Σάββατο 16 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Ξεσηκωμός για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών

ΛΙΜΑ.--

Παρά την καταστολή οι κοινότητες των ιθαγενών σε διάφορες περιοχές της ζώνης του Αμαζονίου όχι μόνο συνεχίζουν αλλά και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν εβδομάδες πριν ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Αλαν Γκαρσία, και κατ' ευφημισμό το ονομάζει «Νομοσχέδιο για τα Δάση και τη Χλωρίδα».

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στους εγχώριους και ξένους επενδυτές να εκμεταλλευθούν το πλούσιο υπέδαφος περιοχών του Αμαζονίου. Ωστόσο ιθαγενικές οργανώσεις και τα μέλη των κοινοτήτων στις κεντρικές επαρχίες Λορέτο, Αμαζόνας, Ουκαγιάλι και Κούσκο διαδηλώνουν αδιάκοπα τις τελευταίες εβδομάδες, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τα διατάγματα που εναρμονίζουν τη νομοθεσία στο Περού με τις διατάξεις της πρόσφατα συναφθείσας συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ, καθώς θα σημάνει την παράδοση του πλήρη ελέγχου του τροπικού δάσους και την καταστροφή του οικοσυστήματος. Ηδη οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου της κρατικής εταιρείας ενέργειας «Petroperu».

Επίσης, διαδηλωτές εξοργισμένοι από την έκβαση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη διαρροή υδραργύρου το 2000, απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί σε ένα από τα μεγαλύτερα χρυσωρυχεία της Λατινικής Αμερικής, το Γιανακότσα, το οποίο ανήκει στην εταιρεία «Newmont Mining Corp» των ΗΠΑ και την «Buenaventura» του Περού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ