ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Το 7,5% των επιχειρήσεων νέμεται το 80% των πωλήσεων

Eurokinissi

Ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης και η συρρίκνωση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου προς όφελος των εισαγόμενων προκύπτουν, μεταξύ άλλων, ως συμπεράσματα από την έρευνα που πραγματοποίησε η Stat Bank για την εγχώρια αγορά φαρμάκου. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, την αγορά μονοπωλούν μόλις 30 επιχειρήσεις οι οποίες συγκεντρώνουν το 80% των πωλήσεων, ενώ οι υπόλοιπες 370 κατέχουν το υπόλοιπο 20%. Στις πρώτες θέσεις της πυραμίδας της κερδοφορίας βρίσκονται οκτώ πολυεθνικές, ενώ δεν πάνε πίσω σε πορεία κερδών και έξι ελληνικές βιομηχανίες. Συγκεκριμένα, στις πιο κερδοφόρες πολυεθνικές συγκαταλέγονται οι: Pfizer Sanofi-Aventis, GlaxoSmithkline Pharma, Astra Zeneca, Novartis Pharma, Merck Sharp Dohme, Pharmaserve Lilly Boehringer, Bristol Myers, Janssen Cilag. Στις πλέον κερδοφόρες ελληνικές περιλαμβάνονται οι: Vianex, Lavipharm, Γερολυμάτος, Demo, Elpen, Kleva.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη σχέση εισαγομένων - εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων η Stat Bank αναφέρει ότι η εγχώρια παραγωγή βαίνει διαρκώς συρρικνούμενη. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ενώ το 1987 το μερίδιο των εγχωρίως παραγομένων και συσκευασμένων φαρμάκων καταλάμβανε το 80,6% της αγοράς, το 2004 είχε περιοριστεί στο 30%, ενώ μέσα στην τελευταία δεκαετία εκτιμάται ότι έχουν χαθεί δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επίσης, στην έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας φαίνεται να είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των βιομηχάνων εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση φαρμάκου το 2005 θα κυμανθεί στα 3,2 δισ. ευρώ, και διαπιστώνει ότι η αξία των πωλήσεων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς που ξεπερνούν το 20%. Η Stat Bank αποδίδει αυτούς τους ρυθμούς εξέλιξης της αξίας των πωλήσεων, που, όπως παρατηρεί αφήνει ανεπηρέαστη την αγορά φαρμάκου από την κρίση που διαπερνά άλλους κλάδους της οικονομίας, στην αύξηση των τιμών των φαρμάκων, στη γήρανση του πληθυσμού και στην εισαγωγή νέων σκευασμάτων στην αγορά.

Από την άλλη μεριά, στην έρευνα δεν παραλείπεται αναφορά σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κλάδου, όπως είναι ο τρόπος τιμολόγησης, η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, η μείωση της ελληνικής παραγωγής και η μείωση της απασχόλησης στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Ειδικότερα, όσον αφορά στις τιμές, οι συντάκτες της έρευνας κάνουν έντεχνα λόγο για «τιμολογιακή εξασθένιση» των παλιών φαρμάκων που τα κάνει «εμπορικά μη ελκυστικά στις επιχειρήσεις», με αποτέλεσμα, καταλήγουν, την απόσυρση εγχωρίως παραγομένων με αντίστοιχα εισαγόμενα ακριβότερα κατά 30% - 40%. Μ' αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά ταυτίζονται με την αξίωση των φαρμακοβιομηχάνων για ανατιμήσεις στο όνομα της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, αγνοώντας το γεγονός ότι αυτό ισοδυναμεί με εκβιασμό από τη μεριά των βιομηχάνων την ώρα που η βιομηχανία φαρμάκου εμφανίζει ποσοστά αποδοτικότητας κεφαλαίων πάνω από 25%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο εμπόριο του κλάδου ξεπερνάει το 45%.


Τι να κάνετε αν χάσετε ταυτότητα ή διαβατήριο

Μερικές χρήσιμες οδηγίες, από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών

Ενημερωτική εκστρατεία ετοιμάζει - με οδηγίες προς τους πολίτες που έχασαν ή τους έκλεψαν το διαβατήριο ή την αστυνομική ταυτότητα - η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.). Με αφορμή την αύξηση των εγκληματικών ενεργειών έκδοσης δανείων και καρτών με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών, η ΕΕΤ αποφάσισε - σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και την «Τειρεσίας ΑΕ» - να προχωρήσει στην έκδοση σχετικού ενημερωτικού υλικού (φυλλάδιο και αφίσα), το οποίο θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες, αλλά και άλλοι φορείς για την ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του φυλλαδίου, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του, ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί το συντομότερο δυνατό στην Αστυνομία, στην Τράπεζά του και στην εταιρεία «Τειρεσίας ΑΕ». Ειδικότερα, θα πρέπει:

  • Να δηλώσει αμέσως την απώλεια ή την κλοπή του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς του στην πλησιέστερη Αστυνομική ή Προξενική Αρχή, απ' όπου και θα πρέπει να ζητήσει σχετική βεβαίωση.
  • Να φυλάξει προσεκτικά το αντίγραφο της «Δήλωσης Απώλειας ή Κλοπής» που θα πάρει από την αστυνομική ή προξενική αρχή, διότι αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο, στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν κακόβουλα τα πιστοποιητικά του.
  • Να ενημερώσει αμέσως για την απώλεια τις Τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται για να προστατέψει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Μόλις αντικατασταθούν τα απολεσθέντα έγγραφα, να ενημερώσει τις Τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται για τα στοιχεία της νέας αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του.
  • Να ενημερώσει για την απώλεια την εταιρεία «Τειρεσίας ΑΕ», συμπληρώνοντας το έντυπο «Αίτηση - Δήλωση Απώλειας Ταυτότητας/ Διαβατηρίου», το οποίο έντυπο μπορεί να βρει στην Ιστοσελίδα www.tiresias.gr, στα γραφεία της «Τειρεσίας» και στα καταστήματα των τραπεζών. Το παραπάνω έντυπο θα το υποβάλει ο πολίτης είτε αυτοπροσώπως, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην «Τειρεσίας ΑΕ», μαζί με το αντίγραφο της βεβαίωσης του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος ή με Υπεύθυνη Δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Αρχή, στην οποία θα αναφέρεται ότι έχει υποβάλει δήλωση απώλειας ή κλοπής στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα.

Τα γραφεία της εταιρείας λειτουργούν τις εργάσιμες ημέρες 8.30 π.μ. - 2.00 μ.μ., τηλ. 210-36.76.700, στην Αθήνα, οδός Μασσαλίας 1, ΤΚ 106 80 και στο Μαρούσι Αττικής, οδός Αλαμάνας 1, ΤΚ 151 25.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ