ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
Περί αξιοπιστίας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, χτες, ο Βαγγέλης Αργύρης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντά ως εξής στην ερώτηση, «τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις (η συντάκτρια εννοεί τους πυρόπληκτους της Αιγιάλειας);»: «Να δοθεί προκαταβολή του 50% των αποζημιώσεων τώρα. Να δοθούν πραγματικές και όχι προεκλογικές αποζημιώσεις». Θα πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Αργύρη πως το 2004, όταν οι ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας διεκδικούσαν την επιδότηση του ελαιολάδου - έπρεπε να είχε καταβληθεί μέχρι το Νοέμβρη του 2003 - αντί για την καταβολή της, για την οποία ο ίδιος ο κ. Αργύρης, ως υφυπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχε δύο φορές δεσμευτεί, έκανε επίσης δύο φορές πίσω και αντί για χρήματα μοίρασε χημικά και ξύλο. Και, εν πάση περιπτώσει, ας μας πει ο κ. Αργύρης πότε έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πραγματικές αποζημιώσεις... Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές της ΝΔ στο νομό διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους, στις 19 του Γενάρη σε συλλαλητήριο των ελαιοπαραγωγών στο Αίγιο: «Στις 8 Μάρτη, όταν η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση, τα χρήματα της επιδότησης του ελαιολάδου στο σύνολο της παραγωγής θα καταβληθούν την αμέσως επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας». Τάδε έφη Θεόφιλος Βασιλείου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις δηλώσεις τους και οι βουλευτές της ΝΔ Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Νίκος Νικολόπουλος. Για την ιστορία, το δίκαιο αίτημα των αγροτών μετά από πολλούς αγώνες ικανοποιήθηκε όχι την επόμενη μέρα, ούτε τον επόμενο μήνα αλλά μετά το Πάσχα...

Ετσι κι αλλιώς στο στόχαστρο

Αντιμέτωποι με την τρομοκρατία και την αυθαιρεσία (κρατική και όχι μόνο) έρχονται όλο και περισσότεροι από τους εργαζόμενους που, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, σήμερα πασχίζουν να βρουν μεροκάματο και να ζήσουν τις οικογένειές τους στις δικές μας.

Σύμφωνα με καταγγελίες μεταναστών, την προηγούμενη βδομάδα ένας Μπανγκλαντέζος, τον οποίο λήστεψαν και μαχαίρωσαν ενώ πήγαινε στο σπίτι του, κατέφυγε σε Αστυνομικό Τμήμα (ΑΤ) όπου, όχι μόνο δε βρήκε ανταπόκριση, αλλά και του συμπεριφέρθηκαν με προσβλητικό τρόπο. Από το ΑΤ Ακρόπολης έγινε «μπαλάκι» προς το ΑΤ Ομόνοιας όπου ξανά τον παρέπεμψαν στο πρώτο. «Του μιλούσαν λες και δεν ήταν άνθρωπος», τόνισαν στο «Ρ» οι καταγγέλλοντες.

Οταν βέβαια η αστυνομία είναι να ελέγξει, καταδιώξει ή συλλάβει τους μετανάστες, τότε δείχνει ζήλο υπέρ του δέοντος. Τώρα που έπρεπε - όπως είναι υποχρεωμένη - να βοηθήσει έναν άνθρωπο που ζήτησε προστασία, εμφανίστηκε... να μην ξέρει να κάνει τη δουλιά της.

Ο ΣΥΝ και η ακτοπλοΐα

Απ' όλα έχει ο «μπαξές» στις «10 θέσεις για την ακτοπλοΐα» του ΣΥΝ, που παρουσίασε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρός του, Αλ. Αλαβάνος. Από «Δημόσιο Φορέα Παροχής Ακτοπλοϊκών Υπηρεσιών», μέχρι εταιρείες «λαϊκής βάσης» και ιδιωτικές εταιρείες που θα «μπορούν - όπως αναφέρεται - να λειτουργούν υπό τον όρο ότι υπόκεινται σε ένα αυστηρότατο και ελεγχόμενο πλαίσιο κανόνων που να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρουν και στους κανόνες ασφάλειας που πρέπει να διέπουν τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων»!

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για «θέσεις» που συγχύζουν και αποπροσανατολίζουν τους νησιώτες. Ο λαός έχει τεράστια εμπειρία από εταιρείες «λαϊκής βάσης», ακόμα και από δημοτικές ναυτιλιακές εταιρείες. Τις χρυσοπλήρωσε και αυτές τελικά εξελίχθηκαν σε μεγάλες εφοπλιστικές επιχειρήσεις. Οσο για τα περί ...«κανόνων» και «πλαισίων» στα κέρδη των εφοπλιστών, θα κάνουν τον Λάτση και τον Βαρδινογιάννη να ξεκαρδίζονται.

Ο ΣΥΝ με αυτά τα φληναφήματα προσπαθεί να αποκρύψει ότι έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης γι' αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει φορτώσει με τόσα δεινά νησιώτες, επιβατικό κοινό, ναυτεργάτες. Αλλωστε, η πολιτική που ανέδειξε τους εφοπλιστές σε κράτος εν κράτει στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ιδιαίτερα μετά το 1991, απορρέει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία ψήφισε και ο ΣΥΝ μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τη Συνθήκη απ' όπου προέκυψε ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης 3577/92, με βάση τον οποίο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τα νομοθετήματά τους, απελευθέρωσαν την εφοπλιστική ασυδοσία σε βάρος των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών.


Συμφωνία στον τζόγο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ επιχείρηση συγκάλυψης για το θέμα των αποθεματικών των Ταμείων είναι βέβαιο. Μόνο που η συγκάλυψη δεν έχει να κάνει μόνο με το πόρισμα Ζορμπά.

(Αυτό για το οποίο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών διαβεβαιώνει ότι δεν επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες, μόνο που δεν το δίνει στη δημοσιότητα).

Η μεγαλύτερη επιχείρηση συγκάλυψης όμως είναι κατ' εξοχήν πολιτική και διεκπεραιώνεται από κοινού τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα διαμέσου της ...κόντρας τους.

Γιατί το προπέτασμα καπνού του δικομματικού τους καβγά, κρύβει μια απλή, απλούστατη αλήθεια: Οτι και οι δύο συμφωνούν να «παίζονται» τα χρήματα των εργαζομένων στο χρηματιστήριο, οπότε οι απώλειες, τα δομημένα ομόλογα και οι μίζες να αποτελέσουν καθεστώς.

Κι αυτή ακριβώς η αλήθεια είναι που δε θέλουν ούτε για μια στιγμή να συζητηθεί στην προεκλογική περίοδο. Μας θέλουν ψηφοφόρους για τον πιο ...θεσμικό κλέφτη.

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η δήλωση του Κώστα Λαλιώτη - από την Αρκαδία παρακαλώ - για τις εκλογές: «Εχουμε το πρόγραμμά μας, τα επιχειρήματά μας, τις δεσμεύσεις μας και θα πείσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Αλλωστε, το συγκεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ...φημίζεται για την προσήλωση του στην επιχειρηματολογία και την προγραμματική αντιπαράθεση ως μέσα πολιτικής πάλης. Ουδέποτε ήταν ο άνθρωπος των οξυμένων τόνων, των χαρακτηρισμών και του λαϊκισμού.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ο Καραμανλής μάλλον έχει αποφασίσει να ...εξουθενώσει τα κορυφαία στελέχη και υπουργούς του κόμματός του στις εκλογές. Ισως για να μην έχουν όρεξη για πολύ - πολύ κριτική μετά τις εκλογές.

Αλλιώς δεν εξηγείται το ότι μεταβάλλει - σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες - την εκλογική περιφέρεια της Α' Αθηνών σε ...αρένα, έτσι όπως διαμορφώνει τις λίστες των υποψηφίων του.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλογοσκούφης, Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος, Παυλόπουλος αλλά και η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα σε μια περιφέρεια όπου η ΝΔ αναμένεται να έχει απώλεια έδρας. Φανταστείτε τι έχει να γίνει....

Ομως. στην ίδια περιφέρεια δε λείπουν οι γκρίνιες και στο ΠΑΣΟΚ. Οπως ακούγεται καθόλου δεν άρεσε στην Αννα Διαμαντοπούλου το ότι στην Α' Αθήνας θα είναι υποψήφια και η συνονόματή της Διαμαντοπούλου Κατερίνα. Φοβάται μήπως ...μπερδευτούν οι ψηφοφόροι της.

«Παράνομοι» προς υπερεκμετάλλευση

Ενα ατέλειωτο κυνηγητό η ζωή τους, με το θάνατο, τη φυλάκιση και τον ξυλοδαρμό να παραμονεύει σε κάθε τους βήμα. Φεύγουν από τη χώρα τους με μια γερή κλοτσιά και η χώρα «υποδοχής» τούς περιμένει με το βούρδουλα στο χέρι. Κοινός παρονομαστής: Η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο άδικος χαμός του Νιγηριανού μετανάστη στη Θεσσαλονίκη, πέρα από θλίψη, προκαλεί και οργή. Αναδεικνύει τη δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες, που αναγκάζονται να ζουν χωρίς τη θέλησή τους σε καθεστώς παρανομίας και τρομοκρατίας, προκειμένου υποταγμένοι και φοβισμένοι να προσφέρουν φτηνότατα την εργατική τους δύναμη.

Ξεριζώνονται από τον τόπο τους παρά τη θέλησή τους και στη συνέχεια βαφτίζονται «παράνομοι» από τους μεγαλύτερους λήσταρχους της Γης: Το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές. Φεύγουν από την πατρίδα τους «κυνηγημένοι» από τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο, εξαιτίας της εγκληματικής δράσης του κεφαλαίου, το οποίο κηρύσσει πολέμους, ξαναμοιράζει τις αγορές ανά τον κόσμο για να «βάλει στο χέρι» τις ενεργειακές πηγές, καταληστεύει τον επίγειο και υπόγειο πλούτο ολόκληρων ηπείρων, «ξεζουμίζει» λαούς, βάζει μικρά παιδιά να δουλεύουν για λογαριασμό του.

Οι οικονομικοί μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα - όσοι καταφέρουν να φτάσουν τελικά - με την ελπίδα ότι θα εργαστούν και θα ζήσουν αξιοπρεπώς. Ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Αντ' αυτού, βιώνουν, όπως και στη χώρα τους, την τρομοκρατία, την παρανομία, την εξαθλίωση, τη βαθιά εκμετάλλευση. Στον αγώνα για το μεροκάματο φτάνουν να δίνουν και τη ζωή τους. Η πολύχρονη ταλαιπωρία για να πάρουν την πολυπόθητη κάρτα παραμονής, οι περίπλοκες και δαπανηρές διαδικασίες, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτει τις προθέσεις του ιμπεριαλισμού γι' αυτό το κομμάτι της εργατικής τάξης: Να τους κρατά συνειδητά ομήρους, χωρίς δικαιώματα, να μπορεί να στέλνει φτηνούς και πειθαρχημένους εργάτες, όπου χρειάζεται το κεφάλαιο, για να αυξάνει την κερδοφορία του.

Πίσω από αυτή την κατάσταση, ξεπροβάλλει η διέξοδος. Αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την κοινή και οργανωμένη αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Δεν μπορεί παρά να είναι πάλη, όχι απλά για μονιμοποίηση όλων των μεταναστών, αλλά για ξερίζωμα των αιτιών που ευθύνονται για τη μετανάστευση. Δηλαδή, κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και το χτίσιμο μιας κοινωνίας όπου ο άνθρωπος δε θα θεωρείται «εμπόρευμα», εργαλείο πλουτισμού. Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση στο σωματείο, στην πάλη για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στη γειτονιά, στην απειθαρχία στην αντιλαϊκή πολιτική.

Το ΚΚΕ δεν έχει πάψει στιγμή να αναδεικνύει τα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων από όποια χώρα κι αν προέρχονται και να καλεί Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να συστρατευθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να ορθώσουν ανάστημα στο σύγχρονο δουλέμπορο, τον ιμπεριαλισμό.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ