ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Πολύμορφες οι αρνητικές συνέπειες για τις γυναίκες

Την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα συμπληρώνει η ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους με ευθύνες που θα έπρεπε να καλύπτονται αποκλειστικά από το κράτος

Από την ανεργία στην ημιαπασχόληση και από εκεί στα καθήκοντα που τους επιφυλάσσει η «κοινωνική οικονομία». Η επίθεση στις γυναίκες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι πολύμορφη και πρέπει να απαντηθεί στην κάλπη
Από την ανεργία στην ημιαπασχόληση και από εκεί στα καθήκοντα που τους επιφυλάσσει η «κοινωνική οικονομία». Η επίθεση στις γυναίκες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι πολύμορφη και πρέπει να απαντηθεί στην κάλπη
Τα σημαντικά εμπόδια στην απόκτηση και στην ομαλή ανατροφή ενός υγιούς παιδιού είναι μία από τις πολλές αρνητικές συνέπειες που έχει για τις γυναίκες η ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας. Η γυναίκα επιβαρύνεται με τις ευθύνες που κανονικά πρέπει να καλύπτει το κράτος, κατά συνέπεια και του καταμερισμού καθηκόντων μέσα σε μια κοινωνία η οποία ούτως ή άλλως είναι συνυφασμένη με την ανισοτιμία των δύο φύλων.

Σε πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου σημείωσε: «Είναι απαραίτητη η εξεύρεση ισορροπίας και συμπληρωματικότητας μεταξύ της αυτοεξυπηρέτησης και της οικογενειακής, κοινωνικής και κρατικής φροντίδας. Η άτυπη οικογενειακή εργασία για τη φροντίδα των ηλικιωμένων έχει ανεκτίμητη διαγενεακή αλληλεγγύη».

Την ώρα που μεθοδεύουν την ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών και ιδρυμάτων Υγείας και Πρόνοιας που έχουν απομείνει δημόσιες, τα κόμματα της ΕΕ αναπτύσσουν μια συντονισμένη και καλοσχεδιασμένη προσπάθεια ώστε να πείσουν την εργατική οικογένεια ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων, των παιδιών κτλ. είναι και πρέπει να είναι δική της ευθύνη. Και δε λένε κουβέντα για τη σωματική και ψυχική κόπωση των γυναικών (που τις περισσότερες φορές είναι αυτές που επιβαρύνονται με πολλαπλά καθήκοντα), τη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου τους, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετακύληση ή ανάθεση τέτοιων ευθυνών σε άτομα που δεν έχουν κατάλληλη εκπαίδευση.

Προτείνουν στις άνεργες το ρόλο της «βοηθού μητέρας»

Η ΝΔ μιλά ανάμεσα σ' άλλα για την «ενίσχυση του θεσμού "βοηθών μητέρων" όπου μια γυναίκα, κατόπιν σχετικής κατάρτισης από ειδικούς, θα μπορεί να φυλά, με αμοιβή από το δήμο, για κάποιες ώρες τα δικά της και άλλα παιδιά στο ίδιο της το σπίτι»1. Δηλαδή, ούτε λίγο -ούτε πολύ, θέλουν να βάζουν τις άνεργες μανάδες να εγκαταστήσουν στα σπίτια τους άτυπους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Με μια ψευτοκατάρτιση (εδώ φτάνουν στο σημείο να βάζουν εργαζόμενους να μαθαίνουν πρώτες βοήθειες ώστε να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία γιατρών εργασίας σε χώρους δουλιάς!), με πενιχρές και προσωρινές αμοιβές (όπως δείχνει η εμπειρία από τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι») και μεταφέροντας την ευθύνη στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (στους οποίους τα χρέη από το κράτος φτάνουν σε πραγματικές τιμές τα 9 δισ. ευρώ!), σπέρνουν συν τοις άλλοις αυταπάτες στις άνεργες ότι έτσι μπορεί να δοθεί τέλος στην ανεργία...

Ανταγωνιζόμενος τη ΝΔ σε αντεργατικές προτάσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «κοινωνία ενεργών πολιτών» και επικαλούμενος την κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κατά τη γνώμη του αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, υπογράμμιζε στις 13/5/20072: «Στη Φινλανδία, Σουηδία και τη Δανία η παιδική φροντίδα έχει αναγνωριστεί ως κοινωνικό δικαίωμα (σ.σ. όχι υποχρέωση του κράτους)... Στη Γαλλία και τη Γερμανία υπάρχουν πρακτικές, όπως η φροντίδα των παιδιών στο σπίτι. Δηλαδή, εκεί που μπορεί να μην υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, υπάρχει μεγάλη κάλυψη από τις ίδιες τις οικογένειες, με επιδότηση του κράτους. Εκεί, παραδείγματος χάριν, έχουν μόνο το 10% για την ηλικία 0-3 ετών και 60% από 3-6 ετών, αλλά συμπληρώνεται από τη φροντίδα που παρέχεται μέσα στην οικογένεια, σε γειτονιές. Κι αυτό είναι μέτρο, το οποίο έχουμε υποσχεθεί, ώστε να μπορεί να υπάρχει φροντίδα για όλα τα παιδιά...».

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΝ πρωτοστατεί (και με πρωτοκλασάτα στελέχη του στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ) στην «αποκέντρωση» των υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας και της Παιδείας στην ΤΑ, μεθοδεύοντας και επιταχύνοντας την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Ο ΛΑ.Ο.Σ. δηλώνει ότι δε διαφωνεί με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όταν μόνη εγγύηση για την προστασία της υγείας όλων δεν μπορεί παρά να είναι ένα Σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

Γιατί αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν

Η ίδια η πείρα των εργαζομένων δείχνει διαρκώς ότι η παράλληλη ύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών δομών Υγείας δεν μπορεί παρά να λειτουργεί σε βάρος τους. Η Υγεία δεν μπορεί να είναι ή εμπόρευμα ή παροχή. Αποτελεί δικαίωμα και ανάγκη για όλους ανεξαίρετα και ως τέτοια πρέπει να ικανοποιείται από το κράτος.

Δεν είναι τυχαίο ότι όταν πριν από μερικούς μήνες έκανε την εμφάνισή του το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, κυκλοφόρησε στην αγορά με τιμή άνω των 500 ευρώ! Κάθε επίτευγμα της επιστήμης, αποτέλεσμα μιας εξέλιξης που βασίζεται στα επιτεύγματα της ανθρώπινης εργασίας, μοσχοπουλιέται στο παζάρι των πολυεθνικών: Για να έχει ένα νεαρό ζευγάρι που ετοιμάζεται να αποκτήσει παιδί πρόσβαση στις τράπεζες βλαστοκυττάρων (ειδικοί λένε ότι μπορούν να χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος μυελού των οστών ή άλλες γενετικές παθήσεις) χρειάζονται από δύο μέχρι τέσσερις μισθούς. Για να αντιμετωπίσει τα όλο και πιο σύνθετα προβλήματα που προκαλούν στην τεκνοποίηση οι συνθήκες ζωής και εργασίας και να καταφύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται υπέρογκα ποσά που μπορεί να φτάσουν και τα 8.000 ευρώ3...

Παραπομπές

1. Από τις προτάσεις που κατέθεσε και μπροστά στο 7ο Συνέδριο της ΝΔ η γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων και βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα ? Σιδηροπούλου.

2. Ομιλία του Γ. Παπανδρέου σε συνέδριο για την «Οικογένεια και το Παιδί».

3. «Καθημερινή», 3/6/2007.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Κόκκινη ψήφος στις 16 Σεπτέμβρη!

Οσα κροκοδείλια δάκρυα κι αν χύσουν μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (αλλά κι οι δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ.), όσα κι αν υποσχεθούν, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια: Με ό,τι έχουν κάνει αλλά και με ό,τι σχεδιάζουν να κάνουν, εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Φτάνοντας στην κάλπη, οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι μητέρες, οι νέες, οι νοικοκυρές, όλες οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να εμπιστευτούν την πείρα τους και να δουν ποιος είναι αντίπαλος και ποιος σύμμαχός τους. Να καταλάβουν πως όσο περισσότερες ψήφους πάρει το ΚΚΕ τόσο περισσότερο θα δυναμώσει ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των γυναικών. Θα δυναμώσει ο αγώνας, ανάμεσα σ' άλλα, για:

  • Αδεια τοκετού δύο μήνες πριν και πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Εφαρμογή του μειωμένου ωραρίου που δεν τηρείται - ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα - δηλαδή δύο και μία ώρες, αντίστοιχα, στα πρώτα δύο και τέσσερα χρόνια, για τον άνδρα ή τη γυναίκα, κατά την επιλογή τους.
  • Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού.
  • Να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία των γυναικών και για ορισμένα επαγγέλματα, όπως είναι το επάγγελμα της νοσηλεύτριας, να ισχύει η απαγόρευση της νυχτερινής δουλιάς από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης και για όλη την προσχολική ηλικία των παιδιών.
  • Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια, μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των δέκα ετών. Μειωμένο ωράριο εργασίας για τις μονογονεϊκές οικογένειες με ανάπηρα παιδιά και αυξημένη κατά μία εβδομάδα η καλοκαιρινή άδεια.
  • Δημιουργία δημόσιων παιδικών κατασκηνώσεων, κρατικών.
  • Παροχή υπηρεσιών και φροντίδα με κρατική υποδομή και επαρκείς υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κακοποίησης του παιδιού.
  • Βοήθεια σε παιδιά που έχουν δυσπροσαρμοστικούς γονείς ή και επικίνδυνους, οικογένειες με ιδιαίτερα προβλήματα που δέχτηκαν σοβαρά πλήγματα.
  • Να καταργηθεί ο νόμος που ανάγει την πορνεία σε επάγγελμα, στο όνομα της προστασίας της υγείας, στο όνομα της νομιμοποίησης της παρανομίας.
  • Μέτρα προστασίας των οικογενειών με μειονεκτούντα παιδιά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ