Σάββατο 16 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νέες τριβές για το πετρέλαιο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και στην περιφερειακή κυβέρνηση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βορρά της χώρας με επίκεντρο, για άλλη μια φορά, τα συμβόλαια που η δεύτερη έχει υπογράψει με ξένες ενεργειακές εταιρείες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που βρίσκονται στο βορρά. Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι, επανέλαβε ότι οι όποιες συμφωνίες έχουν υπογραφεί από την κουρδική κυβέρνηση δεν είναι «νόμιμες» γιατί ούτε συζητήθηκαν ούτε εγκρίθηκαν από τη Βαγδάτη.

Μόλις την περασμένη Κυριακή, η κουρδική αυτόνομη κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι προχώρησε σε τρεις ακόμη συμφωνίες με ξένες εταιρείες, οι οποίες εξουσιοδοτήθηκαν να ερευνήσουν νέα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα της περιοχής. Εχει, ήδη, ανακοινώσει ότι στόχος είναι να εξάγονται περίπου 60.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως προς την Τουρκία, από το κοίτασμα Τάουκε, και υποστηρίζει ότι εντός του επόμενου μήνα, συνολικά, θα εξάγονται ημερησίως 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από δύο ακόμη κοιτάσματα.

Κούρδοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι οι συμφωνίες είναι απολύτως νόμιμες και ότι θα τεθούν σε ισχύ. Αντίθετα, ο Σαχριστάνι επαναλάμβανε ότι και η κουρδική περιοχή αποτελεί μέρος του Ιράκ και δεν μπορεί κανείς να υπογράφει συμβόλαια εκ μέρους του Ιράκ, χωρίς να το γνωρίζει η κυβέρνησή του και το αρμόδιο υπουργείο.

Η σκληρή αυτή αντιπαράθεση σοβεί εδώ και πολλούς μήνες. Το ιρακινό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη καταλήξει στην εθνική νομοθεσία εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της χώρας και διαχείρισης των εσόδων τους. Βασική ιδέα του υπάρχοντος νομοσχεδίου είναι οι τελικές αποφάσεις και η διαχείριση των εσόδων να γίνεται από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία και θα τα διανείμει με τρόπο «κοινά αποδεκτό και δίκαιο» σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η κουρδική κυβέρνηση, όμως, επιμένει ότι δε χρειάζεται να δώσει λογαριασμό σε κανέναν για το πώς θα διαχειριστεί τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ