Σάββατο 16 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Τα βιοκαύσιμα «καταπίνουν» δάση και χωριά...

Εργοστάσιο παραγωγής βιοκαυσίμων καταμεσής τροπικού δάσους...
Εργοστάσιο παραγωγής βιοκαυσίμων καταμεσής τροπικού δάσους...
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δεκάδες χωριά σε Μαλαισία και Ινδονησία εκκενώνονται χρόνο με το χρόνο εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης των φυτειών φοίνικα για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ανακοινώθηκε σε περιβαλλοντικό συνέδριο από το μαλαισιανό Ιδρυμα Φυσικού πλούτου της Βόρνεο και το Παγκόσμιο Ταμείο για την Αγρια Ζωή (WWF) στη Σιγκαπούρη.

Πέρα από τις δραματικές συνέπειες που έχει η συνεχής επέκταση των φοινικοκαλλιεργειών με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων, περιβαλλοντολόγοι από τη Μαλαισία και την Ινδονησία επισήμαναν ως επιπρόσθετες επιπτώσεις την αποψίλωση τεράστιων περιοχών τροπικών δασών και την παρεπόμενη καταστροφή της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας των περιοχών.

Εκπρόσωποι του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού αρωγής Oxfam επέκριναν το σχέδιο της ινδονησιακής κυβέρνησης για την αποψίλωση 20 εκατομμυρίων εκταρίων τροπικών δασών με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο (που αναμένεται να έχει εφαρμοστεί έως το 2020) «κυριολεκτικά θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και θα προκαλέσει συρράξεις, φτώχεια και καταστροφή».

Αξιωματούχοι άλλων οργανώσεων σημείωσαν ότι εκατοντάδες κοινότητες σε Μαλαισία και Ινδονησία διώκονται από την πατρογονική γη είτε διά βίαιων απαλλοτριώσεων είτε υπό το καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων που ασκούν διάφοροι επιχειρηματίες για πώληση της γης έναντι πινακίου φακής...

Η κατάσταση γίνεται ολοένα και κρισιμότερη. Οι εταιρείες βιοκαυσίμων επεκτείνονται όλο και περισσότερο, οι τοπικές κοινότητες πιάνονται εξ' απήνης, αγνοώντας τι μπορούν να κάνουν ή πού να προσφύγουν, δήλωσε ο διευθυντής του μαλαισιανού Ιδρύματος Φυσικών Πόρων Βόρνεο, που έχει στοιχειοθετήσει 200 δικαστικές υποθέσεις κατασχέσεων γης μόνο για την πολιτεία της Σαραουάκ...

Εκπρόσωποι του βιομηχανικού ομίλου «Kalyana Sundram of the Malaysian Palm Oil Council» παραδέχθηκαν ότι εκατοντάδες έχουν προσφύγει στα δικαστήρια στην πολιτεία Σαραουάκ.

Ο Γκάντι Σουλιστιγιάντο, εκτελεστικός διευθυντής της ινδονησιακής εταιρείας «Σινάρ Μας Γκρουπ», που διοικεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια από τη Σουμάτρα (προς δυσμάς) έως το Καλιμαντάν (προς ανατολάς), παραδέχεται ότι η γιγάντια εταιρεία του «διοικεί το εργοστάσιο και εποπτεύει τις φυτείες σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους προσήκοντες κανονισμούς».

Η Μαλαισία και η Ινδονησία παράγουν το 87% του φοινικέλαιου διεθνώς, το οποίο χρησιμοποιείται στη μαγειρική, στην παραγωγή βιοκαυσίμων και στην κοσμετολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ