ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Δικομματική πόλωση για το «πόρισμα Ζορμπά»

Στο απυρόβλητο οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την καταλήστευση της περιουσίας των Ταμείων

Συνθήκες έντασης της δικομματικής πόλωσης και σκανδαλολογίας επιχειρούν να δημιουργήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το «πόρισμα Ζορμπά», δημιουργώντας αφενός σύγχυση για το ίδιο το σκάνδαλο των ομολόγων και εξοστρακίζοντας τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα από την προεκλογική αντιπαράθεση, αφετέρου.

Η όξυνση του δικομματικού καυγά, κυρίως γύρω από ανούσια διαδικαστικά, νομικίστικα και διαχειριστικού χαρακτήρα θέματα που αφήνουν στο απυρόβλητο τις εγκληματικές ευθύνες των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων για την καταλήστευση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, εκτιμάται ότι θα ενταθεί τις επόμενες μέρες καθότι βολεύει και τους δύο μονομάχους.

Την κυβέρνηση, γιατί δε θα είναι αναγκασμένη να απολογείται διαρκώς για τη φιλομονοπωλιακή και αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει από την επομένη των εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ, γιατί η «προβολή» του προγράμματός του επιβεβαιώνει την ευρέως διαδομένη στις λαϊκές μάζες πεποίθηση ότι είναι ταυτόσημο με αυτό της ΝΔ και άρα τίποτα καλύτερο δεν μπορεί να περιμένει από αυτό.

Το ίδιο το σκάνδαλο των ομολόγων «αφυδατώνεται» από την πολιτική ουσία του και μετατρέπεται σε ένα διαχειριστικό σκάνδαλο που κυρίως ενισχύει το ψευτοδίλημμα ποιος από τους δύο είναι καλύτερος και λιγότερο διεφθαρμένος διαχειριστής.

Για το σκοπό αυτό, η μεν κυβέρνηση επιχειρεί να «εξουδετερώσει» το «πόρισμα Ζορμπά», που υπαινίσσεται κυβερνητικές ευθύνες στην έκδοση του δομημένο ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που κατέληξε στα ασφαλιστικά ταμεία. Το δε ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να φθείρει την κυβέρνηση κυρίως ως «έντιμο διαχειριστή» και να την υποχρεώσει να οδηγηθεί στις κάλπες από θέση άμυνας και απολογούμενη για σκάνδαλα. Βέβαια, η ΝΔ ανταπαντά ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο απ' ό,τι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ...

Το ίδιο το «πόρισμα Ζορμπά», όπως προκύπτει από τα αποσπάσματα που «διέρρευσαν» σε πέντε εφημερίδες, διαπιστώνει παρατυπίες στη διαδικασία έκδοσης του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ. Κυρίως, όμως, επισημαίνει ότι ήταν σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και άρα της κυβέρνησης ότι το δομημένο ομόλογο θα κατέληγε στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ διατυπώνονται σαφείς υπαινιγμοί για ροή «μαύρου» πολιτικού χρήματος προς συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, αλλά ευκόλως εννοείται...

Η ουσία, όμως, είναι υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί για το έγκλημα σε βάρος των αποθεματικών των Ταμείων, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και είναι ευκαιρία οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να τους τιμωρήσουν σκληρά στις εκλογές στις 16 Σεπτέμβρη. Και ο καλύτερος τρόπος είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν τη μάχη στα σκάνδαλα και στα διαδικαστικά

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερώτηση για το πόρισμα Ζορμπά και την εκμετάλλευσή του στην προεκλογική περίοδο

Το σχόλιο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ζητήθηκε χτες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου - όπου παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ - για το πώς βλέπει την έκθεση Ζορμπά, αλλά και πώς αναμένει να εξελιχθεί πλέον η εκλογική διαδικασία, η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων με επίκεντρο αυτό το γεγονός. Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία διεκδικούν την κυβέρνηση δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συζητάνε μεταξύ τους για τα σκάνδαλα, υπαρκτά σκάνδαλα. Δεν έχουν άλλη επιλογή.

Να σας πω ένα παράδειγμα και θα έρθω μετά και στον κ. Καραμανλή.

Ο κ. Παπανδρέου χτες έκανε επίσκεψη στα Ασφαλιστικά Ταμεία, το επίκεντρο του θέματος ήταν το ομόλογο. Δεν ασχολήθηκε με το όλο πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τι είπε μόνο; Θα κάνουμε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για να δούμε την αναμόρφωση του ζητήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπου ακούτε συγκρότηση επιτροπής και διάλογο, τρέμετε!

Επρεπε να μιλήσει για τα όρια συνταξιοδότησης. Είπε, θα διευρυνθεί ο αριθμός των συνταξιούχων που παίρνουν ΕΚΑΣ.

Εμείς διεκδικούμε ανεβασμένους μισθούς για να υπάρχουν και ανεβασμένες συντάξεις. Θα συζητάμε πόσοι θα πάρουν το ΕΚΑΣ ή ότι πρέπει τουλάχιστον 1.300 ευρώ να είναι ο κατώτερος μισθός και να είναι η σύνταξη 1.050;

Μπορούμε να συζητάμε τη σύνταξη έξω από το μισθό και έξω από τη σταθερή δουλιά; Γιατί μπορεί να βρεις μια δουλιά και να βγάζεις 700-800-900 ευρώ και ύστερα από 6 μήνες να σου πούνε χαίρετε.

Ο κ. Καραμανλής τι είπε χτες; Οτι η Ελλάδα έγινε ενεργειακός κόμβος. Με συγχωρείτε, δηλαδή, ο άνεργος τι έχει να κερδίσει απ' αυτό, γιατί κάποιοι επιχειρηματίες ανέλαβαν να διακινήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέσω Ελλάδος; Μήπως θα πέσει η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για μας; Οχι. Ανεβασμένη θα είναι.

Επομένως, θα δώσουν τη μάχη σε δύο ταμπλό. Στα σκάνδαλα, στα κουτσομπολιά, στα διαδικαστικά και στα πολύ γενικότερα υψιπετή οράματα τα οποία είναι καθαρά ταξικά.

Εμείς, λοιπόν, δε θέλουμε να πέσουμε σε αυτό τον πειρασμό, γιατί θα προσπαθήσουν να μας τραβήξουν σε μια τέτοια συζήτηση και εμείς κινδυνεύουμε, μη νομίζετε, δεν είμαστε ανεπηρέαστοι από κινδύνους. Είτε να κουτσομπολεύουμε, είτε να φωνάζουμε και να χαθεί από τον κόσμο η συνολική γραμμή που το κάθε κόμμα βάζει για κρίση στις εκλογές. Γιατί το θέμα δεν είναι οι προεκλογικές θέσεις, είναι τι έκανες και αυτό που έκανες τι εγγύηση δίνει για το αύριο.

Για το συγκεκριμένο θέμα εμείς τοποθετηθήκαμε ως κόμμα. Πρόκειται για σκάνδαλο μεγάλο. Είναι πολιτικό σκάνδαλο, κυβερνητικό σκάνδαλο το συγκεκριμένο θέμα των ομολόγων. Αυτό το θέμα θα σκεπάσει γενικότερα την κατάσταση που υπάρχει στο ασφαλιστικό σύστημα, το τζογάρισμα, το πόσα χρωστάνε. Δισεκατομμύρια χρωστάει κράτος και εργοδοσία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Θα συζητάμε ποια ονόματα ενέχονται σε αυτό το σκάνδαλο; Εάν είχαμε ένα χρόνο μπροστά μας για τις εκλογές και εμείς θα ζητάγαμε και τα ονόματα και τη μαμά τους και τον μπαμπά τους αυτών και την οικογενειακή τους κατάσταση και το πόθεν έσχες. Δεν προλαβαίνουμε σε 20 ημέρες να ασχοληθούμε με αυτά».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγωνία μόνο για την εκλογική ζημιά

Να «υπονομεύσει» με κάθε τρόπο το «πόρισμα Ζορμπά» ώστε να αποφύγει την πολιτική ζημιά στις κάλπες, επιχειρεί η κυβέρνηση, αποδεχόμενη, ωστόσο, ασμένως τη σκανδαλολογία ως βασικό πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης και δικομματικής πόλωσης.

Μετά την αρχική αμηχανία που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του «πορίσματος Ζορμπά» σε πέντε εφημερίδες και μπροστά στο υπαρκτό ενδεχόμενο να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα της εκλογικής αναμέτρησης, η κυβέρνηση οργάνωσε την άμυνά της και επιχείρησε να αντεπιτεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό αφ' ενός προσπάθησε με κάθε τρόπο να απαξιώσει το περιεχόμενο του «πορίσματος Ζορμπά» και αφ' ετέρου να αποτρέψει το ΠΑΣΟΚ να το εκμεταλλευτεί και να την πλήξει εκλογικά.

Η «γραμμή» που εκπορεύθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί το «πόρισμα Ζορμπά» ως «πρόχειρο» και «χωρίς αποδείξεις», «έργο ενός προσώπου», άρα πάσχει από υποκειμενισμό, ενώ αφήνουν αιχμές για τη χρονική στιγμή που διέρρευσε στις εφημερίδες. Δε λείπουν βέβαια και οι (ανεπίσημες) προσωπικές αιχμές και βολές κατά του ίδιου του Γ. Ζορμπά για «προδοσία» και «προσχώρηση στο αντίπαλο στρατόπεδο». Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γ. Σουφλιά μετά τη συνεργασία που είχε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κ. Καραμανλή: «Η έκθεση αυτή, για την οποία γίνεται η συζήτηση, είναι έκθεση ενός προσώπου και φυσικά δεν αποτελεί δικαστική απόφαση. Είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που θα λάβει υπόψη της η Δικαιοσύνη, για να αποφανθεί επί του θέματος», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επανέφερε την ανυπόστατη εν πολλοίς επιχειρηματολογία της για το σκάνδαλο των ομολόγων, υποστηρίζοντας, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Κ. Αρβανιτόπουλου, ότι ήταν αυτή που «από την πρώτη κιόλας στιγμή, αποκαλύψαμε την υπόθεση, στείλαμε όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα, αντικαταστήσαμε όσους φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, και επιπλέον, προχωρήσαμε στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλιση και λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων».

Φανερή ήταν η προσπάθεια υποβάθμισης του «πορίσματος Ζορμπά» για το οποίο ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι «ένα από τα πολλά στοιχεία της δικαστικής έρευνας», παραπέμποντας ταυτόχρονα στη Δικαιοσύνη για «να λάμψει η αλήθεια»... Περνώντας στην αντεπίθεση κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει «να χρησιμοποιεί για μικροκομματικούς λόγους μια υπόθεση που ερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη», ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη να κατέληξαν στη Ρηγίλλης βαλίτσες με χρήματα από τις μίζες των ομολόγων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πρόβαλε ιδιαίτερα τη χτεσινή συμφωνία των ΔΣ τεσσάρων ασφαλιστικών Ταμείων με την JP Morgan για την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πείσει ότι «γίνεται έτσι πράξη η κυβερνητική δέσμευση ότι δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων».

Από την πλευρά του ο Αν. Παπαληγούρας απέκρουσε τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και επέστρεψε τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι είναι το ΠΑΣΟΚ που «επιχειρεί την ωμότερη παρέμβαση, υβρίζοντας και απειλώντας τους δικαστικούς λειτουργούς».

Στην κυβέρνηση ωστόσο ανησυχούν για τον εκλογικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η υπόθεση και επιχειρούν να σφυγμομετρήσουν τις διαθέσεις της «κοινής γνώμης», ώστε να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

ΠΑΣΟΚ
Επιδιώκει εκλογές με μοναδικό θέμα τα ομόλογα...

Οξύνοντας τη δικομματική πόλωση και με ξεκάθαρο πολιτικό στόχο να μετατρέψει το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων της κυβέρνησης στο μοναδικό πεδίο της δικομματικής αντιπαράθεσης καθ' όλη την προεκλογική περίοδο, ο Γ. Παπανδρέου χτες από το Αγρίνιο επιτέθηκε φραστικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε τον Κ. Καραμανλή«δέσμιο των συνεργατών και των συνεργών του», ανέφερε ότι «προσπάθησε να χειραγωγήσει ακόμα και τη Δικαιοσύνη» και έκανε λόγο για «δυσοσμία και παρακμή της πολιτικής ηγεσίας της σημερινής κυβέρνησης». Με τις φραστικές κορόνες, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να κρύψει ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική του τζογαρίσματος των χρημάτων των ασφαλισμένων στο Χρηματιστήριο και ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει το σκάνδαλο της ΝΔ για να διεκδικήσει το ρόλο του «τιμιότερου» διαχειριστή της συνέχισης της διαχρονικής κλοπής.

Στην κατεύθυνση που χαράζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινούνται και τα κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ημερομηνία των εκλογών αποφασίστηκε για να αποτραπούν αποκαλύψεις για την απερχόμενη κυβέρνηση». Ο εκπρόσωπός Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Ραγκούσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ηγήθηκε μιας συντεταγμένης προσπάθειας συγκάλυψης», προσθέτοντας ότι σ' αυτήν την επιχείρηση «η κυβέρνηση καταρράκωσε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των δημοκρατικών θεσμών» και ενισχύοντας τη δικομματική κόντρα προειδοποίησε τη ΝΔ «να μη διανοηθεί και άλλες ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, καθώς και στο έργο των διοικητικών αρχών που διερευνούν την υπόθεση». Ο ίδιος, σχολιάζοντας το «πόρισμα Ζορμπά» δήλωσε ότι «αποκαλύπτει ένα ζοφερό παρασκήνιο, μια εικόνα θεσμικής παρακμής γύρω από το σκάνδαλο των ομολόγων που έχει ενσκήψει πάνω από τη χώρα μας».

Το «πόρισμα Ζορμπά» έσπευσαν να σχολιάσουν και η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου και ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλ. Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι «η διαδρομή του πορίσματος στα χέρια αναρμόδιων δικαστικών λειτουργών, αποδεικνύει την προσπάθεια να μη φτάσει στη Βουλή το πόρισμα, πράγμα το οποίο επιτεύχτηκε όχι απλώς με πρωτοβουλία του κ. Κολιοκώστα, αλλά προφανώς μέσα από ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο».

Τα επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν, με κάθε μέσο και τρόπο, να «φιλοτεχνήσουν» για το ΠΑΣΟΚ το ρόλο του κόμματος που θα αναλάβει την επομένη των εκλογών την επιχείρηση «καθαρά χέρια». Επιδιώκοντας να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθούν να ...σβήσουν το αμαρτωλό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και να παρουσιάσουν τον Γ. Παπανδρέου σαν «πρεσβευτή» της «διαφάνειας». Οι εξελίξεις, ανέφερε χτες ο Γ. Ραγκούσης, δικαιώνουν τις θέσεις που πήρε, διαχρονικά, ο Γ. Παπανδρέου για το θέμα των ομολόγων και ισχυρίστηκε: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως αυριανός πρωθυπουργός, είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί μια ευνομούμενη πολιτεία, στην οποία θα λειτουργούν ανεπηρέαστα οι θεσμοί και θα αποδίδουν την ισονομία και την ισοπολιτεία»! Ξέχασε, προφανώς, ο Γ. Ραγκούσης ότι στην προηγούμενη λεηλασία των 3,5 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο την περίοδο 1999 - 2002, ο Γ. Παπανδρέου ήταν υπουργός και μέλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ...

ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
«Τα βρήκαν» με την JP Morgan

Δεκτή έγινε τελικά από τις διοικήσεις των τεσσάρων Ταμείων (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ) η πρόταση της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, για τον τρόπο επιστροφής του κεφαλαίου του «δομημένου» ομολόγου, που φθάνει τα 280 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο είχε αγοραστεί από τα Ταμεία στις 22 του Φλεβάρη 2007. Μια συμφωνία, μέσω της οποίας επιχειρείται ενόψει εκλογών να κουκουλωθούν οι αρνητικές συνέπειες της πολιτικής τζόγου των αποθεματικών των Ταμείων. Τη συμφωνία των διοικήσεων με την JP Morgan έσπευσαν να χαιρετίσουν οι έχοντες την ευθύνη για την πολιτική του χρηματιστηριακού τζόγου με τα αποθεματικά των Ταμείων, οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας. Σε κοινή τους δήλωση, οι Γ. Αλογοσκούφης και Β. Μαγγίνας υποστηρίζουν - ψευδώς - την άποψη ότι με τη συμφωνία αυτή «γίνεται πράξη η κυβερνητική δέσμευση ότι δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων».

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τους τόκους έχει ήδη συμφωνηθεί, τον περασμένο Μάη, η κυβέρνηση να πληρώσει τους τόκους του πρώτου τριμήνου (22 Φλεβάρη με 22 Μάη), δηλαδή να πληρώσει με τα λεφτά των εργαζομένων και του λαού αυτά που πρέπει να πληρώσει η ίδια η τράπεζα. Ενώ για το δεύτερο τρίμηνο (22 Μάη με 22 Αυγούστου) τους τόκους ανέλαβε να πληρώσει η τράπεζα όχι με βάση τα επιτόκια που προβλέπονταν στην αρχική σύμβαση αγοράς του ομολόγου, αλλά με το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδας, που είναι σαφώς μικρότερο.

Την απόφαση των διοικήσεων των Ταμείων δεν ψήφισαν - όπου συμμετέχουν - οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι το σύνολο των εξελίξεων σχετικά με τα ομόλογα είναι συνέπεια της αντιασφαλιστικής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που άνοιξαν το δρόμο για το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων, αλλά και ότι οι τόκοι που επιστρέφονται είναι λιγότεροι από τα κέρδη που έβγαλε η τράπεζα για το διάστημα που «αξιοποιούσε» το κεφάλαιο προς όφελός της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο της σύμβασης, τουλάχιστον σε δύο από τα τέσσερα Ταμεία, δε δόθηκε στα μέλη των διοικήσεων και οι αποφάσεις λήφθηκαν με βάση τα όσα τους διαβάστηκαν.

Για κακουργήματα διώκεται ο Παπακωνσταντίνου

Δεν υπέγραψαν το πόρισμα Ζορμπά όλα τα μέλη της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος

Για τα κακουργήματα της απιστίας, της άμεσης συνεργίας σε απιστία, της πλαστογραφίας κατ' εξακολούθηση και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, ασκήθηκε χτες δίωξη από τον εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Σακελλάκο σε βάρος του παραιτηθέντος διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Παπακωνσταντίνου, των υπευθύνων της «Αρτιον» και κατά παντός άλλου υπευθύνου για την υπόθεση αγοραπωλησίας ομολόγων από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στον εφέτη ανακριτή Γιώργο Λέκκα που ερευνά την υπόθεση των ομολόγων.

Στο μεταξύ, δεν υπογράφτηκε χτες από όλα τα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, που κλήθηκαν εκ των υστέρων να προσυπογράψουν το κείμενο της έκθεσης του προέδρου της Αρχής, Γιώργου Ζορμπά, για την υπόθεση των ομολόγων.

Στην έκθεση που συνέταξε μόνος του ο Γιώργος Ζορμπάς, μεταξύ άλλων, υιοθετούνται καταθέσεις μαρτύρων, σύμφωνα με τις οποίες σημαντικό τμήμα από τις προμήθειες των 8 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να έχει διοχετευθεί σε πολιτικά πρόσωπα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου που όμως δεν κατονομάζονται, αποδίδονται ευθύνες σε παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας ότι γνώριζαν την πορεία του ομολόγου και αναφέρεται ότι δόθηκαν μίζες σε τρίτα πρόσωπα κι ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Γιώργος Κουρής, γνώριζε για τους όρους του δανείου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Γιώργος Κολιοκώστας, αμφισβητεί την ουσία της έκθεσης, την οποία επέστρεψε στον συντάκτη της ως μη νόμιμη. Αντίθετα, ο Γιώργος Ζορμπάς, τον οποίο φήμες, τις οποίες διέψευσε, έφεραν χτες να παραιτείται από την προεδρία της Αρχής, εμμένει στη νομιμότητα της έκθεσής του, ενώ σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Αρχής είπε: «Οσα λέχθηκαν στη συνεδρίαση είναι απόρρητα και δε θα ανακοινώσω τίποτε», προσθέτοντας: «Ούτε ανακοίνωσα τίποτε», απαντώντας έτσι έμμεσα στο ερώτημα από πού έγινε προχτές η διαρροή της έκθεσής του.

Ο Γιώργος Ζορμπάς είπε ακόμα ότι γνωρίζει πως δεν είναι συμπαθής στους πολιτικούς και επανέλαβε ότι λειτούργησε ως ανακριτικός υπάλληλος και δεν μπορούσε να θέσει υπόψη όλων των μελών της Αρχής τις ενέργειές του.

Η Αρχή ενδέχεται να συνεδριάσει και σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ