις ομάδες της κυρίαρχης τάξης που ερίζουν για τον έλεγχο του κράτους (κοσμικό και ισλαμιστικό κεφάλαιο και το στρατό). Αναλυτές τονίζουν ότι αυτή τη φορά μοιάζει πιο πιθανό ο Γκιουλ να κερδίσει το στοίχημα της εκλογής... εκτός απροόπτου. Το κόμμα της Ανάπτυξης και της Δικαιοσύνης (AKP) δε διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εκλέξει πρόεδρο χωρίς συνεργασία καθώς διαθέτει 341 βουλευτές έναντι των 367 που θα χρειάζονταν για την εκλογή του Γκιουλ από την πρώτη ψηφοφορία.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε ότι θα απόσχει από όλους τους γύρους ψηφοφορίας. Ο Γκιουλ συναντήθηκε με τον αρχηγό του Εθνικιστικού Κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαρακτηρίζοντας χρήσιμη και καρποφόρα τη συνάντηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση για υποστήριξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ